Marianne Skjulhaug er førsteamanuensis ved Institutt for urbanisme og landskap på AHO. På spørsmål om fremtiden trekker hun frem behovet for å bevare Y-blokka. Den må åpnes opp for fri tanke og fri bruk, sier hun.
Marianne Skjulhaug er intervjuet om fremtiden i det kommende nummeret av +KOTE, les hennes svar allerede nå. På spørsmål om hvilket bygg hun vil skal leve i 100 nye år, svarer hun Y-blokka. Istedenfor for å rive den, bør vi heller la oss inspirere av hvordan Quislings villa på Bygdøy ble omgjort til Holocaustsenteret, sier hun.
Av: Alf Jørgen Schnell & Marie S. Hoelseth
Hva tenker du på, når du tenker på fremtiden?
– Jammen det er ikke så vanskelig, da tenker jeg på nå. På 1940-tallet minnet arkitekten Hermann Munthe Kaas oss på at vi er ‘ansvarlige overfor efterslekten’, altså det skulle ikke komme som en overraskelse at hvordan vi handler nå, er det som skaper fremtiden; det som blir samtiden for kommende generasjoner. Derfor tenker jeg på nå.
Hvis et bygg skulle stått igjen i Oslo om 100 år frem i tid, hvilket bygg skulle det vært?
– La oss starte med hva som skal til for at en bygning skal overleve i 100 år, at den er sterk nok til å tåle 100 år med skiftende bruk, vær og vind, samfunnsendringer og politikeres gjøren og laden. En slik bygning må være holdbar i vid forstand. Det er likevel fristende å tenke på Y-blokka, i tankesprang det til nå ikke er gitt tid til å gjøre. Hva om Y-blokka overlevde og ble et hus for hele folket. Et hus for smått og stort, et hus som kunne åpne opp for fri tanke og fri bruk. En bevegelse lik den at Holocaustsenteret er installert i Gimle. En ny forståelse av et hus som også kunne være den parken som ligger inne i dagens planer. Et hus med rom for alt det som skal til for at ettermælet vårt tar seg opp. Da ville jeg ha sagt at det burde være Y-blokka.
Har fremtidsforståelsen din endret seg de siste 10 årene?
– Ja, det er klart, til tross for at miljøbevegelsen har vært på plass over flere tiår, er det de siste ti samfunnet har begynt å se fremtiden i hvitøyet og det gjelder også meg.
Det 11. nummeret av +KOTE lanseres den 8. oktober, og er et samarbeid med Oslo Arkitekturtriennale som i år har degrowth som tema. Blant flere tekster om klimakrisen, smarte byer og teknologioptimisme, vil du her også finne flere korte fremtidsintervju med interessante skikkelser i det urbane landskap.