Foto: Sindre Bodvar
Ny kampflybase på Ørlandet får store konsekvenser for kulturminnerike Uthaug. Dette ser både Forsvarsbygg og Ørland kommune ut til å ignorere.
Sindre Bodvar
Bachelorstudent Landskapsingeniør, ILP, UMB.
Ørland kommune står overfor en ny og spennende utvikling. Kommunen ligger på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag og skal vokse drastisk i innbyggertall i løpet av få år. I Stortingets vedtak av 14. juni 2012 ble Ørland valgt som enebase for kampfly i Norge. Etableringen av et samlet norsk flyvåpen påvirker Ørland kommunes behov for utbygging av boligområder og en sikring av offentlige tjenester.
Mange kulturminner
Kommunen disponerer spennende kulturlandskap, kulturminner og kulturarv. Ørland har helt siden vikingtiden vært et viktig strategisk område i maktkamp og handel. Dette er dokumenter ved arkeologiske undersøkelser der viktige historiske funn har fremkommet.
Ørland har vært bebodd i årtusener, og har en sterk kulturarv knyttet til fiskeri. Hvordan vil utviklingen i Ørland kommune påvirke lokalsamfunn, kulturminner og kulturarv? Vil statlige mål om utbygging og moderniseringen av den militære flystasjonen få negative konsekvenser for enkeltborgere og lokalsamfunn?
Illustrasjon: støykart fra REGULERINGSPLAN MED KONSEKVENS- UTREDNING FOR ØRLAND FLYSTASJON revisjon 28.01.13Forsvarsbygg og Ørland Kommune har ønsket en tett dialog med de beboerne som blir berørt av utbyggingen av basen. På oppfordring fra Forsvarsbygg og Ørland kommune har beboerne i rød og gul sone (iht. Støysonekart) dannet Støygruppa Ørland. Støygruppa er en interesseorganisasjon som representerer berørte beboere, per i dag ca. 65 gårdsbruk og 200 boliger. Ut fra første revisjon av Planprogram datert 28.01.2013, kommer det frem at flere lokalsamfunn vil bli direkte påvirket av flystøy og annen forurensning ved etableringen.
Uthaug ligger utenfor planområdet, men innenfor rød og gul støysone. Området er preget av en rekke kulturminner. Herrene på Austråttborgen sto for byggingen av Uthaugsgården på 1700 tallet. Severdigheten Sjøgata med fiskerhus fra midten av 1800 – tallet ligger nede ved strandkanten, og viser til vår viktige kulturarv innen fiske og jordbruk. Dette lokalsamfunnet ligger i nordvestenden av flystasjonen, og vil bli direkte påvirket av utbyggingen og de reguleringene som foreligger.
Sjøgata er i dag finansiert og vedlikeholdt av et veilag bestående av beboere i området, og grøntarealene er også forvaltet av private. Som kulturminne og kulturarv er Sjøgata og Uthaugsgården ikke tatt hensyn til i «REGULERINGSPLAN MED KONSEKVENS- UTREDNING FOR ØRLAND FLYSTASJON REV. 28.01.13».
Fraflytting: Hva skjer med kulturminnene?
I dag står Uthaug i fare for å bli forlatt på grunn av støyforurensning fra den nye flystasjonen. Regjeringen og forsvarets avgjørelse på valg av flymodellen F-35 fra Lockheed Martin, gjør at viktige opplysninger i planarbeidet, som støymålinger, tilbakeholdes. De faktiske verdiene er uvisse, og er derfor ikke overførbare til reguleringsarbeidet om støyvern. Lokalsamfunnene må leve i uvisshet, uten økonomiske garantier for fremtidige tap. Om flymønster og støy berører områder utenfor rød og gul støysone i fremtiden og tvunget fraflytting blir en konsekvens, hvem skal ta regninga? Hvem har ansvar for å få dette området inn i reguleringsplanen? Fraflytting grunnet faren for støy har allerede inntruffet, og dette lenge før de nye flyene er forventet til Ørland.
Usikkerhet
Debatten om støyreduserende tiltak i media viser engasjement hos Ørland kommune og Forsvarsbygg. Likevel er ikke spørsmålet om støyforurensning nyansert nok. Her mangler nøyaktig informasjon om i hvilket omfang støyforurensningen vil påvirke lokalsamfunn, mennesker og dyrehold. Endringer i vedtak om utbyggingen av flystripa, til 600 meter i retning av Uthaug, gir også endringer i støysonekartet. Disse tallene er i dag ikke tilgjengeliggjort offentligheten, men vil trolig redusere støy på Brekstad og øke støyforurensningen på Uthaug. Trolig er det snakk om så høye verdier at få tiltak utenom fraflytting kan iverksettes.
Dette grunnlaget gir økt bekymring om den framtidige tilstanden på Uthaug. Ørland kommune bør oppfordres til å implementere Uthaug i sin forvaltningsplan, grunnet stor sannsynlighet for at den private forvaltningen vil bli redusert. Dette området omtales som et idyllisk sted, og er et område mange på Ørlandet drar på utflukt til. Dersom den private forvaltningen går tapt som følge av fraflytting, og kommunen ikke overtar, blir resultatet at kulturminnene vil forfalle.
I en pressemelding fra Forsvarsbygg den 29. januar 2013, ble det skrevet: “ Planarbeidet bidrar til å legge til rette for utbygging som dekker Forsvarets behov på Ørland, og samtidig ivareta naturkvaliteter og øvrige miljø- og samfunnsinteresser i planområdet på en best mulig måte.” Ørland kommune bør komme med innspill til konsekvensutredningen som bidrar til å belyse virkningene for kulturminnene på Uthaug. Dersom resultatet blir fraflytting må kommunen stille opp med ressurser som sikrer at kulturminnene blir forsvarlig forvaltet.
Bør bevares
Sjøgata og Uthaug er gjennom sitt særpreg et ledd i regional verdiskaping, og er kulturarv som bør forvaltes deretter. Forsvarsbygg og Ørland kommune har et spesielt ansvar om å legge til rette for samarbeid med fylkeskommunen og egnet forvaltningsmuseum både i planleggings- og gjennomføringsfasen. Utviklingen av Uthaug bør skje i samspill med lokalsamfunn, forvaltningsmyndigheter, kunnskapsinstitusjoner og lokalt- og regionalt næringsliv.
Både Uthaugsgården og Sjøgata er arena med opplevelses- og formidlingsverdi for vår ettertid. Kulturarv og kulturminner må forvaltes på en bærekraftig måte. Dette synet kan sees i henhold til St.meld. nr. 16 (2004–2005) Leve med kulturminner, og kap. 11 og 12 i St.meld. nr. 49 (2008-2009) Framtidas museum.
Med økt befolkning i Ørland kommune, vil også Uthaug med sin skjellstrand og mange kulturminner trolig bli mer besøkt, noe som i seg selv vil gi økt slitasje. Selv om fraflyttingen inntreffer, bør området vedlikeholdes for å sikre at vår kulturarv fortsatt kan eksistere.
Uten tilstrekkelig økonomi, forvaltning eller historisk kompetanse ligger det en fare for at det forekommer en forenkling av uttrykket både på Uthaugsgården og i Sjøgata. En nedprioritering kan føre til forfall. Uten tilstrekkelig informasjon og kunnskap formidlet gjennom reguleringsplanen for utbyggingen i Ørland kommune, vil det ikke være tydelig hva som skal formidles og bevares av verdi i dag og for ettertiden. Ørland kommune og Forsvarsbygg må ta ansvar.
Mer informasjon?