Alle foto: Martin Rasch Ersdal
Tokyo SKYTREE byr på utrolig høyde og vidunderlig utsikt i et forsøk på å revitalisere Tokyo. Likevel nøyer de fleste besøkende seg med å kjøpe suvernirer uten å ha tatt turen opp i høyden.
Martin Rasch Ersdal
Student By- og regionalplanlegging, ILP, UMB
I 1889 åpnet Eiffeltårnet og tok tronen for verdens høyeste byggverk med sine 300 meter. Tårnet beholdt tittelen i over 40 år! Nylig har myndighetene i Paris vedtatt planer for nybygg i La Defénse-området som skal bli høyere enn Eiffeltårnet. Det ikoniske tårnet står dermed i fare for å miste sin posisjon som det høyeste byggverket i sin egen by. På tross av at bygget ikke lenger er rekordholder for sin høyde har det fortsatt å tiltrekke seg utrolige antall turister. I 2010 ble billett nummer 250 000 000 solgt. Årlig kommer mellom seks og sju millioner besøkende som ikke bare vil se attraksjonen Eiffeltårnet, de vil se attraksjonen Paris. Nettopp utsikten over verdensbyen er sannsynligvis like viktig som selve bygningen.
Høyde og storslagen utsikt er et konsept som mange har brukt både før og etter Gustave Eiffels store suksess. I mai 2012 åpnet Tokyo SKYTREE som allerede før åpningsdagen var innehaver av verdensrekordtittelen for høyeste tårn. 634 meter høyt rager det bestemt over det som antageligvis er verdens største by.
I likhet med Eiffeltårnet er også SKYTREE, i tillegg til turistmaskin, et radiotårn. Det er derimot ikke sagt at den største inntektskilden er å videresende signaler. Målet er å tiltrekke seg turister i samme antall som frekvensene på radiobølgene som sendes ut fra toppen av tårnet. I følge ryktene stod folk én uke i kø for å få billetter til åpningen.
Konsept
Nikken Sensei ltd. har utformet bygningen som to uavhengige deler, en stålramme som omkranser en indre kjerne. Det er blitt lagt særlig vekt på tre ting:
- Fusjon av futuristisk design og tradisjonsrik japansk skjønnhet.
- Bygningen skal være en katalysator for revitalisering av Tokyo
- Håndtering av jordskjelv og sterk vind
Tårnet og de tilhørende bygningene er utformet effektivt, strømlinjeformet og moderne. Dette symboliserer kanskje noe japansk i klar kontrast til den nostalgiske opplevelsen av Eiffeltårnets industrielle form fra drøyt ett århundre tilbake.
Om å tjene penger
Som mye annen byutvikling er selve konseptet med tårnet å tjene penger. Byggverket og merkevaren er designet med en klar intensjon om å bli et moderne ikon og samtidig fungere effektivt som turistmaskin. Kostnadene for utviklingen av skytreet var i overkant av 4 milliarder, noe dyrere enn den nylige fredede operaen i Bjørvika. Disse pengene er investert i et prosjekt som er gjennomarbeidet for å gi avkastning. Skytreets topp er det som markedsføres, men det som møter de besøkende er treets røtter. De fem nederste etasjene av tårnet omkranses av et digert opplevelses- og kjøpesenter, med akvarium og planetarium.
Senteret har en egen garasje kun for turistbusser. Passasjerene blir herfra geleidet inn til to helt like sett med bakgrunner, benker og tilhørende fotograf som raskt tar gruppebilder av busslastene som velter inn. En T-banestasjon fra tidlig 1900-tall er omdøpt til Tokyo SKYTREE stasjon. Denne er integrert i kjøpesenteret og tilpasset for å ta imot millioner av besøkende. Anslått besøkstall det første året er 32 millioner. 25 millioner er forventet året etter. Allerede etter 100 dager hadde senteret nådd en milepæl med 16.6 millioner besøkende. En interessant tilleggsopplysning er at bare 1,6 millioner av de nevnte 16,6 faktisk har vært oppover i etasjene og sett på utsikten.
Merkevare
Nitti prosent av de besøkende nøyer seg dermed med å se noen av de 312 butikkene og restaurantene. Kanskje tar de turen innom SKYTREE-shop og kjøper noen av SKYTREE-effektene som selges der. Butikken inneholder alle tenkelig reproduksjoner av tårnet i form av kosedyr, drikkeflasker og sjokolade. Tårnet har også sin egen maskot, Sorakara-chan. Hun er en ung jente med stjerneformet hodet, nedsteget fra himmelen for å fortelle de besøkende om alt det vakre ved SKYTREE og nabolaget. Hun er i godt selskap med Teppenpen, en ung kvinnelig pingvin med en svakhet for mote, og Sukoburuburu, en bestefaderlig gammel hund. Alle tre karakterene er offisielle SKYTREE-karaterer og kan følges på twitter!
Turen til topps
I SKYTREE-heisen er det verken fører eller knirking, men passasjerene underholdes av en diger skjerm de 50 sekundene turen tar til Tokyo Skytree Tembo deck i 340. etasje. Her oppe tilbys flere muligheter for å bli avbildet. Det er dessuten muligheter for å bruke penger i THE SKYTREE SHOP, Sky restaurant 634 eller SKYTREE CAFE. Det er også her du har mulighet til å kjøpe billetter for å komme deg opp til det øverste nivået, Tembo Galleria. Helt der oppe venter en 110 meter slak motbakke der du gradvis nærmer deg det høyeste punktet på 451,2 meter. Du har hele tiden bygningens stamme til venstre og en fantastisk utsikt over Tokyo gjennom en fasade av glass.
Utsikt i Norge
Det er lite sannsynlig at Oslos egen Tjuvtitten vil gå med voldsomme overskudd. Dette er etter det jeg har forstått heller ikke formålet med tårnet. Eiendomsutviklingsprosjektet Tjuvholmen vil derimot, i likhet med kjøpesenteret i bunnen av Skytree, gå betraktelig bedre.
Høydedebatten har rast mangfoldige ganger her hjemme. Det har blitt hevdet at ”trangen til utsikt sterkere enn kjønnsdriften.” Dette utsagnet kom som et argument for høyhus i Bjørvika. Likevel gjenspeiles uttalelsen i etterspørsel og prisnivå for leiligheter, hus og hytter med utsikt. Viljen til å betale for utsikt ser ut til å være sterkt tilstede i Norge. Utsyn til sjøen er også et av at de klart viktigste salgsargumentene i prospektene til de nye leilighetene på Sørenga. I prislisten for salgstrinn 6 skilles "Terasseleilighet med sjøutsikt" klart fra "Parkleilighet". Forskjellen i pris per kvadratmeter er i enkelte tilfeller opp i mot 30 000 kr. Det er flere faktorer som spiller inn på denne forskjellen, men det er likefullt to leiligheter med "Byens beste beliggenhet". En viktig forskjell er hvor høyt leiligheten ligger i bygningen og hva du ser ut på.
Kilder:
http://snl.no/Eiffeltårnet
http://www.asiaone.com/News/Latest%2BNews/Relax/Story/A1Story20120901-368975.html
http://www.designbuild-network.com/projects/tokyo-sky-tree/
http://newsfeed.time.com/2012/05/22/tokyo-skytree-the-worlds-tallest-tower-by-the-numbers/
http://www.dagbladet.no/kultur/2006/12/30/487378.html
http://www.sorenga.no/images/Marketing/leilighetene/byggetrinn6/Prisliste%2004%2002%202013.pdf