Foto: Wikipedia Commons
Kartverkets arbeid med å lage en felles nasjonal database for arealplaner vil spare brukere for mye unødvendig tidsbruk og frustrasjon ved anskaffelse av arealplaner.
Mats Marthinussen
Masterstudent By- og Regionplanlegging, ILP, UMB
SePlan er en brukervennlig kartbasert løsning hvor man enten zoomer seg inn til det området man er ute etter eller bruker søkefunksjonen, slik man er kjent med fra andre nettbaserte kartløsninger. Databasen er finansiert gjennom Norge Digitalt samarbeidet.
Digitalt planregister
Ved plan- og bygningsloven av 2008 ble det lovbestemt at alle kommuner skal ha et planregister. Planregisteret skal være lett tilgjengelig for brukere og bør dermed være tilgjengelig gjennom kommunens nettside. Ikke alle kommuner har tatt i bruk en digital/elektronisk visningsmodell og for flere av de som har det, er det ikke alltid like lett å finne den på nettsiden. Gjennom Kart- og planforskriften blir det gitt standarder for hvordan det digitale planregistret skal se ut og hva den skal inneholde, men ikke hvordan det gjøres tilgjengelig. Dette fører til at kommunene velger egne løsninger som ofte gjør det vanskelig for brukerne å finne planene på kommunens nettside. På Oslo Kommunes nettside for eksempel må man klikke på fire linker før man kommer til planregisteret hvor man kan søke etter planer. Dette høres kanskje greit ut, men man skal jo også finne disse linkene blant tusen andre. Dette resulterer i at man bruker mye tid på noe som, med enkle grep, kan gjøres mye mindre tidkrevende.
Felles nasjonal database
En ting er at hver enkelt kommune kan gjøre noe med brukergrensesnittet til nettsidene sine. En annen ting er å få samlet alle planer på ett nettsted. Et felles tilgangspunkt for alle kommunale arealplaner krever en samordning og en standardisering av dataene som kommunene legger inn i systemet. Dette skal i teorien ikke være et stort problem, men i praksis støter man alltid på utfordringer. Et eksempel er at det finnes flere forskjellige leverandører av løsninger for digitalt planregister. Kartverket jobber i denne sammenheng med å lage et system hvor forskjellige programmer vil kunne vises på en enkel og grei måte i den nasjonale databasen.
En helhetlig nasjonal kartdatabase vil også kunne gjøre arbeidet med interkommunale, regionale og statlige planer enklere. Kartvisningen vil vise arealplaner på tvers av administrative grenser og gjør at man kan se sammenhengene på en enkel og grei måte, og dermed kunne planlegge bedre.
SePlan
SePlan er nylig lansert men det er fortsatt store mangler og systemet oppdateres ikke automatisk slik at man kan ikke være sikre på at informasjonen i databasen er oppdatert. For at denne databasen skal kunne bli DEN nasjonale databasen som alle bruker, kreves det at den til en hver tid er oppdatert. Et slikt mål når man ikke uten riktige insentiver. En mulig løsning er et lovtillegg i paragrafen for planregister i plan- og bygningsloven som sier noe om at alle kommuner skal benytte og legge dataene i den nasjonale databasen.
Gjennom Norge Digitalt betaler kommunene for den nasjonale databasen og det er i alle parters interesse å gjøre plandataene så lett tilgjengelig og brukervennlig som mulig. Det er ingen grunner til at SePlan ikke skal være fremtiden for hvordan vi orienterer oss med tanke på arealplaner.