Foto: François Schuiten and Benoît Peeters, Casterman © All rights reserved
Nasjonalmuseet - Arkitektur 9. oktober 2015 – 28. februar 2016.
Trenger arkitekter tegneserier for å nå ut med sine ideer og visjoner? Dette er et av spørsmålene utstillingen Arkitekturstriper reflekterer rundt. Dagens arkitekter bruker i stor grad digitale virkemidler som renderinger. I denne utstillingen blir vi imidlertid introdusert for en rekke arkitekturprosjekter formidlet gjennom tegneserier – et alternativ til konvensjonelle visuelle representasjoner.
Astrid Skramstad, bygningskonservator, medlem i nettredaksjonen.
Ideen bak utstillingen kommer fra boken Bricks & Balloons: Architecture in Comic-strip Form av Mélanie van der Hoorns. Kurator Anne Marit Lunde har sammen med forfatteren tatt tematikken et steg videre og resultatet kan ses på Nasjonalmuseet for arkitektur. Med denne utstillingen ønsker man å reflektere rundt hvorfor arkitektur visualiseres gjennom tegninger og tegneserier.
De fleste av verkene er tegneserier skapt eller bestilt av arkitekter eller laget i samarbeid mellom arkitekter og tegneseriekunstnere. Tegningene viser et alternativ til tradisjonelle arkitekttegninger og moderne fremstillingsmetoder. Inngangen til selve utstillingen er snedig laget som en tegneserieside og fanger uttrykket til resten av utstillingen, hvor hver avgrensning kan ses som en abstrakt tegneserierute. Utstillingen blir vist i hovedsalen og i hvelvet. Syv ulike tilnærminger til tegneseriemediet er valgt for å avgrense tematikken – personlige reportasjer, designverktøy, konsept, kritikk, fantasi, presentasjon og inspirasjon.
I tillegg er muren utenfor lokalet brukt til historiefortellende plakater i original størrelse. Dette er både et nyskapende og praktisk grep, som sikrer større visningsareal. I hvelvet, med tilnærmingen inspirasjon, har publikum mulighet til å se originale tegninger og utgivelser fra blant annet le Corbusier og Archigram.
Verker av nyere dato inkluderer Moon Hoon som ved hjelp av sin moleskin tegnebok og blekk skaper detaljerte og intrikate tegninger av bygninger. Tegningene er både forstudier til og refleksjoner rundt eksisterende arkitekturprosjekter. Disse verkene viser hvordan tegninger kan hjelpe arkitekter i sitt arbeid fra prosess til fysiske konstruksjoner. Av norske bidrag er Esben Titland og Eriksen Skajaa Arkitekter, samt Håkon Matre Aasarød representert. Sistnevnte er utstillingsarkitekt for Arkitekturstriper og har gjennom mange år utforsket forholdet mellom arkitektur og tegneseriemediet.
Det er første gang denne omfattende samlingen blir presentert i sin helhet - et forfriskende bidrag, som argumenterer for bruken av tegneserier i arkitekturfeltet. Med tegneserier er det nemlig mulig å presentere et komplekst budskap gjennom et lekent formspråk. Utstillingen viser hvordan ukonvensjonelle medier kan hjelpe arkitekturprosjekter på vei. Arkitekturstriper kan dermed være til inspirasjon for de som trenger en ny metode for å formidle sine ideer og ønsker å vite mer om tidligere arkitekturbidrag innen tegnekunsten.
Spesialomvisninger
11. oktober får publikum mulighet til å bli med på et dypdykk i de rundt åtti verkene i utstillingen med kurator Anne Marit Lunde gjennom Striper spesial. Dette er en serie med spesialomvisninger som blir avholdt søndagene fremover.