Do more with less, Katerina Kliwadenko og Mario Novas, 2017
Oslos eneste filmfestival dedikert til arkitektur arrangeres for fjerde gang i år. Visningene er fordelt mellom galleri Rom, Cinemateket og Kunstneres Hus. Fra programmet å dømme er årets tema byggere og bygging, og dette utforskes fra ulike vinkler og temaer. I What we have made møter vi de som bygger, mens i Gaming the real world møter vi mennesker som eksperimenterer med planlegging og bygging via videospill; man får med andre ord oppleve temaet fra hele spektrumet. Og som forrige år har de kuratert filmer for både voksne og barn. Festivalen åpner 8 februar på Cinemateket og varer ut søndag 10 februar.
Tekst: Mallory P. Chamberlain (nettredaktør) og Tamia G. Pettersen
Do more with less (2017)
Regi: Katerina Kliwadenko og Mario Novas.
Vises lørdag 9 februar på Rom 14:00.
Vi gleder oss til å se Do More with Less . Den er en fremtidsrettet dokumentar som tar for seg ulike prosjekter av unge arkitekter fra Ecuador og deres ambisjon om å skape god arkitektur uavhengig av gode økonomiske forutsetninger. De utforsker moderne arkitektur i Latin-Amerika og Ecuador gjennom bruk av tilgjengelige ressurser fra nærområder. Dette mener vi er viktig både i forhold til de miljømessige utfordringene vi står ovenfor, samt den finansielle krisen mange land i Latin-Amerika opplever.
Filmen skal gi en ny forståelse om hvordan arkitekter interagerer med samfunnet og hvilken rolle vi som arkitekter har for å skape gode hjem og leveforhold til mennesker uavhengig av deres sosioøkonomiske kapital. Det blir veldig spennende å se hvordan de løser disse utfordringene i et land Tamia kjenner godt fra før.
Denne re-evalueringen av arkitektens rolle og ansvar er noe vi ser i stadig flere hjørner av dagens samfunn. Prosessen hvor man går tilbake til start, ser på hva man har tilgjengelig og undersøker hvordan man kan skape noe med de ressursene man har tilgang på uten å minske kvalitet, skjønnhet og funksjonalitet, er prinsipper som i dag hylles.
Denne re-evalueringen skjer også i andre bransjer. I gastronomiens verden hvor man har beveget seg vekk fra fransk fine dining og heller tar utgangspunkt i lokale råvarer og tradisjonelle retter i nye innpakninger, har kokker som setter sitt hjemlands mattradisjoner på kartet blitt verdenskjente. Derimot anklages arkitekter for naiv idealisme og romantisering av fortiden når de prøver seg på det samme. Vi er spent på å se hvordan disse arkitektene mottas av samfunnet rundt seg og hvilke tanker de har om sin rolle som designere i verden i dag.