Foto: Skedsmo kommune
Lillestrøm ble nylig igjen kårets til Norges fremste sykkelby. Hva har vi gjort for å gjøre oss fortjent til denne hederen?
Frode Hofset,
Overing. Planavd, Skedsmo kommune
Lillestrøm, Skedsmo kommunes største tettsted, er egentlig tuftet på sykkelen fra gammelt av. Med små høydeforskjeller og små og middels avstander var sykkelen et praktisk og effektivt reisemiddel. Bilene erobret byen på 60-tallet, da kjøp av bil ble frigitt. Bilen viste seg imidlertid å ta mye mer plass enn gående og syklende, både underveis og til parkering i hver ende av hver tur. Den makelige bilkjøringen gav oss også helseproblemer på grunn av inaktivitet og stress for naboene til de største veiene pga støy og luftforurensning.
Vi skjønte viktigheten av å begrense biltrafikken og å legge til rette for økt gåing og sykling og kollektive reisemidler hvis det skal bli et godt og menneskevennlig bymiljø i Lillestrøm. Dette viste seg å være et klokt valg og som har lagt grunnlaget for at Lillestrøm skulle bli kåret til årets sykkelby i Norge både i 2008, 2010 og 2012.
Grunnlaget for Skedsmos satsing er kunnskap om arealplanlegging, trafikkunnskap og sykling spesielt. Bilene fyller opp all veier som blir laget mens sykkeltiltak må være attraktive for å bli brukt og man må ta langt flere hensyn ved planleggingen. F.eks vil en feilplassert eller tyveriutsatt sykkelparkering bli stående tom. Utformingen av en god sykkelpolitikk forusetter også spesialkunnskap om hva som skaper sykkelulykker.
Skolene og ”Trygg Trafikk”
Noe av Norges dårlige sykkelkultur ligger trolig i at den norske skolene støtter seg til den private organisasjonen ”Trygg Trafikk” og setter barrierer for elevenes bruk av sykkel til skolen og for vintersykling opp til 5 klasse. Dette er i strid med Helsedirektorat og Vegdirektoratets anbefalinger. Andre land som Sverige, Finland og Danmark gir elevene sykkelopplæring for at de skal etablere gode reisevaner og lære å sykle trygt så tidlig som mulig og ta med seg dette inn i voksenlivet.
Trygg Trafikk har også arbeidet for hjelmbruk, men undersøkelser viser at ved påbud ville 4 av 5 slutte å sykle og at tapet av helsegevinst ville langt overstige hodeskadeproblemene. I gode sykkelland som Danmark og Nederland brukes hjelm bare av små barn og konkurransesyklende. En ulykkesstudie av de siste Norske ulykker viser også at av ti dødsulykker ville ingen vært unngått selv med hjelmbruk.
I Skedsmo hadde vi i 2010 4 politiregistrerte lette sykkelulykker hvorav bare en ulykke med barn i skolealder involvert. Skolenes bekymring for ulykkesfaren synes å være sterkt overdrevet i forhold til faren for fedme og etter hvert hjerteinnfarkt og andre livsstilsykdommer.
Hva har vi gjort i Lillestrøm
- Vi har laget og forankret politisk en samferdselsstrategi med klare mål som satsingsgrunnlag på sykkel, gange og kollektive reisemidler på bekostning av privatbilen.
- Sammen med Statens vegvesen fikk en konsulent oppdraget å lage en plan for sykkeltiltak i Strømmen og Lillestrøm. Denne ble godkjent av politikerne som grunnlag for videre satsing på sykkel i byen. Plan for sykkelruter, en verbal del med beskrivelser og forslag til tiltak samt en ATP-modell for sykkel.
- Sykkelfelt i sentrum ble laget tidlig før plassmangelen ble påtagelig og er blitt meget viktig for framkommeligheten for sykler i sentrum. Sykkelfelt gir en god opplevd og reell trygghet for syklistene.
- Vi har malt sykkelfeltene røde på de kommunale veiene, men får ikke Statens vegvesen med på å male sykkelfeltene langs riks- og fylkesveier. Dette trass i gode resultater i form av mindre feilparkering og lettere orientering om riktig kjøremønster for biler og syklister.
- Vi har laget gang- og sykkelveier langs landeveien og sykkelfelt langs de store veiene i sentrum i et sammenhengende nett.
- Byplanlegging med stor tetthet ved kollektivknutepunktene etter ABC-prinsippet er elementært. Det er om å gjøre å presse flest mulig boliger innenfor 5min gange til kollektivknutepunktene. Hvis det brukes sykkel i stedet vil antall mennesker innenfor 5min fra kollektivknutepunktet øke til det tredobbelte.
Kart og visningsskilting
- Vi har skiltet Nasjonal sykkelrute fra Hamar til Oslo igjennom kommunen og vi har skiltet to trimrunder på 5 og 12 km i vakre omgivelser langs elva for å øke trimsyklingen.
- Vi laget kart over kommunen og nabokommunene med anbefalte sykkelruter og delte dette ut til alle husstander, alle bedrifter og alle interesserte forøvrig. Dette har fått stor positiv oppmerksomhet. Det neste kan bli et elektronisk veikart. Noen anbefalte ruter ligger på hjemmesidene for nedlasting på GPS i gpx-format.
- En god samhandling mellom sykkel og tog og buss ville ha gitt gir en brukervennlig transport, men lavere enkeltbillettpriser og lite forutsigbarhet ved medtagning av sykkel på tog har vært vanskelig i å få til. Det koster ofte uforholdsmessig mye å ta toget en regnværsdag eller handledag når vi ikke ønsker å sykle.
Sykkelparkering
- God sykkelparkeringsdekning ved kollektivknutepunkter og ved skolene. Ved Lillestrøm stasjon er det ca 450 stativer og litt mindre ved Strømmen og Sagdalen. Minst to stativer ved alle bussholdeplassene er regelen.
- Vi har laget nye parkeringsforskrifter der det stilles krav til p-plasser på linje med bilparkering ved nybygging og rehabilitering i sentrale strøk. Dette tar lang tid før det har virkning. I sentrum har vi i tillegg utplassert mange sykkelstativer i kommunal regi.
- Belysning er viktig med tanke på å hindre tyveri og Rom eiendom som leier Lillestrøm stasjon er kontaktet for å få bedre belysning over sykkelparkeringen på Lillestrøm stasjon.
Trafikkregulering og planlegging
- Trafikkregulering og trygghet henger tett sammen. Lave fartsgrenser og 30 kjørefart på bilene er viktig for både opplevd og reell trygghet for ulykker.
- Vi ble med i sykkelbynettverket som er enkelte byer som satser på sykling og som deler kompetanse med andre byer og forplikter oss til å bruke minst 500.000 i kommunale midler hvert år i tillegg til de statlige sykkelbymidlene som kommer fra staten.
- Trafikktellinger. Vi har utført manuelle trafikktellinger i seks kryss og Statens vegvesen har satt opp automatiske tellinger på tre forskjellige steder i kommunen. Det er det viktigste redskapen vi har for å evaluere våre tiltak, sette inn riktige tiltak og for å se på utviklingen av sykkelbruken over tid.
- Enveiskjøring unntatt for syklister. Skiltet unntak for sykling mot biltrafikken i enveiskjørte gater er gjennomført og er meget vellykket, bilhastigheten går ned og framkommeligheten opp for syklistene.
Drift og vedlikehold
- Vi har kjørt sykkelveinspeksjon av alle våre største gang- og sykkelveier langs riksveiene og fått påvist svakheter som Statens vegvesen har rettet opp.
- Brøyting og vedlikehold er vanskelig og dyrt, og driftsavdelingene i kommune og vegvesen har fått en strøm med henvendelser. Den som maser får er erfaringen, og vi må være tilstede når vegvesenets ”funksjonskontrakt” med brøyteentreprenørene utformes.
Syklistens behov i sentrum
- Vi har en elektrisk sykkelpumpe på torget og vi planlegger pumpe til og en servicestasjon på jernbanestasjonen med vask og smøring av sykler for de reisende. Den er tenkt betjent av folk fra Kirkens Bymisjon en til to ganger pr uke. Dette tror vi kan komme våren 2013.
- Bysykkelordning for Lillestrøm og Strømmen har vi nå fått grønt lys til sammen med JCDecaux etter at reklamemotstanden holdt på å velte prosjektet ved at planavdelingen ikke fikk dispensasjon fra de gjeldende kommunale skiltforskriftene fra. 50 bysykler kommer til våren og disse betales ved 10 reklameflater i Lillestrøm.
Kampanjetiltak.
- Vi har dratt i gang en årlig sykkelfestival i mai hvert år med profilen ”ta sykkelen ut av garasjen og sett i gang”. Næringslivet i sentrum har sett verdien og gjør alt det praktiske arbeidet, mens kommunale representanter for kommunen sitter i styringsgruppen.
- Lykteaksjon holdes hver høst når det mørkner. Vi deler ut gratis lykter ved skoler og kollektivholdeplasser til alle syklende, sammen med litt materiell.
- Vi har www.skedsmo.kommune.no/sykkelby som hjemmeside og Sykkelbyen Lillestrøm på facebook som gir oss bedre nærkontakt med publikum.
- Kommunen har bidratt sterkt til utgivelse av boka ”Sykkelbyen Lillestrøm” med en lokal god fotograf Ronny Østnes og Per Inge Torkelsen med tekst. Mye humor og dagliggjøring av sykkel og sykling som tema.