Illustrasjon: Hilde Lorentzen
Ida Thoresen, Rebecca Thoresen Dalhaug, Hilde Lorentzen og Camilla Christine Sørensen
Studenter ved Høgskolen i Bergen
Med flere vold- og overgrepsaker på kveldstid i Bergen, ønsker Trygg i Mørket å sette fokus på løsninger og jobbe for å gjøre Bergen tryggere på nattestider. Prosjektet er startet av fire studenter ved Høgskolen i Bergen.
Mørket har lagt seg over Bergen by. Regnet plasker mot brosteinen, og danner små bekker som sildrer nedover smauene. En telefon ringer i en leilighet, og i andre enden kan en høre en andpusten stemme be romkameraten om å møte henne i enden av veien så fort som mulig. Hun er stresset, redd og usikker, og klarer ikke slappe av før hun ser venninnens ansikt lyst opp av lampene langs gaten. Dette er en situasjon alt for mange kan kjenne seg igjen i. Alle har lest avisene. Alle har hørt historiene. Mange føler seg ikke trygge i sin egen by, og tør ikke lenger ta den samme snarveien opp de trange smauene etter mørket faller på. Slike situasjoner vil vi unngå, og det er dette som er utgangspunktet for prosjektet vårt.
Bergen sentrum
Det at mange føler at Bergen sentrum ikke er like trygt som det en gang var, er ikke til å komme foruten. Stadig hører vi om vold og overfall. Stadig går en litt raskere mellom lyktestolpene. Vanlige rutiner, som å gå hjem fra lesesalen sent på kvelden eller hjem fra en tur på byen, blir hakket mer stressende. Vi er fire studiner på andreåret på ”Økonomi og administrasjon” ved Høgskolen i Bergen, som tar faget ”Prosjektledelse”. Eksamensoppgaven går ut på å sette til live et selvvalgt prosjekt, og vi valgte å forsøke å igangsette tiltak for å bedre situasjonen. Sammen satt vi oss ned og idémyldret rundt hva vi selv kunne gjøre. Vi ville kaste lys over den utryggheten mange føler, samt gjøre en innsats for å endre folks holdninger og vaner.
Minidokumentar
Som en hoveddel av prosjektet valgte vi å lage en minidokumentar. Denne skulle hovedsakelig inneholde forslag til tiltak som kunne bidra til en større følelse av trygghet i Bergen, samt fremme bergenseres, både private og offentlige skikkelser, meninger og holdninger til temaet. I første omgang tok vi oss en tur rundt i Bergen sentrum med en plakat med et stort “JA” på for å høre om folk mente det var behov for endring. Vi nevnte blant annet om det var behov for mer gatebelysning, rimeligere og mer tilgjengelige selvforsvarskurs, samt gratis voldsalarmer til de som vil ha. I tillegg presenterte vi idéen vår angående en trygghetsapplikasjon til smarttelefoner, som skal ha til hensikt å gi beskjed til selvvalgte nødpersoner om en ikke kommer hjem i tide. Selv om ikke alle var positive til alle forslagene vi la frem, var alle enige i at noe må skje. Vi fikk da tatt mange bilder av folk som holdt opp denne “JA”-plakaten.
De siste ukene har vi vært i kontakt med en rekke kjente skikkelser og fått mange positive tilbakemeldinger. Dessverre setter tiden grenser og mange har måttet avvist vår forespørsel om en uttalelse. Men heldigvis er der noen som har tatt seg tid og latt seg intervjue, og flere står på avtalelisten vår.
Midt oppi dette arbeidet opprettet vi Facebooksiden “Trygg i Mørket”. Dette gjorde vi for å skape oppmerksomhet rundt prosjektet vårt, og danne en plattform for lanseringen av mini-dokumentaren. Responsen på Facebooksiden var overveldene! I løpet av 24 timer nådde vi 800 likes, og vi har i skrivende stund har vi passert 1000 likes.
Hva kan vi gjøre?
Ved avslutningen av dokumentaren vil vi komme med oppfordringer til endringer i folks holdninger. Vi oppfordrer til å aldri gå alene på kvelds-/nattestid, og at om man i så fall må det, si ifra til noen hvor og når man går. Vi vil også prøve å få alle til å skaffe seg en voldsalarm, og lære seg hvordan den fungerer! Noe annet vi prøver å få alle til å tenke over er de som er så fulle at de blir kastet ut fra utesteder - IKKE la dem gå hjem alene!
Disse oppfordringene vil vi også rette mot guttene. Vi snakker da om å følge jentene hjem, eventuelt passe på at de ikke går alene. Det er viktig at også de lærer seg hvordan en voldsalarm høres ut, slik at de kjenner igjen lyden dersom de hører den. Det er viktig at guttene også tar ansvar og passer på jentene! Det vi viser til her er at alle må være oppmerksomme, og gjøre det man kan for å øke trygghetsfølelsen i Bergen by.
Vi håper denne mini-dokumentaren vil fremme de tiltakene vi nevnte da vi gikk rundt med “JA”-plakaten, i tillegg til de oppfordringene vi kommer med i avslutningen. Det at vi prøver å skape blest rundt dette temaet har omtrent bare blitt positivt mottatt, både av jenter og gutter. Det er et problem som ligger i manges bakhoder, og som vi må stå sammen for å minke. Vi forstår at det er vanskelig å få de som sitter med midlene til å bidra med elementer som mer gatebelysning eller flere overvåkningskameraer, men håper at prosjektet vårt vil være en pådriver til slike tiltak. Vi håper så inderlig at vi kan bidra, selv om det kun er en dråpe i havet, til at bergensere etterhvert vil føle seg tryggere i sin egen by.
Bilde fra opptaket av prosjektfilmen. Foto:Martin Fjeldstad