Foto: Tanja Furuseth
Mitt første møte med: By- og regionsplanlegging på NMBU
Tina Lam, 2 året på By- og regionsplanlegging
Som mange andre hadde jeg fullført en bachelor og visste ikke hva jeg skulle bruke den til. Planen var å bli diplomat, men så viste det seg at jeg synes verden som arbeidsplass ble for stort. Jeg måtte nedskalere litt. En kompis av meg hadde nettopp startet på By-reg på NMBU og mente at dette kunne passe meg og at det var verdt å pendle fra Oslo med den beryktede Østfoldbanen.
Jeg gikk inn på dette studiet uten å egentlig vite så mye om hva det innebærer. Det eneste jeg visste var at jeg var over gjennomsnittlig interessert i byer; hvordan de er organisert, både fysisk, politisk, sosioøkonomisk og arkitektonisk. Regioner hadde jeg så å si ingen forhold til, men jeg var forberedt på å ville forstå dynamikken.
By-reg som vi kaller det her, er et profesjons-studie. Det vil si at det går mye i øvinger og praktisk oppgaveløsning. Jeg som var vant til hverdager i lesesaler alene, måtte nå tegne, lage kart på datamaskin og samarbeide med andr studenter, gjerne fra forskjellige studieretninger. Om du misliker å jobbe i gruppe så bør du styre unna by-reg; det er mye gruppearbeid fordi ingen planlegger byer alene. Det andre jeg var litt bekymra for var aldersspennet. Jeg hadde fryktet å bli en av de eldste og ikke forstå meg på de unge. Heldigvis var det flere sjeler med samme bakgrunn som meg; kids i slutten av tyve årene med én grad fra før som var ferdig med rølpefylla.
”eh... vet du hva vi skal gjøre?” Dette spørsmålet er en gjenganger gjennom studieløpet. Ofte vet man ikke hva man holder på med før man har kommet langt inn i et fag, i hvert fall etter min erfaring. Alle er forvirret, så man slipper å være alene om om det. Læringen skjer gjerne ved å famle seg gjennom utallige utkast av idéer og møter med veiledere. Dette er en studie der læringsprosessen skjer langsomt og det setter spor i en. Du kommer aldri til å se på et sted normalt igjen. Du kan aldri mer være en vanlig turist etter by-reg, for det du tenker på er planlegging og spørsmål som ”hva er et sted?”. Dette er ingen studie for deg som ønsker konkrete svar og fasit. Vi jobber med levende prosesser, og ikke minst – mennesker og hvordan de skal leve. Man vet ikke om man har gjort noe feil før det har gått flere år, kanskje til og med generasjoner. Det er egentlig litt skummelt å tenke på. Som Spider Man sin onkel (eller var det kanskje Voltaire?) sa: ”with great power comes great responsibility”.
På NMBU får du ikke bare teoriene, du får også kompetanse i relevant juss og i dataprogrammer (som ikke er så skummelt som det høres ut som). I tillegg til å være et profesjons-studie er By-reg også tverrfaglig; ikke bare i pensum, men også i samarbeid med andre studieretninger. Du lærer (eller burde lære) å sette pris på andre perspektiver som garantert vil komme til nytte.
3 fine ting ved NMBU
Nydelig campus. Jane Austin-English garden realness. Her kan du spasere i uteområdene og pulsen går automatisk ned.
Du blir en del av et beryktet miljø som er en fin samtale-åpner ”oj... går du på Ås?”
Et universitet der streite folk og hippie-folk eksisterer i harmoni. I følge undersøkelser er visstnok Ås-barna ganske fornøyd med miljøet.
3 ulemper ved NMBU
Om du pendler fra Oslo kan det være litt marerittaktig, særlig de dagene Bane Nor er ekstra inkompetente
Arrogansen fra enkelte grupper innenfor visse retninger (which shall not be named)
Akropolis