Foto: Eirik Martin Tollåli
Årets Trestykkerworkshop holder til i Oslo, med Vinkelplassen ved Majorstukrysset som case. Denne påsken har 30 arkitektur - og landskapsarkitekturstudenter fra hele landet samarbeidet om å løse utfordringene og se mulightene på Vinkelplassen. Resultatet ble presentert med utstilling og vernissage på AHO i slutten av uken.
Vaar Bothner, Student Landskapsarkitektur, Nettredaksjonen
Første lørdag i påskeferien ble vi ønsket velkommen av ledergruppen som presenterte oppgaven og ukas første veiledere. Jan Gunnar Skjeldsøy og Anders Eik Pilskog som driver arkitektkontoret Stiv Kuling var med oss de to første dagene for å hjelpe oss å analysere tomten. Etter befaring på formiddagen gikk vi igang med å tolke tomtens kvaliteter på en abstrakt måte. Video, lydopptak, bilder og skjønnlitterær tekst ble presentert for å fange essensen av plassen.
Dag to ble det produsert modeller i tre på verkstedet. Atmosfæriske modeller som tok for seg kvaliteter og opplevelser vi hadde fra befaring, hjalp oss å danne en utvidet forståelse av plassen. Mange spennende tolkninger ble presentert, og de dreide seg mye om de ulike sanselige opplevelsene av plassen.
Den tredje og fjerde dagen av workshopen fikk vi besøk av Iwan Thomson og Pernille Heilmann Lien fra Lala Tøyen. Det ble gjennomført registreringer av tomten der blant annet bevegelsesmønstre og utprøvinger av potensielle hindringer ble gjennomført. Et interessant forsøk ble gjort av en gruppe som tok frokosten sin og møblemang med ut på plassen. De plasserte seg selv og ulike gjenstander rundt på plassen for å studere folks reaksjon og bevelgesler rundt dette. Diskusjonen disse dagene handlet mye om hva Vinkelplassen er i dag og hva vi ønsker at den skal bli. Det ble utviklet et program for tomten og arbeidet med ulike konsepter i riktig skala, inspirert av tema fra tidligere modeller. Presentasjoner, diskusjoner og videreutvikling av de ulike konseptene førte til at vi på slutten av dag fire bestemte oss for et uttrykk vi ønsket å jobbe videre med.
Den femte og siste dagen fikk vi besøk av Børre Skodvin fra Jensen og Skodvin. Han var også innom workshopen tidligere i uken og holdt et foredrag om bruken av tre. Siste dag av workshopen krevde at vi måtte konkretisere konseptet vårt, noe Skodvin hjalp oss igang med. Han drillet oss i hva slags funksjon, form og plassering vi hadde kommet frem til iløpet av uken og en detaljert fremstilling av konseptet og dets konstruksjon tok form iløpet av ettermiddag og sen kveld.
Torsdag var det klart for utstilling og vernissage. En litt sliten gjeng etter nattens feiring kunne stolt presentere et ferdig prosjekt med tilhørende skisser, modeller, filmer og andre tolkninger.
Prosjektet skal bygges av studentene og stå klart den 31. juli.