Foto: Christian Lycke
KOTE skal i perioden fremover besøke ulike kontorer vi føler har en idealistisk og spennende virksomhet og tankegang. Det førte oss i første runde til arkitektkontoret To romturister på Ila i Oslo.
Stine Ingjer Eriksen, studerer Landskapsarkitektur ved NMBU, medlem nettredaksjonen.
Du har muligens passert hjørnelokalet på gateplan en ettermiddag langs hektiske Uelands gate hvor Line Kaasine og Grete Lyche sitter godt synlige og flittig arbeidende? Sammen med Perfekt arkitekt er de en del av det som i dag utgjør Ila arkitekturforretning, en tidligere frisørsalong som er transformert til et arkitektkollektiv med lokal tilhørighet. Her har de siden våren 2013 vært en utagerende arkitekturprovokatør som aktivt har stukket hodet ut, opp og frem i den urbane hverdagen i Oslo i form av skriverier, byggerier, faglige foredrag, ufaglige konserter, introverte adspredelser og ekstroverte intervensjoner. Ila arkitekturforretning ønsker å være et lavterskel-tilbud i nærmiljøet og har alltid døren åpen for forbipasserende.
Line: Utløsende for at To romturister ble til, var at vi fikk tak i nettopp dette lokalet. Sammen med kollektiv-kollega Hogne Øye Sætre var det en ypperlig mulighet til å realisere drømmen om eget foretak. Det at vi fikk et fast tilholdssted, skapte også en forpliktelse overfor oss selv om å ta et allerede etablert samarbeid et steg videre.
Grete: Vi møttes nemlig første gang i 2004 som hospitanter ved AHO og har siden den gang, både før og etter uteksamineringen ved NTNU, samarbeidet om smått og stort på hverandres kjøkkenbord. Idéen om noe eget var noe som gradvis vokste på oss og som etter hvert ble realisert. Fordelen ved å være to og å kombinere ulik erfaring fra hver vår kant var et veldig godt utgangspunkt for etablering av virksomheten vår.
Nysgjerrige og undrende
Navnet To romturister beskriver to arkitekter som er undrende til det meste og med interesse og erfaring som spenner vidt både i skala og tematikk. Likt turistenes nysgjerrighet for det ukjente, har de stor glede av å utsette seg for nye sammenhenger og problemstillinger, til zooming inn og ut av skala og til vrengning av innsiden ut.
Line: Vi ville ikke at virksomheten skulle begrenses av navnet eller at det skulle ose arkitektkontor av oss. At noen kommer innom her i tro om at vi driver et reisebyrå, er egentlig bare fint! Tallet to er heller ikke hugget i stein – så er det en person eller to der ute som føler seg litt romturistisk - blir vi gjerne flere!
Grete: Som navnet vårt forhåpentlig tilsier, ønsker vi heller ikke at virksomheten vår skal være låst til en fast skala, forutsigbar profil eller et ferdigskrevet manifest.
(Det betyr ikke at de ikke kan være strie eller ikke har meninger om ting, mumler Perfekt arkitekt i bakgrunnen.)
Line: Vi ønsker også som alle arkitekter å realisere noe og å skape forandring. Det kan selvsagt være noe fysisk, men også handle om en følelse eller oppdagelse.
Stein for stein
Grete: Den store fordelen ved å drive for seg selv er fleksibiliteten og det at vi innholdsmessig i større grad kan forme hverdagen gjennom oppgaver og initiativ. Det er faktisk en ganske minimal infrastruktur som skal til for å starte opp sitt eget kontor. Vi har satt pris på erfaringene vi har samlet hos våre tidligere arbeidsgivere, alltid vært et pluss for oss å ha gjort mye forskjellig ting før vi begynte her; man skal tidsnok bli ”arkitekt-arkitekt”.
Line: Vi var så heldige å få et hytteprosjekt som del av oppstarten vår, fra fine byggherrer som gav oss full tillit og ikke minst selvtillit og mulighet til å bli kjent med oss selv og parallelt lete etter ting å engasjere oss i. Sånn sett har ting blitt til stein for stein der porteføljen vår har endret seg fra å i hovedsak bestå av selv initierte prosjekter til at den i dag preges av mer ordinære oppdrag.
Mer enn selve prosjektet
Har dere så et drømmeprosjekt?
Line: Vi tenker at for oss handler det ikke bare om selve drømmeprosjektet, men også om drømmeprosessen. Vi liker godt å jobbe med større oppgaver som krever samarbeid på tvers med andre firmaer og fagfelt.
I kor: I tråd med det blikket vi håper å ha for det vrengte og bakenforliggende, er vi opptatt av å forstå og å feire systemene og infrastrukturen som faktisk holder byen i gang. Derfor har vi også engasjert oss i prosjekter for en litt mer produktiv, og ikke bare rekreativ, by.
Foto: Christian Lycke