Foto: Vaar Bothner
«Hva skal et byøkologisk innovasjonssenter være, og hvem skal det være for?» var et av spørsmålene Eili Vigestad Berge stilte salen under konferansen onsdag 7. september på månefisken. På konferansen møtte 160 Osloborgere med en eller annen form for interesse for tematikken.
Vaar Bothner, student landskapsarkitektur NMBU, nettredaktør
Prosjektleder Eili Vigestad Berge ledet konferansen som er i satt igang regi av Oslo kommunes Plan- og bygningsetat, og gjester med ulik bakgrunn var invitert opp på scenen for å gi deltagerne ideer og inspirasjon.
Per Espen Stoknes (BI) forsker på klima- og miljøstrategier, og holdt et foredrag om hvordan "det grønne skifte" kommer til å bli et økonomisk paradigmeskifte i vår tid. Han snakket om hvordan se på skifte som en mulighet, der det grønne kan fremme vekst. Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, vil at senteret skal fremme innovasjon og bidra til nyskaping og engasjement. Hun snakket også om "det grønne skifte", og hvordan vi kan sette fokus på kutt i klimagasser.
Oslorapperen Don Mario beskriver livet på byens østkant gjennom flere av sine tekster. Han kom også innom og delte musikk og noen tanker om Oslo med publikum.
Etter innlegg fra scenen ble deltagerne utfordret til å arbeide sammen i grupper. Det var et stort fremmøte av arkitekter og byutviklere, men mange andre interessegrupper var også representert. Tematikken rundt bordene var svært variert. Gjennom gruppearbeidet ble deltagerne ledet gjennom spørsmål og problemstillinger som omhandlet begrepet byøkologi, og hva det egentlig er for noe.
Det er åpenbart at forventningene til hva et byøkologisk innovasjonssenter skal være varierer stort. Tema som energieffektivitet, delingsøkonomi, infrastruktur, urbant jordbruk, apputvikling og åpning av bekker var blant noen an temaene som ble diskutert.
Når den fysiske funksjonen til et byøkologisk innovasjonssenter ble diskutert var en enstemmig forsamling enig om at det er ønskelig med et senter for alle Oslos innbyggere. Et senter man kan besøke for å få kunnskap, inspirasjon og hjelp til å utvikle sine ideer.
Byøkologisk innovasjonssenter fatter interesse blant Oslos befolkning, og det er en ambisiøs oppgave prosjektgruppen skal ta fatt på. Plan- og bygningsetaten har en stor jobb foran seg med å analysere materialet de fikk inn av deltagerne, og det blir spennende å se hvordan et byøkologisk innovasjonssenter skal ta form.