Bygningen med adresse «Åkebakkveien 16» som var utgangspunktet for kunstprosjektet. © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Kunstnerisk kulturbevaring i møte med raske endringsprosesser i Ås.
Christina I. Martinsen, student – by- og regionplanlegging ved NMBU.
Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16» baserte seg på en av bygningene som skulle rives i forbindelse med utbygging av NMBU, og er et interessant innspill til de endringsprosessene som foregår i Ås. Kunstnerne fikk disponere huset på tomta «Åkebakkveien 16» fritt i to uker, før huset ble revet. Kunstnergruppa bestod av illustratør Martin Mauseth Hvattum, kunstner Liz Ramzey, illustratør, fotograf og kunstner David Stenmarck, designer og illustratør Rashid Akrim og illustratør og designer Jonas Bødker. Bilder og gjenstander fra bygningen ble så utstilt på kunstsenteret D6 i Ås. [1] Kunstprosjektet reiser et sentralt spørsmål: hvordan påvirkes identiteten til Ås av raske endringsprosesser?
Bygningen med adresse «Åkebakkveien 16» som var utgangspunktet for kunstprosjektet. Her revet. © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Utbyggingen av NMBU foregår i forbindelse med flytting av Veterinærinstituttet til Ås og sammenslåingen av Veterinærhøgskolen og det som tidligere var Universitetet for Miljø- og Biovitenskap. Sammenslåingen innebærer samlokalisering og en ny profil for universitetet. Samlokaliseringa har hittil ført til fysiske endringer i form av riving av bortimot 30 ulike bygg på universitetstomta, for å gjøre plass til utbygging av vei og universitetsbygg. [2] Samtidig foregår det en transformasjon av det nærliggende Ås sentrum fra eldre stasjonsby til fortettet knutepunkt.
David Stenmarck, initiativtager til prosjektet. © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Ås i endring
Eldre bygg rives og nye kommer til. David Stenmarck, initiativtageren til prosjektet, er kritisk til riving av det han oppfatter som viktige bygninger som har betydning for identiteten til Ås. Ved en tilfeldighet fikk han høre om den forestående rivingen, og satte i gang kunstprosjektet. Prosjektet tar opp i seg hvordan det gamle, kanskje uten refleksjon, erstattes med noe nytt. Dette tas opp rent tematisk i kunsten gjennom symbolbruk. Forhistoriske dyreskikkelser og naturelementer utgjør en viktig del av kunstprosjektet, som kanskje henspeiler til Ås’ historiske identitet, og hvordan endringsprosessene er med på å forskyve denne identiteten. Elementer av grafittilignende kunst leder tankene til okkuperte bygg og grafitti i de store byene, som en protest mot sanering og modernisering av byrommet til et mer pregløst og anonymt miljø.
“Elementer av grafittilignende kunst leder tankene til okkuperte bygg og grafitti i de store byene, som en protest mot sanering og modernisering av byrommet til et mer pregløst og anonymt miljø. ”
Forhistoriske dyreskikkelser i det rivingsklare bygget © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Protest?© Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Dyretematikk preger kunsten. © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»
Lagt i skuffen. © Kunstprosjektet «Åkebakkveien 16»)
Bevisstgjøring – hva har verdi og hva burde vi ta vare på
De siste årene har Ås sentrum vært gjenstand for en omfattende utvikling: nye bygg kommer til i tråd med strategien om fortetting og knutepunktutvikling. Fortettingen, slik den foregår i dag, fører til en økende grad av stedsløshet. Det ytre rommet preges av mer anonyme bygninger, uten en form for lokal forankring. Denne tendensen ser en ikke bare i Ås sentrum, men også i andre mindre sentra som utvikles i tiden. [3] Fortettingen er, sammen med utviklingen av universitetsområdet, med på å gradvis omforme stedets identitet. Spørsmålet er hvorvidt man på lengre sikt klarer å bevare noen av de historiske båndene som ligger i den gamle identiteten, i møtet med det nye. Først og fremst er kunstprosjektet en form for bevisstgjøring av hvilke verdier som finnes på steder som Ås, som griper langt utover selve bygningsmassen på adressen «Åkebakkveien 16». Vi trenger kunstprosjekter som «Åkebakkveien 16», som kan få oss til å reflektere over verdiene i det bestående miljø, og utøve vår kritiske sans i perioder med rask endring.
Nyere bebyggelse i Ås sentrum. © Christina I. Martinsen
Kilder:
[1] http://www.aa16.no/slide/info.html
[2] http://www.nmbu.no/campusas/node/18674
[3] Se for eksempel: http://www.minervanett.no/areknutepunkt/