Preben Holst, skribent for KOTE og arkitekturstudent ved Bergen Arkitekthøgskole.
Lala Tøyen, i samarbeid med Kåmmån, vant i desember konkurransen om byutviklingen av Grønneviksøren i Bergen. Konkurransen var arrangert av Europan, en organisasjon som utlyser idékonkurranser for arkitekter og byplanleggere under 40 år. Formålet til Europan er å gi unge profesjonelle muligheten til å vise seg frem ved å presentere spennende løsninger for lokale myndigheter og utviklere. Fem norske byer, alle med tilknytning til kysten, deltok i «Europan 13: Adaptable City 2». Bergen ble eneste by med en norsk vinner, Lala Tøyen og Kåmmån vant med forslaget «Our City, Our Collective».
Grønneviksøren
Grønneviksøren er en voksende bydel like sør for Bergen sentrum og representerer en av de siste mulighetene for å utvikle offentlig eid land nære bykjernen. Området har en lang historie som et industrielt sentrum som har ført til at tomten har vært utilgjengelig og uegnet for utvikling i lang tid. Nå derimot, er muligheten til stede for å transformere området og Europan 13 fungerer som en driver for denne ambisjonen. Planene for å utvikle Grønneviksøren er allerede igang med oppføringen av studentboliger og konstruksjonen av det nye kunstakademiet, samt tilrettelegging av en ny trasé for bybanen. Reguleringsplanen for området bruker stasjonene til bybanen som en katalysator for utvikling og densifisering. Bybanen, busstjenester og sykkelstier vil skape et transportnettverk som vil kunne tjene området på en effektiv, miljøvennlig måte.
Grønneviksøren er eid av Bergen Kommune og BIR som begge deler en felles interesse i å utvikle området. Bergen Kommune ønsker å transformere Grønneviksøren til et variert urbant nabolag og ser på Europan som en mulighet til å utvikle et pilotprosjekt for familier og med deling som et overordnet konsept:
Tomtens beliggenhet og kvaliteter tilsier at den egner seg som et visningsområde for gode estetiske og framtidsrettede løsninger. Med å delta i Europan, ønsker kommunen seg innspill til utvikling av en betydelig del av den nye bydelen som vokser fram rundt den nye Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Vi ønsker ideer om bruk av landskap og vann, samt nyskapende løsninger for utvikling av et kompakt og bymessig boligområde med gode fellesarealer og fellesskapsløsninger, både inne og ute, som kan gjøre området attraktivt for barnefamilier. Bergen Kommune, Byrådsavdeling for byutvikling
«Our City, Our Collective»
«Our City, Our Collective» utforsker møtet mellom det offentlige og det private, noe Lala Tøyen, i samarbeid med Kåmmån, løst definerer som det kollektive. Forslaget tar utgangspunkt i oppføringen av et boligkooperativ. Arkitektene kommer i den forbindelse med en kritikk av hvordan boligmarkedet fungerer idag og hva som fungerer som driver for utvikling. De ønsker en byutvikling som omfavner variasjon, deling, sosial interaksjon og bærekraftighet og ikke kun profitt. I boligkooperativet har beboerne selv mulighet til å definere hvordan de ønsker å bo, et alternativ til eneboligen og leiligheten, basert på deling av funksjoner. Arkitektene som arbeidet med forslaget fant inspirasjon blant referanser som integrerer bolig og deling på ulike plan i alternative boligkomplekser i Europa. Fellesnevneren for disse prosjektene er at de fungerer som små byer i byen.
Besvarelsen ble presentert som tre plansjer som inkluderer strategi, plan, snitt og perspektiv. Det er lagt stor vekt på bevegelse, både for gående og syklende innenfor bydelen, med en ambisjon om å etablere en forbindelse til Bergen sentrum. Samtidig er eksisterende grøntområder bevart og nye oppført som sammen danner en kontinuerlig sløyfe rundt Store Lungegårdsvann. Situasjonsplanen viser et stort antall program med sosiale funksjoner som hovedsakelig er tilknyttet vannet, og peker på et ønske om å inkludere Store Lungegårdsvannet for å utvide omfanget av prosjektet.
Bokollektivet henvender seg mot Store Lungegårdsvann og følger Møllendalselven og unnviker dermed å bli et objekt som blokkerer ferdselen rundt vannet. Det porøse grunnplanet inkluderer et stort antall offentlige funksjoner som har sine egne innganger tilknyttet småveiene som krysser boligområdet. Også bokollektivet innehar veldig mange ulike program, blant annet barnehage og kommunalt kjøkken. Det er tenkt at Bergen Kommune vil fungere som eier og drifter, men at boligstiftelsen styrer i det daglige. Det tydelig at det finnes en klar ambisjon om å skape et levende småbymiljø på gateplan som vil gagne beboerne såvel som besøkende fra nærmiljøet. Prosjektet har en ambisjon om å invitere næringer som utfyller hverandre til å tjene ulike generasjoner og interesser. Fleksibilitet i utformingen av næringslokalene vil være viktig for å ta høyde for endrende ønsker fra beboerne. Når det gjelder utformingen av selve boligene er dette nærmest på et diagramatisk stadiet, men er tenkt som et utgangspunkt for en samarbeidsprosess med beboere angående arkitektoniske ønsker og behov. Det ligger implisitt i idékonkurransens natur at man skal bringe ambisiøse visjoner, men «Our City, Our Collective» makter å balansere dette med et rammeverk av realisme.
Mottakelse
Offentliggjøringen av resultatet for Europan 13 foregikk i begynnelsen av desember. Juryen, bestående av arkitekter, planleggere og akademikere roste «Our City, Our Collective» blant annet for hvordan prosjektet er integrert i Grønneviksøren:
The project Our City, Our Collective shows a clear idea and strategy on all scales. On the larger scale, the project recognizes the water promenade and the water body of Store Lungegårdsvann as a garden for the city – a central park – with an importance for Bergen as a whole. The private and public functions on ground floor level are attractive and intriguing, providing room for a variety of shared spaces while the two larger housing perimeter blocks add a positive critical mass to Grønneviksøren as a whole. The jury sees a need for elaborating the architecture and the physical expression of the development as a whole, but are optimistic about the further realization of this proposal since the scheme seems robust enough to withhold the coming development process. Utdrag fra tilbakemeldingen fra juryen.
Bergen kommune og BIR er forpliktet til å samarbeide videre med Lala Tøyen og Kåmmån for å jobbe mot realisering av forslaget. Det er et sentralt premiss i konkurransen at det finnes reelle muligheter for å gjennomføre vinnerprosjektet. En dialog mellom vinnerne og Bergen Kommune eksisterer allerede med en ambisjon om å skape et miljø hvor visjonen for «Our City, Our Collective» blir videreført til det neste stadiet av prosjekteringsfasen. Det vil gå flere år før Grønneviksøren kan vente byggestart, men i mellomtiden ønsker Lala Tøyen og Kåmmån å plassere midlertidige intervensjoner i området som vil minne beboere, samt besøkende at et bokollektiv med sosial karakter vil bli opprettet ved Store Lungegårdsvann.
Prosjektet: