Foto: Desybernphotos (C) CreativeCommons
Forrige uke ble Oslodebatten med tema tiggerforbud avholdt på Doga. Et av argumentene til Oslo Handelsstands Forening og Fremskrittspartiet var at tiggere får folk som ferdes i offentlig rom til å føle seg utrygge. Men er det egentlig tigging som får byrommet til å føles utrygt, hva med rommets utforming?
Ingrid Haraldseid, student By- og Regionplanlegging NMBU, nettredaksjonen.
Regjeringen har trukket forslaget om å innføre nasjonalt tiggerforbud, til manges glede og noens misnøye. Da Senterpartiet trakk sin støtte til forbudet forrige uke, blir det ikke bli noe slikt forbud i Norge med det første. Men hva vil skje med tiggerene nå? Debattpanelet i Oslodebatten var Gunnar Larsen, administrerendedirektør i Oslo Handesstands Forening. Sammen med Toril Reynolds, politisk rådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Begge er for et tiggerforbud i Oslo. På den andre siden av panelet var Ellen Haukås, tidligere leder av Oslo Arkitektforbud, sammen med Guri Melby, Byråd for samferdsel og miljø i Oslo, som er imot et tiggerforbud. Et av argumentene som ble trukket frem i debatten var hvordan tiggeres nærvær i det offentlige rom skaper en utrygghet blant turister og folk som ferdes. Men vil det å forby mennesker i nød, som stille ber om hjelp med en kopp eller et skilt, gjøre våre offentlige rom tryggere?
Det tror ikke Ellen Haukås, tidligere leder i Oslo Arkitektforening. Hun poengterer at våre omgivelser, boliger, arkitektur, næring og lys spiller en like stor rolle for trygghetsfølelsen i offentlig rom som hva synlig politi gjør. Hun har ikke troen på at et tiggerforbud vil redusere kriminaliteten i Oslo.
Bylivsundersøkelsen fra 2014, utviklet av blant annet Oslo Kommune og Gehl Architects, tar for seg Oslo sentrum. Undersøkelsen viser at folk føler seg tryggere i områder hvor det oppholder seg mange mennesker, blant dem; tiggere. Det fremheves i undersøkelsen at noe av det folk liker best med Oslo er menneskene, folkelivet og mangfoldet. Undersøkelsen viser også at steder hvor folk bor oppleves som tryggere enn steder som stenger på ettermiddagen, steder som er folketomme etter stengetid, monofunksjonelle områder. Samtidig er manglende belysning i gatene, søppel og tiggere også på listen over hva folk liker minst ved Oslo.
Byen har vært til i hundrevis år, og byen skal være for alle. Situasjonen i dag er at byen blir brukt for lite. Byene er i stor grad blitt bilbasert, og man er ikke lenger avhengig av å bevege seg i byrommet for å få unna handling og gjøremål. Man kan kjøre til et senter og skaffe det man trenger, uten å i det hele tatt oppholde seg i byrommet. For å skape trygge og gode byrom er det viktig med aktivitet, og en bredde i aktiviteten. Ikke bare forbrukere og turister, men også beboere. Det å oppholde seg i byen og å bruke byen er så mangt. Det må være lov å sitte på fortauet, under et tre i parken eller på en benk, enten man er beboer, turist eller husløs.
Fremskrittspartiet håper at et tiggerforbud vil være med på å redusere organisert tigging som en del av organisert kriminalitet og menneskehandel. Dette er ting som allerede er forbudt i Norge i dag. Vil en ny lov som uloveliggjør tigging løse problemene vi har i byrommet i dag, om det egentlig ikke er tiggerne som er årsaken til utrygge byrom. Om et tiggerforbud skulle blitt innført, ville vi endt opp med et kaldere samfunn, en mindre raus by og kanskje noen færre som står med en kopp. Er det en pris verdens rikeste land er villig til å betale for å få bort noe man ikke liker, og som noen mennsker sjeneres av?
Ellen Haukås presiserer det som også bylivsundersøkelsen tar for seg, nemlig viktigheten av hvordan våre fysiske omgivelser påvirker oss. At utforming, mennesker og lys kan være med på å skape en trygghetsfølelse og virke preventivt mot kriminalitet, i større grad enn hva politiet kan. Kanskje vi skal begynne å tenke mer på utformingen av rommene i byen vår, og på måten vi bruker byrommene på, fremfor å kaste bort noen stakkars mennesker som i bunn og grunn bare er til sjenanse for noen av byens borgere.
Referanser:
http://tv.nrk.no/serie/oslodebatten/DKOA50000015/05-02-2015