Valgspesial Doga 20.08.2015
Hvilken retning vil byutviklingen i Oslo ta? I forbindelse med kommunestyrevalget og valg til bydelsutvalg i 2015 ble valgdebatt om byutvikling avholdt på Doga. Oslodebatten var et samarbeid mellom Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) og NRK Østlandssendingen.
Astrid Skramstad, byhistoriker, medlem i nettredaksjonen
Følgende partier var representert ved Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl, Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg, SVs Marianne Borgen, Fremskrittspartiets Øystein Sjøtveit, Venstres Guri Melby og Høyres Bård Folke Fredriksen. I siste del av debatten møttes Raymond Johansen (AP) og Stian Berger Røsland (H) til byrådsduell.
Doga var fylt til randen da politikerne skulle forsvare sine visjoner for hovedstaden i valgdebatten ledet av NRKs programleder Hanne Roald. Temaer som ble tatt opp var høyhus, ny E18, sykkel og kollektivnett. Grunnet stor interesse var visningslokalet fylt opp og debatten ble vist på storskjerm via liveoverføring. Stikkordet for debatten var uten tvil fortetting!
Bygge rundt kollektivknutepunkter
Politikerne ble utfordret på hva de tenker å gjøre for at byen skal vokse og samtidig bli en bedre by å bo i. Partiene var enige på flere punkter, deriblant at det må fortettes og bygges rundt kollektivknutepunktene. Mange småhusområder har allerede blitt regulert til boliger, med en utnyttelsesgrad på 24 prosent. AP foreslår å se på mulighet for å utvikle områder rundt alle t-banestopp i byen, inkludert villaområder i vest og mener at småhusplanen åpner opp for “å fortette på en klok måte”.
Høyre, ved byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen, hevdet Arbeiderpartiet står for en tilfeldig fortetting og trakk frem at en slik utvikling allerede er vurdert i kommuneplan som er fremmet. Byrådet har foreslått at hver tredje t-banestasjon, der det er kryssende busslinje og grunnlag for handel og service, kan få en “planlagt fortetting”. Det vil si en fortetting som baserer seg på områder som allerede er tilpasset med flere transportmuligheter, og da ikke nødvendigvis villastrøk. Bård Folke Fredriksen (H) fremholdt viktigheten av å beholde småhusplanen for å ta vare på Oslos særegne områder, samtidig som enkelte områder langs t-banen kan utvikles, slik som Smestad. Videre nevnte han transformasjonen av de tidligere drabantbyene og tidligere industriområder som Ensjø, Løren og Økern. AP på sin side har åpnet for fortetting ved flere t-banestopp, med regulering av minst 100 000 boliger. Fremskrittspartiets Øystein Sjøtveit stilte seg kritisk til at befolkningsveksten vil finne sted i den grad det er spådd og mener det ikke haster med å fortette i et like raskt tempo.
MDG vil beholde Oslos særpreg og ønsker derfor å ta vare på en del av småhusbebyggelsen, fortetting i eksisterende boligmasse, samt beskytte markagrensa for utbygging. Lan Marie Nguyen Berg trakk frem viktigheten av å ta vare på byens grønne lunger og rekreasjonsområder, for å unngå at folk drar ut av byen og for å utvikle Oslo som en klimavennlig by. SV stiller seg også enig i at fortetting er nødvendig, men fokuserer på en fortetting som tar hensyn til byens befolkning i forhold til faktorer som høyde og lys. SVs Marianne Borgen trakk frem viktigheten av å se hvert prosjekt for seg, med en variert boligstruktur, som er tilpasset spredningen i befolkningen. SV ønsker fortgang i boligbyggingen med en mer aktiv kommune og vil se på områder med potensiale til å bygge mange boliger i et hurtig tempo for å få ned dagens høye boligpriser. Venstres Guri Melby var uenig i arbeiderpartiets strategi med kraftig utbygging i småhusområder, men ønsker å fortette kraftig der det ligger til rette for det og vil i likhet med SV bevare en mangfoldig boligstruktur og “grønne åser”.
Petter Næss professor ved universitetet i Ås og ekspert på bærekraftig utvikling var tilstede på debatten. Han mener det både er rom for og nødvendig med mer fortetting, med tanke på en økende befolkning med høy levealder. Ifølge Næss bør fortettning skje i sentrumsnære bydeler og i kollektivknutepunkter. Ifølge kommuneplan skal mye av fortettingen skje på østkanten, noe som er lite gunstig med tanke på det samlete fortettningspotensialet. Han mener at sentrumsnære bydeler i vest og på Nordstrand bør aktivt transformeres til noe som likner på bystruktur innenfor ring 2. Småhusplanen legger imidlertid et lokk på dette.
Hurtigere boligbygging
Daniel Siraj visekonsernsjef i OBOS uttalte at samtlige partier har flyttet seg ganske langt for å imøtekomme boligbyggingen, med Høyre, Krf og Venstre i teten, men etterspurte samtidig en hurtigere gjennomføringsevne av reguleringsplaner.
Som tilsvar til dette ville Bård Folke Fredriksen få med seg utbyggere og tomteeiere til å transformere de store områdene. Mens Øystein Sjøtveit (FrP) mener plan- og bygningsetaten i for stor grad fremmer egne reguleringsforslag, forsvarte Fredriksen prosessen med at dette er nødvendig for å sikre forslag av god kvalitet.
Etter 19 år med borgerlig styring higer venstresiden etter å vise sin gjennomføringskraft. Marianne Borgen (SV) fremholdt politisk styring og aktiv politikk fra kommunes side for å sikre helhet og langsiktig byplanlegging, med en kommune som stiller de riktige spørsmålene i møte med utbyggere. AP ønsker også en effektivisering av planbehandlingen og vil samarbeide tettere med utbyggerne, ikke bare om store utbygginger, men like viktig å åpne opp for de små prosjektene. MDG ønsker utbygging i eksisterende boligmasse og ser i likhet med Venstre til stor-Oslo for å løse utfordringen med boligutbygging, i blant annet Ås, Ski og Vestby med tilhørende miljøvennlig transport.
Transport - E18 og sykkelveier
Debatten tok en vending da det ble snakk om hvem som vil gjøre mest for å redusere utslipp. For å redusere støy og luftforurensning vil MDG nemlig stoppe E18-prosjektet som de ikke mener er bærekraftig og samtidig redusere biltrafikken i Oslo med 30 prosent. De vil at staten skal fullfinansiere skinnegående transport. I tillegg vil de bygge sykkelfelt som alternativ til bilvei i et bilfritt sentrum. Venstre kritiserer det de mener er kortsiktig politikk og mener det trengs flere prosjekter som Bjørvika, et prosjekt MDG opprinnelig var imot. Venstre ved Guri Melby mener planene for E18 må nedjusteres i et Oslo som allerede er på god vei til å være en grønn by etter mange år med borgerlig styre. De ønsker videre miljødifferensierte avgifter, i tillegg til å åpne opp for at flere gater i sentrum kan brukes av både biler, sykler og gående for å få ned bilbruk i sentrum. I tillegg til å få ned biltrafikken, ønsker de i likhet med de røde partiene og MDG sykkelfremmende tiltak.
SV ønsker å forbedre kollektivnettet, som allerede er spreng og vil stenge gater og innføre rushtidsavgift for å få ned privatbilismen i sentrum. De er følgelig kritiske til E18-utbyggingen som de mener vil åpne opp for mer trafikk inn og ut av sentrum. Høyre mener utbyggingen er nødvendig og ønsker den delvis lagt i tunnel, med flere kollektivfelt og en høyhastighets sykkelvei. Ap ser vedlikehold av veier som miljøvennlig og vil samtidig satse mer på kollektivfeltene. Videre kritiserer de gjennomføringsevnen til de borgerlige når det kommer til sykkelfelt og ønsker å fjerne gateparkering for å gi plass til sykkelveier.
Sjøtveit (Frp) mener det er naturlig at folk har behov for bil og kom med forslag om å benytte seg av den kapasiteten i kollektivnettet som allerede eksisterer med ledig plass ut eller inn av byen i rushen. I tillegg fremholdt han at luftforurensning ikke er en utfordring, med biler med ny motorteknologi.
Den beste byutviklingsstrategien
En avgjørende faktor i valget er hvem som klarer å sikre seg posisjonen som det grønneste partiet, og debatten viste at dette er en kamp Venstre og MDG stadig kjemper seg i mellom. SV ønsker en bærekraftig utvikling og en by som er god for både barn og voksne å bo i. Høyre kan i stor grad trekke frem arbeidet de allerede har lagt ned. Arbeiderpartiet kobler også bærekraftig utvikling med å spare tid og sier ja til utbygging av E18 med kollektivfelt, i tillegg til bilfritt sentrum og sykkelveier. Hvorvidt partiene klarer å differensiere seg fra hverandre vil avgjøre hvorvidt Oslo fortsetter med et borgerlig flertall, eller om vi får et skifte som kan medføre en ny byutvikling i Oslo.