Tekst: Tina Lam
Foto: Åsmund Holien Mo, arbeid.holienmo.no
+KOTE og Oslo Arkitekt Forening har samarbeidet om serien ”City on the move” for årets arkitektur triennale. Serien tar for seg store kulturinstitusjoner som er på flyttefot. Gjennom vandringer og panelsamtaler har vi tatt for oss ulike perspektiver ved at slike bygg tømmes og deres framtid.
Første instans av serien var en tradisjonell +KOTE vandring der vi fikk med oss Even Smith Wergeland (arkitekthistoriker fra AHO), Linda Veiby (avdelingsdirektør hos Riksantikvaren), Erik Collett (arkitekt og venn/beskytter av Nasjonalgalleriet) og Alf-Magnus Reistad (daglig leder for Sentralen) til å guide oss gjennom Y-blokka, Deichman, Munch videregående, Nasjonalgalleriet og Sentralen.
Over 100 mennesker hadde samlet seg foran Picassos Fiskene på denne fine høst ettermiddagen, noe som må være en rekord for +Kotevandringer. Tusen takk til alle som møtte opp! Det er ingen tvil om at Y-blokka vekker engasjement og følelser nå som dommen om dens liv nærmer seg. Publikum lytter intens med mens Smith Wergeland og Veiby deler sine kunnskap om arkitekturen, historien og byplanleggingen for området og Y-blokka.
Etter at en bekymret sikkerhetsvakt fra Regjeringskvartalet kommer bort og spør hva som skjer, om dette er en ulovlig demonstrasjon (”eh... vi er arkitekter. Dette er en studietur!” svarer en snartenkt +KOTE medlem), rigges høyttaleren ned for så å vandre over til Deichman, der Even og Linda fortsetter sin opplysnings foredrag.
Neste stopp er det gamle Kunstindustri museet som har stått tom lenge, men den gjenoppstår som den nye fløyen av Munch videregående neste år. Dermed føres byggets kunsttradisjon videre og blir et prakteksempel på hvordan man behandler sin egen historie og arkitektur. Dessverre var det høstferie, men elevene fra klasse 3KD1 var så greie at de skrev ned tankene sine for å dele med oss.
Temperaturen synker gradvis når vi nærmer oss en stengt Nasjonalgalleri. I nå en +KOTE tradisjon, er det toddy tid. Mange tenkte bærekraftig da de tok med seg sine egne kopper. Med varm toddy i kroppen er det Erik Colletts tur til å snakke om hans store lidenskap Nasjonalgalleriet. Vi takker Collett som iherdig prøvde å få oss inn i bygget.
Siste stopp er Sentralen. Etter litt opphold kommer kveldens redningsmann Alf-Magnus Reistad for å vise frem praktbygget som lever. Reistad leverer og loser folkemengden gjennom trange korridorer, nydelige rom og bratte trapper.
Denne serien pågår fortsatt og har siste arrangement den 19 november, hold øynene oppe for mer info!