Foto: Ingrid Elizabeth Haraldseid
I Malmö, Sveriges tredje største by, bare 45 minutter unna København ligger Västra Hamnen, et stort utbyggingsområde som i dag huser en av verdens første karbonnøytrale bydeler – morgendagens by.
Ingrid Elizabeth Haraldseid, studerer By-og regionplanlegging ved NMBU.
Prosjektet heter Bo01 og startet opp i 2001, arbeidet ble startet på initiativ av Malmö kommune, og er første ledd i utbyggingen av de gamle industriområdene i Västra Hamnen. Hele havneområdet måler 140 hektar, Bo01 bare 4. I dag bor det nærmere 4000 innbyggere i Vestre Hamnen, og om lag 1000 av disse bor i Bo01. Det er et pilotprosjekt for å utfordre vår evne til å se på måten vi bygger og bor på i dag, og på hvordan vi skal bygge for fremtiden, spesielt med hensyn til utslipp og transport.
Over 1400 m2 solfangere er plassert ut på takene til ti bygginger for å supplere området med varme. Syklister og forgjengere har prioritet i gatene, og det er et busstopp i en radius på 300 meter fra alle boliger. Hver boenhet har kun 0.7 parkeringsplasser.
I byggingen av Bo01 har ikke fokuset bare vært på utslipp og oppvarmning, men også håndtering av bydelens avfall, overvann og områdets biodiversitet. Dette syns godt når man går mellom husene. Noe området er spesielt kjent for er håndteringen av dagvann i gatene, det er et åpent dagvannssystem langs alle husene noe som gir muligheten for bedre biodiversitet i boligområdene. Dagvannssystemet er koblet opp mot flere større blå- og grønne strukturer som vannspeil mellom husene. Dette skaper gode uterom med flere ulike elementer. Innad i bydelen er det også mange ulike typer hus, det er ikke bygget rekke på rekke med lameller eller rekkehus, det er derimot en blanding av både små, frittstående eneboliger, rekkehus og noen leiligheter. Skala er også verdt å legge merke til når man går rundt i Bo01. Når man går mellom husene og kan se ut mot havet er det lite som avslører at du er i en av Sveriges største byer, og ikke minst midt inni et av byens største transformasjonsområder. Bydelen har blitt et nasjonalt og internasjonalt eksempel på bærekraftig byutvikling hvor man har lykkes i å skaffe et godt boområde med nærhet til nødvendige funksjoner, samt gåavstand til indre by.
Foto: Ingrid Elizabeth Haraldseid
Til tross for gode tanker og god planlegging har ikke alt godt like godt etter planen. Vi har som sentrumsboere muligheten til å velge bort bilen og heller velge andre mer miljøvennlige transportformer. Til tross for planleggernes kanskje noe naive tankegang med kun 0.7 parkeringsplasser per boenhet har ikke beboernes bilbruk redusert seg noe særlig til tross for den åpenbare restriktive bilpolitikken det er lagt opp til. Et ønske var å bygge ulike boligformer med ulike eierformer for å skape en større diversitet i boligområdet. Malmö er en by som er preget av store sosiale forskjeller og ghettoområder. Til tross for områdets diversitet av ulike eierformer og boligtyper er det ikke blitt et område med stor kulturell eller økonomisk diversitet. En gjennomsnittlig treroms i Bo01 starter på en pris på 2 millioner svenske kroner, noe som er dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet
Selv om ikke alt har fungert helt etter planen er det veldig mye i Bo01 som har lykkes, Malmö har klart å sette bærekraftig byutvikling på kartet på en helt annen måte, og i en helt annen skala enn vi har sett tidligere. Dette er ikke Masdar, men en lite bydel i en by bare halvparten så stor som vår egen hovedstad. Denne satsningen på bærekraftig og fremovertenkende byutviklingen trenger vi mer av. Det å våge å satse fremover, til tross for muligheten i å settes litt tilbake.
Foto: Ingrid Elizabeth Haraldseid
Kilder:
Malmo.se
Dac.dk