Search
  • ARTIKLER
  • TEMA PÅ NETT
  • PAPIRMAGASINET
  • OM KOTE
Close
Menu
Search
Close
  • ARTIKLER
  • TEMA PÅ NETT
  • PAPIRMAGASINET
  • OM KOTE
Menu

Magasinet KOTE

June 23, 2015

Lalas lille sykkelhåndbok

by Vaar Bothner


system      toveis
bredde      5 m
fart            sykkelfart
materiale   rullevennlig materiale, rødt dekke
merking     hvite stiplede linjer og piler skiller kjøreretning
belysning   lave lykter langs sykkelbane

 

 

Arkitektkontoret Lala Tøyen arbeider mye med hvordan sykkelen skal få sin plass i bybildet. De mener det er viktig at den helhetlige opplevelsen av å sykle er god for at sykling skal bli attraktivt i byen. I fjor vant de idekonkurransen "Get a Bike Break Free", en konkurranse om sykkelstrategi i Oslo, i regi av FutureBuilt.

Nå har de laget en egen sykkelhåndbok med forslag til hvordan en kan planlegge ulike sykkelveier. Håndboken viser hvordan det er mange ulike måter å bruke sykkelen på, og vi må planlegge deretter slik at alle kan ta del i syklingen. Vi tok en prat med dem om tema.

 

Har dere merket en forandring i folks holdninger og engasjement rundt tema den siste tiden?

Ja, man kan vel si at det har blitt en økt interesse. Nå har jo også FutureBuilt lansert FutureBike og ordførerne i Oslo, Drammen, Asker og Bærum har forpliktet seg til å satse mer på sykkel. Det er bra! El-sykler og transportsykler øker i popularitet. Det er også en økt forståelse for at syklistene er like mangfoldige som folk, de kommer i alle aldre og fasonger.
 

Hvorfor skal Oslo bli en sykkelby?

Oslo skal ikke være en «sykkelby», Oslo skal være en by for alle! I dag er den ikke det, bilen har vært styrende og dimensjonerende for planlegging og bygging av byene de siste 60 årene, og er det i aller høyeste grad fortsatt. Oslo skal være en demokratisk by hvor alle har rett til frisk luft, fri ferdsel og framfor alt godt byliv. Sykkelen er et effektivt transportmiddel i en slik by. Kollektivtrafikk, gående og til viss grad biler har også en viktig plass i en slik by, men i samspill med andre aktiviteter.
 

Det er mye som skjer på denne fronten i det siste, hva er de viktigste faktorene for at vi skal lykkes med å bli en god sykkelby?

For å legge godt til rette for sykling i byen må vi planlegge og bygge sykkelveier med en bedre standard enn det som er bygget til nå, og ha fokus på alle typer syklister. Vi må få en maksimumsnorm for parkering til kontorer og boliger i byområder, og sist men ikke minst, politisk vilje - sykling kommer å bli en viktig del av valgkampen tror vi.
 

Hva ønsker dere å få frem med denne sykkelhåndboken?

Lalas lille sykkelhåndbok kom som et resultat av en utstilling vi deltok på på Rom for kunst og arkitektur, der utstillingsbidragene skulle si noe om arkitektens og landskapsarkitektens rolle i dag og i fremtiden. Vårt bidrag var modeller av ulike gatetypologier der syklisten fikk rause arealer, og i tillegg trykket vi opp en plakat med ulike folk med ulike sykler som man også kan laste ned på lala.no til fri bruk.

For det første ønsker vi å formidle et alternativ til minstekravene i dagens sykkelhåndbok, som det i dag planlegges etter – et alternativ som har rausere gatesnitt for syklister og gående, basert på nederlandske standardmål. For eksempel tror vi ikke på sykkelfelt der bil og sykkel ferdes i samme kjørebane, kun adskilt av stiplede linjer – men en fysisk adskillelse i form av kantstein eller opphøyninger ved høyere (bil)hastigheter. Det hjelper ikke at det ifølge forskning er trygt når det ikke føles trygt. For det andre; alle mulige folk sykler! Ikke bare menn i 40-årsalderen. Det må også sykkelveiinfrastrukturen avspeile, slik at også barn kan sykle i byen. For det tredje er det bra med deling av kunnskap.

 

Sykkelen er en del av en økende bevissthet og interesse rundt mer miljøvennlig infrastruktur. Har vi som planleggere et ansvar, og hva kan vi gjøre for å øke bevisstheten rundt tema?

Selvfølgelig har vi et ansvar, vi har et stort ansvar! Det handler både om en mer vettug arealbruk i en stadig tettere by og at luftkvaliteten må bli bedre. Det handler også om folkehelse, vi beveger oss stadig mindre. Og vi som planleggere er gode til å samordne ulike fagfelt, vi bør i alle fall være gode på det. For å øke bevisstheten rundt tema må vi fortsette å påvirke de som styrer byene og tettstedene våre, og være aktive i samfunnsdebatten.

 

Gå inn på nettsiden deres for å laste ned hele versjonen:

http://lala.no/index.php/sykkel/

system               toveis
bredde               4 m
total bredde      12 m fasade til fasade
fart                    sykkelfart   
materiale          "bymessig" gategulv
merking             material/teksturforskjell mellom sykkelvei og fortau
kantstein           skrå
belysning          fra gatelykter

 

Comment

  • Previous Post
    Byens tempo
  • Next Post
    Fortellinger fra ...

Copyright © 2012-2018, Magasinet KOTE
KOTE er et uavhengig tidsskrift om våre fysiske omgivelser.
ISSN 1893-8132 (trykk) | ISSN 1893-8140 (online) | Utgivelsessted: Oslo
Toppen av siden