Foto: Olaf Kon / Grape Architects
Tekst: Tina Lam
Foto: Olaf Kon/ Grape Architects
Det er tidlig onsdagsmorgen, litt før klokka 08:00 for å være presist. Grape Arkitekter har rigget opp en scene foran konsertplassen på Ruseløkka (hurra for aktiv bruk av byrom!). Sola skinner og en solid folkemasse har samlet seg rundt bordene med kaffe og croissanter. Det er duket for Frokostlab med temaet byutvikling i Oslo.
Det er igjen kommunestyre-og fylkestingsvalg og de største partiene er til stede for å forsvare og overbevise folk om sine visjoner (AP, V, H, MDG og FRP). Dagens ordstyrer er selveste Ellen de Vibe, eks-byplansjef. I hånda holder hun (og namedropper) +KOTEs valghefte fra forrige valg og bruker denne som en guide for debatten. De Vibe gir partiene streng beskjed om at temaet som har stjålet altfor mye tid og oppmerksomhet – en verkebyll for de største partiene, ordet som starter på B og slutter på R, ikke skal nevnes eller dekkes. +KOTE deler dette synet.
Foto: Olaf Kon/ Grape Architects. Fra venstre: Ellen de Vibe, Anders Røberg-Larsen (AP), Hanna E. Marcussen (MDG), Espen Ophaug (V), Camilla Wilhelmsen (FRP) og Pia Farstad Von hall (H)
Mye skal dekkes i løpet av en time og tretti minutter. Partiene får starte med å si noen ord om hva de ønsker å gjøre med byutvikling i de neste fire årene. FRPs, Camilla Wilhelmsen åpner med en kjærlighetserklæring til Smestad. Det er ikke kommunevalg om ikke småhusbebyggelser ikke blir nevnt. MDGs Hanna Marcussen ramser opp en ambisiøs plan om at Oslo vil bli en nullutslipp-by innen 2030 med blant annet knutepunktsutvikling. Venstre er det eneste partiet som nevner arkitektur spesifikt. De ønsker å utvikle med vern av kvaliteter. Espen Ophaug nevner også at de ønsker en by det er lett å leve miljøvennlig. Arbeiderpartiet kommer med merittlista si og ønsker å gjøre mer av det de har gjort. Høyres Pia F. Von Hall nevner utvikling på Filipstad og Kvadraturen som viktig.
Om boligpolitikk får partiene spørsmål om de høye boligprisene. Nåværende bystyre vil utvikle et tredje boligmarked. Målet er å lage en mer sosial boligpolitikk, dette går ut på at kommunen er en mer aktiv aktør. De rød-grønne har fremmet flere forslag på hvordan dette skal gjøres, blant annet etableringsboliger. I en slik modell vil kommunen kjøpe tomter og bygge mot at de eier en andel av boligen. Denne vil kunne selges til 80% av markedsverdien. Opposisjonen svarer med at dette er å ”tukle” med markedet og søker en annen alternativ. Det blir en hett diskusjon om hvor mange boliger som egentlig trengs og hvem som har bygd mest (ingen blir enige om tallene) - De Vibe styrer med en jernhånd og sier at de må videre til neste tema.
Uten å nevne b-ordet blir partiene spurt om bilfritt sentrum. Hvor suksessfullt har egentlig prosjektet blitt? Hvor mange gater i sentrum er helt bilfritt? Opposisjonen, særlig Frp argumenterer at det er først og fremst yrkessjåfører og håndverkere som lider under dagens eksperiment. De rødgrønne argumenterer med at dette har ført til positive resultater som renere luft i sentrum. Det var overraskende lite diskusjon om t-bane striden, den ble så vidt nevnt. Kort oppsummert så har Ruter kommet med et forslag de mener skal gjøre t-banen mer effektiv, et forslag dagens byråd støtter. Dette innebærer en ny tunnel i sentrum som skal avløse flaskehalsen i nåværende struktur. Forslaget foreslår en stasjon på Bislett og en i nedre Grünerløkka. Høyre ønsker en ny utredning om en alternativ trasé som blant annet går via Sagene.
Foto: Olaf Kon / Grape Architects.
Det var mange gode og ambisiøse visjoner. Man kan alltids argumentere hva som er realistisk å kunne utføre. Som velgere savner vi flere konkrete svar på løsninger enn svar som ”vi ønsker ikke X, Y, Z”. Det er lett å si hva man ikke liker, men å finne løsninger krever mer arbeid og omtanke. Hvordan løser man problemet med for dyre boliger? Hvordan går man til verks for å få utbyggere og utviklere til å tenke mer sirkulær og bærekraftig? Hvordan kan man oppfordre til flere transformasjonsprosjekter? Høye leiepriser presser kunstnere og andre kulturfolk ut av byen, dette er en gruppe som bidrar mye i å skape ”gode steder”, hvordan skal man ta vare på denne gruppen?
Til tross litt tekniske utfordringer og aggressive vepser, var det godt humør blant de oppmøtte, både publikumsmessig og paneldeltakere. Gikk du glipp av debatten og lurer på hva de ulike partiene mener om byutvikling? Null stress, Grape Arkitekter har tatt opp hele seansen på tape.