Trondheims største studentby trengte sårt en oppgradering femti år etter bygging. En parkeringsplass på cirka 10 mål er i ferd med å transformeres til et attraktivt byrom som skal huse 632 nye studenter.
Stine Ingjer Eriksen, studerer Landskapsarkitektur ved NMBU, medlem nettredaksjonen.
De brune studentboligblokkene på Moholt står ikke akkurat i god stil til det yrende studentlivet Trondheim har å by på. Nedslitte, umotiverende - og så merkverdig stille at man skulle trodd de var blitt forlatt for flere år siden - rommer de 1300 boenheter. Dette er 1300 boenheter som den dag i dag står identisk slik de ble reist i 1964, tegnet av arkitekt Herman Krag – for ganske nøyaktig femti år siden.
Attraktiviteten har dessuten vært synkende etter hvert som Trondheim har kunnet tilby en rekke nyetablerte og attraktive studenthybel-tilbud i mer sentrumsnære områder. Nå skal Trondheims tristeste bli den flotteste, og arbeidet er allerede godt i gang. Prosjektet har fått navnet Moholt 50|50.
Moholt Studentby er den største studentbyen i Trondheim, med rundt 1300 boenheter, fordelt på småblokker på 6 etasjer.
(https://www.sit.no/om-sit/prosjekter)
— Når prosjektet er ferdig, vil den totalt huse over 3100 studenter, inkludert gamle Moholt studentby. Med de nye hyblene vil vi skape enda mer mangfold både blant beboerne og i type boformer, forteller Arvid E. Skjervik, prosjekt- og utviklingssjef i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT).
Moholt studentby har alltid vært, og vil alltid være Trondheims største studentby. Utbyggingen rommer 15 500m2 til studentboligene og 2600 m2 til barnehage, butikker og andre fasiliteter og er tegnet av MDH Arkitekter. Byggemetoden er massivtre i all ytterkledning og bærende konstruksjoner.
— Vi hadde en overordnet målsetning om å skape en robust, attraktiv og spennende studentby med fokus på fremtiden og fremtidsrettede løsninger. Rammebetingelsene er satt av Kunnskapsdepartementet med en kostnadsramme på 800.000 kr pr hybelenhet. SiT har en strategi som tilsier at vi skal tilby sosiale møteplasser for studentene, forteller Skjervik.
Illustasjon: MDH Arkitekter SA
De nye hyblene har velkjente kollektiv-løsninger med felles stue og kjøkken. Alle hybler er riktignok utstyrt med egne bad – en ren luksus til hybelkollektiv å være. Totalt vil det kunne huses 632 studenter med en leiepris som i snitt vil ligge på 4.300 kr/hybelenhet.
Prosjektet Moholt 50|50 skal bidra til at vi utvikler en attraktiv, spennende og robust studentby.
(https://www.sit.no/om-sit/prosjekter)
Moholt 50|50 er et områdeprosjekt, hvor en parkeringsplass på cirka 10 mål skal transformeres til et attraktivt byrom. De gamle byggene skal fortsatt bestå, men omkranses av nye bygg og en rekke nye fasiliteter.
— I tillegg til studenthyblene, som i hovedsak vil være fra andre etasje og opp, jobber vi med å få på plass et legesenter, bydelsbibliotek, frisør og muligens andre servicefunksjoner som retter seg mot både studenter og bydelen rundt. Fasiliteter som kun er rettet mot studentene vil i tillegg være et treningssenter, vaskeri og en barnehage, forteller Skjervik.
Illustrasjon: MDH Ariktekter SA
Prosjektet er allerede godt i gang. Første fase, under navnet ”Tun og Tårn”, hadde oppstart rett etter påske. Det første av to tårn er allerede reist.
— Grunnarbeider for de to neste tårnene og barnehagen er også i gang. De tre første tårnene vil være innflyttingsklare i starten av august neste år, og de to siste rett før jul. Barnehagen vil også står ferdig i starten av august neste år, sier Skjervik.
Moholt er dermed i ferd med å gjenreises som et attraktivt sted for studentene å bosette seg, slik som det nok også var for femti år siden. Med flott beliggenhet og kort avstand til NTNU Dragvoll, samtidig som det er sykkel-/gangavstand til sentrum, er forhåpentligvis tiden snart inne for å ikke lenger kun assosiere Moholt med de brune studentboligblokkene.