Sted: Ås
Pris: 3345 I måneden, strøm og internett inkludert
Blokkene som til sammen utgjør Pentagon studentby lever dessverre opp til navnet sitt. At det amerikanske høysikkerhetsbygget har vært en inspirasjonskilde virker ikke utenkelig da pentagon ved første øyekast fort kan forveksles med et fengsel. Og med disse blokkene ønsker studentskipnaden i Ås sine førsteårsstudenter velkommen.
Mia Thun, studerer landskapsarkitektur ved NMBU, nettredaktør.
Som så mange andre studentboliger skriker pentagon av å være en institusjon, en sliten en. Studentbyen består av 10 blokker som til sammen huser rundt 550 studenter. Boligene er utformet med seks separate soverom med felles kjøkken og bad. Pentagon er først og fremst et tilbud til førsteklassinger og utvekslingsstudenter. Kanskje fordi de ikke vet bedre?
Gamle Pentagon er tegnet av arkitekt Leif Moen og oppført i perioden 1964 – 1975. I dag, rundt 40 år senere, kan det se ut som om mange av bokompleksene nesten ikke har gjenomgått noen form for oppgradering, verken innvendig eller utvendig.
Arkitekten, Leif Moen, brukte store deler av sin karriere på å tegne universitetsbygg. Blant hans utførte arbeider finner vi flere sentrale bygg på Campus Ås og Blindern. Blant annet Samfunnsvitenskapelig Fakultet på Blindern og Aud Max på Ås. Det er lett å se en likhet mellom arbeidene hans, brutalistiske, høye og med gjentakende former uten overraskelser. Bygg med en sterk fornemmelse av autoritet som fort kan vekke en følelse av anonymitet og salig melankoli.
Samfunnsvitenskapelig Fakultet og Pentagon har mange likhetstrekk. Men mens førstnevnte oppleves som et godt bygg for sin funksjon oppleves ikke Pentagon som et godt sted å leve.
Følelsen av tomhet er overveldende idet man ankommer Pentagon. En inngangshall med store glassvegger binder ulike blokker sammen. Ingen møbler å se, ingen funksjoner, bare linoleumsgulv og mur. Det er som om ingen har bodd her på mange år. Herfra entrer man sin egen blokk og ledes inn i en trappeoppgang som oppleves om ikke enda tommere. Til slutt, inne i leiligheten, møtes man av lang korridor der de private rommene er plassert på rekke og rad nedover langs den ene siden. Hele opplevelsen kan minne om å tre inn i en glattcelle som aldri vil ta noen ende.
Kjøkkenet har åpen løsning og er avskilt fra oppholdsrommet med et bord med overhengende kjøkkenskap. Bordet som er tiltenkt å være et spisebord har en høyde og størrelse som får det til å likne på et møbel konstruert for en barnehage. Ganske merkelig. Stuen er innredet med sofa og stuebord. De fleste leilighetene har også egen veranda utenfor stuen. Denne er først og fremst en nødutgang og kan derfor ikke møbleres, og dermed ikke brukes til stort. Bad og WC er adskilt. Badet, om det kan kalles det, er et stort flislagt rom med en dusj og en utslagsvask. Ingen hyller, ikke noe forheng, bare et uforståelig bruk av areal og en opplevelsen av å befinne seg i et gasskammer.
Soverommene må være det beste leilighetene har å tilby. De 12 kvadratmeter store rommene har en smart oppbyggingen, med mye skapplass, vask, og store vinduer. Rommene har god størrelse og plass for mye, og det er bra når oppholdsarealene er så små. Men lydisolasjonen er elendig. Er man så uheldig og få et av rommene som grenser til fellesarealene må man belage seg på mye lyd.
Et gjennomgående trekk, både utvendig og innvendig er den påfallende slitasjen. Maling som flasser og skader påført av tidens tann. En ytre oppfriskning kunne betydd mye for bomiljøet. Bare ved å male over de gromsete fargene fra åttitallet kunne stedet fått et helt annet preg. Det skal sies at SIÅS har begynt å pusse opp studentbyen, men mange av leilighetene har fortsatt gammel standard og den samme prisen som de nyoppussede.
Om jeg må nevne noe positivt ved Pentagon studentby må det bli utearealene. Trær og store arealer med plen sørger for et frodig tilfluktssted i sommerhalvåret. Men heller ikke her har man gjort noe forsøk på å skape noe ekstra for studentene. Foruten noen flisete benker, et par griller og jevnlig klipt plen er det ikke særlig mye mer å skryte av.
Ellers kan man finne en morsom detalj i kjelleren der det er lagt inn en felles badstue med tilhørende fellesdusj. Badstua blir nok mest brukt på nachspiel.
Pentagon innbyr til en reise til en annen tid, en tid der arkitekturen ikke skulle tilføres mer en det absolutt nødvendige, og der man kanskje anså studietiden som et opphold på en institusjon. Men blokkene har håp, de trenger bare en skikkelig oppgradering.