I forbindelse med sitt 30-årsjubileum i 2016, gav Bjørbekk & Lindheim ut bok. Kote har lest den og skrevet en liten bokomtale.
Kjersti Børve Skjelbreid, landskapsarkitekturstudent NMBU, redaksjonsmedlem
Boka er ikke bare en samling skrytebilder av Bjørbekk & Lindheims prosjekter, men også en fin introduksjonsbok til faget. I innledningen påpeker de dette og skriver at de ønsker å vise fram landskapsarkitekturen som fag. De nevner også flere viktige dagsaktuelle tema for faget, som bærekraft, overvannshåndtering, kortreiste materialer og stedegent plantemateriale.
Det er jo lett å tenke at landskapsarkitektur kun handler om planter. Som student skjønner en raskt at det handler om mer, men en bruker gjerne litt tid på å forstå akkurat hva. I boka får vi en kort oversikt med en gang: faget er delt inn i hovedelementer, som presenteres i introduksjonen: terreng, materialer, vann, vegetasjon, møblering og utstyr / belysning. Et bra eksempel på spennende bruk av møblement, dekke og belysning vises i bildet over, som er fra Bogstadveien.
Om en skal kjøpe bøker om landskapsarkitektur, er det mange å velge mellom. Dette kan være en god bok for de som bare vil ha noen få utvalgte. Både fordi den inneholder en fin generell oversikt over faget, men også fordi nettopp dette kontoret representerer nye ideer, og har jobba med mange spennende prosjekter, der noen kan komme til å stå som referanseprosjekter for vår tid innenfor landskapsarkitektur. Et eksempel på dette er Nansenparken, som også er et godt eksempel på Bjørbekk & Lindheims arbeid og nytenkning rundt vann. Under er et bilde fra Nansenparken på Fornebu, et kjempebra eksempel der vannet har fått en hovedrolle i landskapsarkitekturprosjektet.
Kapitlene er delt inn etter type prosjekt, som er en fin måte å gjøre det på. Hver prosjekttype inneholder en introduksjon av hva en jobber med i denne typen prosjekter, om hva kontoret tenker rundt for eksempel viktigheten av prosjekttypen og utfordringene rundt den. I tillegg tar boka opp viktige temaer i landskapsarkitektur, og setter dem i sammenheng med de ulike prosjekttypene: før kapittelet om veianlegg, kan en lese om store landskapsinngrep, og mellom kapitlene om byrom og om boligområder, står det om blågrønne strukturer. Boka tar også opp vannhåndtering, transformasjon av industriarealer og universell utforming. Dette er kjempeviktige poenger som en har godt av å lese om, og vi trenger alltid nye innspill i diskusjonene rundt de komplekse delene av faget, som stadig er i utvikling. Det gjelder uansett om en er førsteårsstudent eller har lang arbeidserfaring.
Etterordet av den svenske landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson er interessant og er ikke bare en festtale om eller til kontoret Bjørbekk og Lindheim, men en lærerik tekst om hvordan kontoret har utvikla seg i takt med det som har skjedd i landet og verden siden det starta opp i 1986. Omtrent samtidig som kontoret ble grunnlagt, starta landskapsarkitekter å jobbe mer og mer i byene, og han nevner også hvordan kontoret har blitt prega av, og vært en del av, miljøbevegelsen som starta på 70-tallet.
Som studenter blir vi vurdert ikke bare på resultatet, men på prosessen. Det er muligens også denne vi lærer mest av, når alt kommer til alt. I enkelte fag teller skissebøker og prosessmapper som nesten halvparten av karakteren, og dette sier noe om hvor viktig dette arbeidet er for det endelige resultatet. Både for oss som er studenter, og for andre landskapsarkitekter og folk som jobber med andre ting, ville det vært kjempespennende å se noe av Bjørbekk og Lindheims prosess frem mot et ferdig prosjekt. Det hadde kanskje blitt litt vel mye å vise prosess, skisser og modeller for hvert prosjekt, men en ide kunne ha vært å vise det for noen utvalgte prosjekter. Det er et bilde av en skisse på side 10, men ellers er det få tegninger i boka som ikke er helt ferdige presentasjonstegninger. Dette er litt synd med tanke på at Bjørbekk og Lindheim fremdeles bruker mye håndtegninger for å presentere prosjektene sine (se for eksempel presentasjonen av Ensjø på nettsidene deres her). Sannsynligvis er skissering for hånd en viktig del av prosessen og ideutviklingen til kontoret, og mange hadde nok elsket å se noen av disse skissene for å få et innblikk i idé- og konseptutvikling.
Men uansett er dette en kjempefin bok som vi i Kote kan anbefale til både studenter og ferdige landskapsarkitekter, og også til andre som er interessert i faget. Boka er ikke full av fagterminologi som kun de som har fartstid i profesjonen forstår, men er en god introduksjon til faget, og viser et flott utvalg prosjekter til inspirasjon, med flotte bilder fra ulike steder i landet og fra ulike årstider.