Det er en god og inkluderende tanke å skulle gjøre alle nye boliger tilgjengelige for alle, men noen må betale for det.
Baard Schumann
Adm. Direktør Selvaag Bolig ASA
Rudolph Brynn i Rådet for funksjonshemmede, opplever at rullestolbrukere får skylden for priseksplosjonen på boliger, og etterlyser en bredere debatt om årsaken til boligprisveksten. Han har rett i at det er mange årsaker til høye boligpriser, men universell tilgjengelighet blir ikke noe billigere av den grunn.
Brynn mener debatten ville blitt mer realistisk dersom man fokuserte på de faktiske årsakene til at så mange møter problemer på boligmarkedet. Han sier at et begrenset tilbud kombinert med høy etterspørsel skaper et enormt press og høyere priser. Brynn har helt rett i at det er dette som er det virkelige problemet, og at det selvfølgelig ikke er rullestolbrukeres feil at boligprisene øker. Boligprisene styres av tilbud og etterspørsel. Boligprisene går opp, særlig i Oslo og noen andre store byer, fordi det bygges langt færre boliger enn det er behov for. Det er likevel viktig å være klar over at økte byggekostnader fører til mindre boligbygging, og at dette bidrar til å øke misforholdet mellom tilbud og etterspørsel. Hvis det er noen som skal ha skyld her, er det politikere som ikke har vurdert konsekvensene av alle forskriftene de har innført.
Større boliger
Store boligutviklere og entreprenører er enige om at krav til universell tilgjengelighet gjør at snittstørrelsen på små leiligheter må økes med mellom tre og seks kvadratmeter. Gjennomsnittlig boligpris for små leiligheter i Oslo, er i dag omlag 50 000 kroner per kvadratmeter. Det betyr at de minste boligene går opp i pris med mellom 150 000 og 300 000 kroner. I tillegg til tilgjengelighetskravet, er det kommet krav om for eksempel balansert ventilasjon, ekstra isolasjon, ekstra lydisolering, radonsikring, energimerking, overrislingsanlegg, dobling av antall stikkontakter, tredjepartskontroll, og utvidet garantitid. Det er positivt at det tas grep for å heve standarden på boliger, men det er problematisk at alt kommer samtidig, og at en del av kravene synes unødvendige. Enkelte steder gjør kravene en leilighet som før kostet to millioner kroner hele 600 000 kroner dyrere.
Mindre boligbygging
Flesteparten av boligene som selges i dag er bygget etter gammel forskrift, så kravene har foreløpig ikke gitt noen betydelig effekt. Prishoppet kommer nå. I disse dager selger vi de første leilighetene som er bygget etter TEK10. Kostnadsøkningen er betydelig. På Bjørnåsen i Oslo solgte vi nylig leiligheter bygget etter gammel forskrift for 32 000 kroner per kvadratmeter. Med TEK10 er prisen nå cirka 39 000 kroner per kvadratmeter. Poenget er at det er mange som ikke har råd til å betale for dette. Det blir derfor bygget færre nye boliger, spesielt i områder der kjøpekraften er lav. Vi mener at det er naturlig at noen av kravene fjernes for å holde prisene nede, og for å sikre at det bygges nok boliger.
Stenges ute
Boligmarkedet fungerer slik at det alltid er boligkjøperen som får regningen for økte byggekostnader. Det grunnleggende spørsmålet er derfor om vi alle skal få velge fritt hvor vi skal bo, eller om den retten skal forbeholdes 50-åringer med tykk lommebok. Bankene er allerede svært restriktive med å gi lån til unge mennesker, og prisøkningen som følge av nye forskrifter er så stor at mange ungdom og førstegangsetablerere ikke vil ha råd til å kjøpe bolig i det hele tatt. Det er svært positivt med nye forskrifter om tilgjengelighet, men det er svært urimelig at unge mennesker stenges ute fordi alle boliger må tilpasses alle.
Nødvendig unntak
Selvaag Bolig er en stor tilhenger av universell tilgjengelighet, og har som mål at alle skal ha like muligheter til å bo. Vi har til og med mottatt utmerkelser for tilgjengelighetsarbeid i flere av våre prosjekter. Vi mener likevel at det må gis unntak fra tilgjengelighetskravet på en viss prosentandel av de minste leilighetene. Da får alle like muligheter til å skaffe seg et sted å bo. Universell tilgjengelighet er et godt tiltak, men det er urimelig at det skal gjelde alle boliger. Det er viktig at det bygges gode boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne, men det er også viktig at ungdom ikke stenges ute fra boligmarkedet. Derfor må det åpnes for å bygge noen små leiligheter uten universell tilgjengelighet. Dette vil øke boligbyggingen totalt, og vil derfor også gi flere universelt tilpassede boliger.