Kunstner: Phlegm
Denne uken har vi tatt kontakt med Urban Samtidskunst, ved Viktor Gjengaar.
Hva er deres prosjekt og hvor er det?
Vi tilrettelegger for utendørskunst. Det gjør vi i indre Oslo øst og andre steder, vi ser nå på Norge som et lerret.
Fortell om hvorfor dere startet opp og hva som inspirerte dere til å gjennomføre det?
Det er mange grunner til at vi startet opp. Vi har alltid vært glade i å male og i å forme våre omgivelser. I dag er det et privilegie å kunne jobbe med de beste lokale og internasjonale veggmalerne. Potensialet for offentlig kunst er langt større enn mange tror, dette ønsket vi å vise. Idéen var å skape et utendørsgalleri i indre Oslo øst, særlig i bydel Gamle Oslo og rundt Tøyen for at Tøyen skal ha et unikt kunsttilbud post-Munch. Vi ønsket også å forme opinionen for å få politikerne til å begrave Oslos nulltoleranse for graffiti. Kommunen har brukt mye penger på å få folk til å hate graffiti. Vi ønsker at graffiti også skal sees på som kultur.
Hvordan gikk prosessen med å starte opp? Var det vanskelig?
Det var vanskelig og dyrt å få tillatelse fra gårdeiere og myndigheter.
Kunstner: Atle Østrem
Hva er den utslagsgivende faktoren for at dere eksisterer i dag?
At folk digger sånn her kunst og at det er få andre som jobber som oss her i landet.
Hva er dere stoltest av?
De store navnene som har malt vegger med oss. Og måten folk har omfavnet resultatene av vårt arbeid.
Er initiativet overførbart til andre steder?
Definitivt. Det males jo allerede verden over, og vi hjelper andre med å opprette lignende initiativer landet over. Samtidig starter folk ting på egen hånd. Når det er sagt er hvert sted unikt. Oslo har mange store gavlvegger, da blir det mange store vegger her, mens andre steder har andre kvaliteter å spille på.
Vil dere anbefale andre å starte opp et tilsvarende prosjekt? Hvorfor?
Ja, definitivt! Hvis man kan. Håper det blir så mange prosjekter som mulig i hele Norge. Det pågår allerede en revolusjon men potensialet er enda større. For folk som ønsker å engasjere seg kan jeg love at kunstnerne er flotte folk og at folk blir veldig glade for å få frisk kunst i sine omgivelser. Urban, suburban og rurban samtidskunst er et ledd i stedsutvikling. Det gir folk stolthet og identitet. Det er kulturutveksling og gir nye impulser
Hvordan foregår en vanlig dag for dere/konseptet?
Organisasjonen vår utfører varierte arbeidsoppgaver som å finne vegger, være i dialog med gårdeiere, ordne tillatelser, spre relevante saker i sosiale medier etc.
Når kunstnere er på vei til landet må vi bestille lifter og ordner med annet utstyr. Når kunstnere er ankommet vies all tid til at kunstner får en best mulig opplevelse og best mulig tilrettelegging for å skape stor kunst.
Kunstner: Pasha Wais
Hva er din favoritthendelse i forbindelse med prosjektet?
Det siste verket er gjerne det beste. Den første store veggen (Inti), verdens beste veggmaler (Aryz) og det flotteste verket (Phlegm, Moss)
Hvordan har nærområdet vært uten dere?
Det ville vært langt flere ensfargede vegger, mange grå. Det er generelt lite samtidskunst i de områdene vi opererer, det finnes en del bronsestatuer. Mens andre kunstaktører fokuserer på Fjordbyen har vi jobbet vi i Oslos bakgård.
Hvordan ser fremtiden ut? Eksisterer dere om 10 eller 20 år?
På kort sikt jobber vi på mange fronter: planlegging, produksjon, kompetansedeling, informasjonsspredning, lobbying. Vi har allerede begynt å jobbe utenfor Oslo på steder som Eidsvoll, Moss og på Brekstad (Fosen). Urban Samtidskunst eksisterer nok ikke om ti år.
Er det noen dere ønsker å takke?
Vi liker å takke våre partnere som stiller med maling og lift, de vet hvem de er. Og så bør vi takke alle som er åpne for urban kunst på sin eiendom og ikke minst kunstnerne for at de står på så hardt.
Er det noe dere bare må få ut til folket?!
Mer kunst :)
Kunstner: Etam Cru
“Send gjerne inn forslag til oss og tips oss om lokale initiativ dere ønsker skal belyses.”