I boken Klimaendringer i Norge, forskernes forklaringer, kan du lese om hvordan de pågående klimaendringene påvirker Norge, og få bakgrunnskunnskapen for å forstå systemene som er i endring og tydeliggjør problemstillinger planleggere og designere står overfor i årene som kommer.
Erlend Hanssen Sjåvik
Student ved NMBU, By- og Regionalplanlegging, Nettredaktør KOTE
Miljøparadigmet
I 2007 ble FNs klimapanel og Al Gore tildelt Nobels fredspris for «å skape og spre kunnskap om de menneskeskapte klimaendringene». I høst, drøye 6 år etter, kom boken Klimaendringer i Norge, forskernes forklaringer ut, for å gi opplysninger om hvordan vi i Norge kommer til å bli berørt av klimaendringene.
NORKLIMA
Boken er basert på resultater fra det nå avsluttede forskingsprogrammet NORKLIMA, og 10 år med tverrfaglig forskning og søken etter en bedre forståelse av klimaforandringenes konsekvenser for Norge skal formidles. I tre deler føres vi tematisk gjennom hvordan klimaendringene skapes, symbiosen mellom liv og klima, og effekter på samfunnet, hvor forskerne K. H. Alfsen, D. O. Hessen og E. Jansen henholdsvis er ansvarlig for hver sin del.
Ildsjeler
Er dette en bok som en gang for alle skal eliminere tvilen om den menneskeskapte globale oppvarmingen og klimaendringene? Neppe. På tross av de siste års under gjennomsnittet grei dekning av temaet i den offentlig debatten, er det få seriøse tvilere igjen. Boka er heller en påminnelse og et varsko om at vi ikke gjør det som er forventet av oss som ikke-tviler. På tross av at vi vet, handler vi ikke etter beste evne. Som boken så godt stadfester, innebærer det «å vite» å utfordre seg selv, sin virkelighetsoppfatning og sitt verdisyn og evne å tilpasse seg. Og selv om klimaendringene her til lands vil medføre mer nedbør, kortere vintre og hyppigere ekstremhendelser, viser resultater fra NORKLIMA at verken hvermannsen, staten eller kommunen tar innover seg alvoret av forandringene som er i emning. Det forekommer en ansvarsfraskrivelse og en mangel på samarbeid og kommunikasjon mellom staten og kommunen, som begge sitter på gjerdet og peker på hverandre. Staten viser til lokalt selvstyre, mens kommunene skylder på manglende retningslinjer. Med dette rettes en tydelig kritikk mot forvaltningen som sådan og maner til at profesjonene må starte å handle. De eneste lyspunktene som kommer til syne er enkeltmenneskers engasjementet som evner å påvirke positivt, enten på arbeidsplassen eller i nærmiljøet. Det er i følge forfatterne på tide å ta ansvar! Planleggere og designere, enten de jobber i det private eller i forvaltningen, vil spille en nøkkelrolle i hvordan en tilpasser, utformer og planlegger for å redusere skadevirkningene av klimaendringene. Vi kan ikke lenger bare tenke klimaforebyggende tiltak i form av utslippsreduksjoner, da klimasystemene allerede er ute av balanse og klimaendringene skjer uavhengig om utslippene stoppes i morgen.
Varmere, våtere, villere?
Forskningsresultatene som ligger til grunn for boken konkluderer med at klimaet i Norge vil forandre seg de kommende hundre årene. Likevel er forfatterne bak boken veldig klar på at de er forskere og ikke spåmenn. Så selv om de viser til at gjennomsnittstemperaturen mest sannsynlig vil øke med 3 grader innen 2100, samtidig som nedbørsmengden øker med ca 25% og at ekstremvær vil føre med seg større risiko for flom og skred, er det tydelig å se en ydmykhet i forhold til å hevde absolutte konsekvenser av klimaendringen. Usikkerhetene er mange når det gjelder hvor mye, hvor ofte eller hvordan det kommer til å utarte seg. Det som imidlertid synes å være sikkert, det forskningen støtter opp om, er at mulighetene for stor skade er til stede om vi beveger oss for langt fra dagens klima. Boka påpeker at på grunn av disse usikkerhetene må tilpasningsarbeidet skje på lokalt nivå med egnede lokale tiltak, da effekten av klimaendringene vil variere fra landsdel til landsdel. Det stilles dermed høyere krav til lokale myndigheters kunnskap og evne til å handle.
Målgruppe
Selv om det er en lesevennlig bok som fanger klimaforandringenes kompleksitet og forklarer de på en fin måte, så er det ingen bok som jeg venter å finne på kaffebordet til hvem som helst. Om en følger med i dagspressen og er over middels interessert i temaet, dekker det mye av bokens innhold. Men budskapet, utover de harde fakta, er derimot viktige å ta inn over seg. For profesjonene som jobber med å utforme eller planlegge, er det viktig å forstå systemene som tar del i omgivelsene en jobber i. Spesielt siste del av boken, som handler om effekter på samfunnet er en øyeåpner for flere profesjoner. Her setter boken fingeren på et grunnleggende problem med hvordan vi har forholdt oss til situasjonen fram til nå. Men målgruppen er først å fremst de som ønsker en mer inngående kunnskap til systemene som er med å påvirke klimaforandringene, uten å lese forskningsrapportene.
Jeg håper bokens budskap evner å åpne øynene til profesjonene innen utforming og planlegging, slik at en unngår ansvarsfraskrivelse og i stedet samarbeider for å håndtere endringene på en god måte.