Foto: Charlotte Nilsson
Sommerferien er over, men nettredaksjonen har ikke ligget på latsiden. I sommer fikk vi snakket med Sveriges første riksarkitekt Helena Bjarnegård om hennes visjoner for den nye rollen i Boverket og savnet etter skandinaviske kollegaer.
+KOTE: Hur ser riksarkitektens roll ut?
I maj 2018 antog Sveriges riksdag ett nytt nationellt mål för arkitektur, form och design, vilket sätter ljus på vad området kan göra för att möta de stora samhällsutmaningarna och hur det kan påverka människors livsmiljö och vardag. Min roll handlar om att leda det nationella arbetet inom arkitekturområdet och att jobba för att riksdagens mål om arkitektur, form och design ska implementeras i landet. De främsta målgrupperna är andra offentliga aktörer så som andra statliga myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner runt om i Sverige. Som Riksarkitekt har jag även blivit utsedd av regeringen att vara ordförande i Rådet för hållbara städer, som är ett nätverk av statliga myndigheter som ska arbeta för mer hållbar stadsutveckling, samt att ingå i ett forskarråd som delar ut statliga medel till forskning inom området till universitet och högskolor i landet.
Vilket mandat/verkligt inflytande har riksarkitekten?
Min uppgift är att tillsammans med Boverket och en rad andra myndigheter skapa goda förutsättningar för de som ska planera och bygga i Sverige i dag, i första hand de offentliga aktörerna. Detta ska vi göra genom att skapa, samla och sprida kunskap, förena aktörer och föreslå förbättringar av regelverk t ex lagar och byggregler. För att skapa god arkitektur och i förlängningen hållbara städer och samhällen krävs att vi lyssnar brett och samarbetar med många.
Vad önskar sig riksarkitekten av en norsk kollega?
Någon att tänka tillsammans med och dela erfarenheter med. Vi har mycket att lära av varandra i Scandinavien – tillsammans har vi stor kunskap. Krokar vi arm i Skandinavien så kan vi gemensamt lyfta frågan om arkitektur, form och design till en helt ny nivå.
Utmaningar i arbetet – nu och i framtiden?
Arbetet är långsiktigt och de värden som vi arbetar för handlar om hållbarhet och kvalitet. Vi behöver tålamod, uthållighet, förmåga att jobba länge och engagerat och vara bra på att samarbeta över gränser för att tillsammans höja nivån på vår byggda miljö. Detta behöver samtidigt sättas i relation till att det är bråttom. Arkitekturen, hur vi organiserar och formar städer, byggnader och platser, kan användas som ett kraftfullt verktyg för att jobba med de stora samhällsutmaningarna. Med hjälp av arkitekturen kan vi jobba med utmaningar inom hållbarhet, klimat, segregation och bostadsmarknad och mycket mer. För mig personligen betyder det fantastiska möjligheter att jobba med det som ligger mig varmt om hjärtat – hur vi kan skapa bra livsmiljöer för människor.