Foto: Stian Raa
Årets festivalsommer går mot hell og mange lange sommerdager har blitt tilbrakt foran brusende festivalscener med en øl i hånden og godt selskap. For de fleste betyr festivaler en anledning til å kose seg med god musikk, men festivalene har utviklet seg til å omfavne mye mer.
Ingunn Cecilie Hvidsten, arkitekt, nettredaktør
Kulturlivet har for alvor invadert festivalene, diktlesninger, kinofremvisninger og foredrag er blitt en naturlig del av festivallivet. Det samme gjelder installasjonsarkitekturen. De krydrer festivalarenaen og higer etter din oppmerksomhet. Installasjonene vil gi deg alt fra et godt sittested i skyggen til å rette oppmerksomheten din mot dagsaktuelle temaer. Men utover dette, hvordan kan en arkitekturinstallasjon bidra til en god festival?
For å svare på dette er det tatt utgangspunkt i vinnerutkastet til studentkonkurransen 120HOURS. Installasjonen heter ”Architecture” og er laget av Antariksh Tandon og Jennifer Tu Anh Phan, studenter ved Universitetet i Waterloo, Canada. Denne installasjonen ble oppført på årets Øya festival og partneransvarlig Fredrik Mortensen var involvert i oppføringen og har følgende å fortelle om installasjonen.
Foto: Ingunn Cecilie Hvidsten
Hva er motivasjonen for å ha arkitekturinstallasjoner på Øyafestivalen og hvilken funksjon har de?
- Det kan være forskjellige motiver for å ha installasjoner på området. Når det gjelder hengekøyeinstallasjonen var det viktig for oss å ivareta vinnernes estetiske utforming i tillegg til publikums sikkerhet. På denne måten fikk den en funksjonell, en estetisk og en ikonisk verdi.
Hvordan ble plasseringen til 120HOURS installasjonen valgt, og hva ønsker dere å oppnå med plasseringen? Påvirker utformingen av installasjonen hvor den ble plassert?
- Valg av plassering henger sammen med hva vi ville oppnå med installasjonen, med vekt på det ikoniske og estetiske aspektet. Vi har flyttet fra Middelalderparken og til Tøyenparken og 120HOURS ville derfor få frem en installasjon på området som var synlig og funksjonell. Det mener jeg de har fått til. I tillegg til ovennevnte verdier, fungerer den som en passasje midt i parken mellom de forskjellige områdene.
Kan man risikere at en installasjon står i fare for å overdøve eller stjele oppmerksomhet fra scenene?
- Igjen er plasseringen viktig. Vi har sørget for at ingen kan ligge i hengekøyene og samtidig se konsertene derfra. Den skal fungere som en installasjon utenfor musikken. Dette mener jeg vi fikk til på en god måte.
Foto: Stian Raa
Hvordan ble 120HOURS-installasjonen brukt av publikum på årets festival? Ble den slik som dere hadde tenkt?
-Absolutt! Installasjonen er ment som en gjenstand for tolkning. Hengekøyene øverst kunne ikke brukes, men de nederste var meget populære og dermed mener jeg vi har fått frem forskjellen på den estetiske og funksjonelle verdien.
Hvor viktig er belysningen av verket?
- Den er viktig av flere årsaker. Først og fremst for å ivareta det ikoniske aspektet, men også for å fremheve passasjen igjennom installasjonen så publikum kunne se den etter at det ble mørkt.
Foto: Stian Raa
Hvordan vil dere gjenbruke ”Architecture”?
- Vi har ikke bestemt dette endelig, men jeg har lekt litt med tanken på å dekonstruere den og sette de forskjellige elementene spredd på området slik at alle hengekøyene kan brukes neste år. Kanskje som 16 små versjoner av årets installasjon? Man får nesten vente og se.....
Er det viktig å fornye og bytte ut installasjonene fra år til år?
- Dette er det flere som jobber med hvert år, men vi ønsker alltid å forbedre publikumsopplevelsen. Da er det naturlig å se på andre eller eksisterende muligheter.
Så da er det bare å glede seg til neste års festivaler og vente i spenning på hvilke nye og gamle installasjoner som blir presentert. Og mens man ligger der i hengekøyen og slapper av mellom sceneshowene kan man jo tenke litt ekstra over hengekøyens plassering og hvordan den har presentert deg for et nytt område på festivalen.
Foto: Kari Hornmoen, Hjellnes Consult