Kote har tatt en liten prat med Nils T. Håmo fra Gjenbruket som holder til i Moss. Med en god dose fantasi og ferdigheter blåser disse gutta liv i brukte og ødelagte gjenstander og omformer dem til rene kunstverk.
Hva er deres prosjekt og hvor er det?
Vi bygger inventar, møbler og dekor. Vi gjenbruker materialer og holder blant annet på med møblement bygget av dører og emballasjestokker, et hylleprosjekt laget av brukt butikkinnredning, lampeproduksjon, mobil strandbar/chillzone og så medvirker vi i et forskningsprosjekt som omhandler nedlagte fabrikkområder i Europa mm. Vi benytter oss av mange forskjellige materialer. Blant annet treverk og stilasdeler som tidligere ble benyttet ved tung kledning av bygg, eks murstein. Andre materialer er Cognac fat som blir brukt til bord og dekor (digre greier, 7000-8000 liters fat) og jernvinduer de har tatt ut av ombygde fabrikker. Nå jobber vi med et prosjekt for Østkantgutta, som skal åpne kafeen Nord Hasle ved Hasle i Oslo. Temaet er naturlig nok industrielt da lokalet de skal bruke har vært fyrhuset som forsynte fabrikken til Vinmonopolet på Hasle.
Fortell om hvorfor dere startet opp og hva som inspirerte dere til å gjennomføre det?
Gjenbruket ble startet i 1999 av to byggmestere som så at mye brukbare bygningsmaterialer ble kastet. De bedrev selektiv rivning av eldre bygg (bevaringsverdige elementer), noe som etterhvert tok knekken på kroppen (tunge løft). Da vi overtok hadde vi begge vært gode kunder av Gjenbruket og bygget mye greier av de brukte sakene vi kjøpte her. Da vi tok over hadde vi et tett samarbeid med Gisle som vi kjøpte det av, og vi drev en « light » utgave i forhold til å skape saker ved siden av. Vi er nysgjerrige sjeler og har muligens skapertrang utover « normalen ». Ved å overta fikk vi tilgang på alt dette og kunne tråkke til i større skala en hva vi har greid hver for oss tidligere. Slik vi ser det, er det en urokkelig tro på at flere ville bli mer beviste på sine miljøvalg og stahet som er årsaken til at Gjenbruket ikke har gått nedenom. Når det gjelder saker som f.eks brukte vinduer/dører mm er det dessverre slik at miljøfokuset til hvermannsen henger tett sammen med økonomi. Kort fortalt så viser omsetningen at « når Norge går dårlig, går gjenbruket bra ».
Hvordan gikk prosessen med å starte opp? Var det vanskelig?
Ja. Vi hadde flere år med underskudd, med unntak av ett år her og der og tomtesalg. Bankene vi tok kontakt med hadde ingen tro på at det fantes et marked for å skape unike fancy saker av skrot, så vi finansierte kjøpet av firmaet ved å pantsette til pipa (privat) og låne en god del penger av venner. Nå skal det sies at Cultura og DNB gjerne vil, men det var vanskelig pga utlånspolicyer.
Hva er den utslagsgivende faktoren for at dere eksisterer i dag?
At vi er fleksible, kommer opp med unike saker, og har kunder/partnere som er innforstått med at de ikke kan peke på et katalogbilde å bestille. Design/konseptutvikling innen dette feltet er noe annerledes enn tradisjonell byggevirksomhet. Med andre ord kan et design se supert ut på tegneblokka, mens ikke fungere i virkeligheten. Det betyr at vi er avhengig av tillit / kunstnerisk frihet, og det har vi fått.
Hva er dere stoltest av?
Det er godt å oppleve at miljøhensynet kryper inn i bevisstheten til flere og flere og at flere er beviste på å bruke det vi allerede har tilgjengelig rundt oss.
Er initiativet overførbart til andre steder?
- Ja det er noe vi jobber med. Skrot finnes overalt.
Hvordan utarter en vanlig dag for dere/konseptet?
- Hver eneste dag er uforutsigbar. Når det gjelder prosjekter, så starter vi med behovet som skal dekkes og om kunden/partneren har temapreferanser. Derfra drodler vi som oftest i felleskap til vi kommer frem til et designkonsept (ved bruk av skrotmaterialer vi har tilgjengelig, og med så lite tilførsel av butikkvarer som mulig). Så lager vi prototype/mockup. Funker designet og tilfredsstiller behovet, så går vi i produksjons modus. Hvis ikke starter vi på nytt.
Hva er din favoritthendelse i forbindelse med prosjektet?
-Når vi har manifestert et design, sett at det funker i praksis og alle menneskene som er involvert har det bra.
Hvordan ser fremtiden ut? Eksisterer dere om 10 eller 20 år?
Vi håper det, i en justert form. Det eneste vi vet, er vel at alt er i endring hele tiden.
Er det noen dere ønsker å takke?
Kjærester, familie, og venner som hadde trua, og fortsatt støtter oss. I tillegg kommer alle samarbeidspartnere (det noen kaller kunder og leverandører). Flere av de har blitt venner.
Er det noe dere bare må få ut til folket?!
Gjenbruk er et vrient tema og et tema vi har diskutert med Fretex. Det er i noen tilfeller rimeligere å handle nye saker, eks. klær/møbler/byggematerialer som har blitt produsert i lavkostland og shippet jorden rundt, en å handle gode brukte saker. Især når vi redesigner er dette et tema.
Og en ting til, gi mennesker og ting #ensjansetil. Det gjelder mennesker som trenger praksis, omskoleres, har falt utenfor arbeidslivet, har diagnose, flyktninger/fremmedarbeidere og skoleungdom som ikke finner seg til rette på skolen. Vi samarbeider med NAV Rygge/Moss, Østfold fylkeskommune VGS, Moss Kommune VOKS, KIAS og Fretex.