Foto: Bikevibe
Denne gangen har vi tatt kontakt med Bikevibe
ved Mari Oshaug, Editor in-chief & publisher
Hva er deres prosjekt og hvor er det?
Bikevibe er et 200 siders indie sykkel/reise magasin med produksjon i Oslo og distribusjon internasjonalt to ganger i året. Hver utgave er dedikert til én by, hvor vi portretterer et bredt spekteret av sykkelinteresse og kultur.
Med Bikevibe ønsker vi å reflektere hvordan folk flest bruker sykkel i hverdagen. Gjennom gode historier ønsker vi å inspirere til at flere skal begynne å sykle og bygge opp under at fasilitetene for syklister skal bli bedre og tryggere.
Fortell om hvorfor dere startet opp og hva som inspirerte dere til å gjennomføre det?
Bikevibe ble startet august 2014 etter min reise til Tokyo. Jeg har alltid hatt en sterk interesse for sykkeldesign og etter kun to dager i Tokyo hadde jeg over 600 bilder av sykler. Dette skulle først bli en bildebok, men så begynte jeg å dypdykke i sykkelkulturen i Tokyo og så at det var utrolig mange fine historier å fortelle. Slik ble konseptet rundt Bikevibe til – vi portretterer byer rundt om i verden fra sykkelsetet.
Det er mye som inspirerer oss, men det som er mest inspirerende er responsen vi har fått på såpass kort tid. Å se at andre blir inspirert til å sykle er veldig gøy – det er målet. Bikevibe er også en form for hyllest til sykkelen selv, som til tross for å ha eksistert i hundrevis av år, fremdeles er basert rundt de samme basis design prinsippene. Det er inspirerende.
Foto: Bikevibe
Hvordan gikk prosessen med å starte opp? Var det vanskelig?
Jeg vil jo si at vi fremdeles er i oppstartsfasen. Det er utrolig gøy, krevende, nervepirrende og alle andre følelser på en gang – men mest av alt gøy. Vi hadde ikke drevet Bikevibe med mindre vi hadde en genuin lidenskap for det. Å starte opp et uavhengig magasin er vanskelig, så for at man skal lykkes, må man ha en sterk driv, være tro til konsept og tørre å ta sjanser.
Hva er den utslagsgivende faktoren for at dere eksisterer i dag?
Lange ettermiddager og netter med hardt arbeid, mange flinke bidragsytere og min sparekonto. Uten dette hadde vi ikke eksistert.
Foto: Bikevibe
Hva er dere stoltest av?
Det er vanskelig å sette fingeren på en spesifikk ting. Det er ofte de små rare tingene som får meg til å bli blank i øynene. Men det må nok være hvor langt vi har kommet på så kort tid. Vi har allerede nådd mange delmål, som å komme oss inn på «do you read me?» i Berlin og «Papercut» i Stockholm, vi har vært med Rapha på tur i Vienna og fått mention i flere store medier. Stolt!
Er initiativet overførbart til andre steder?
Absolutt – det er konseptet vårt. Hver utgave av Bikevibe tar for seg en ny by. Volum 1 var Tokyo, Volum 2 var Oslo og i slutten av november drar vi til Portland for å produsere volum 3, som kommer ut i mars 2016. Vi ønsker å vise hvordan ulike byen og kulturer bruker sykkel i hverdagen – alle har sin unike historie. Alle utgavene fremover vil også inneholde 3 artikler fra Oslo, for å gi en update på hva som rører seg i hjembyen vår og bidra til utviklingen av Oslo som sykkelby.
Foto: Bikevibe
Vil dere anbefale andre å starte opp et tilsvarende prosjekt? Hvorfor?
Har du en drøm eller en god idé på et magasin konsept, kjør på! Selv om magasinbransjen er vanskelig og i noen tilfeller dødende – er de uavhengige, tykke, kvalitetsmagasinene i stor vekst. Det er hardt arbeid, men når du lykkes er det helt vilt gøy. Anbefales på det aller varmeste.
Hvordan utarter en vanlig dag for dere/konseptet?
Vi produserer Bikevibe på fritiden, så en vanlig dag varierer veldig. Men en vanlig uke for oss innebærer gjerne 2 intervjuer/videointervjuer/møter, turer mellom lageret og posten og utallige timer til mailing, oppfølging, promotering og Instagram – som er vår daglige hovedkanal. Vi er også med på ulike eventer og holder foredrag i ny og ne.
Hva er din favoritthendelse i forbindelse med prosjektet?
Jeg tror det må være lanseringen av Bikevibe Oslo i høst, hvor vi hadde en meget vellykket bakgårds fest med ca. 250 stykker. Det var vel første gangen jeg følte på kroppen at vi faktisk når frem med historiene våre.
Foto: Bikevibe
Hvordan ser fremtiden ut? Eksisterer dere om 10 eller 20 år?
Ja, det håper jeg virkelig. Så lenge vi synes det er gøy å produsere Bikevibe, ser jeg ingen grunn til at vi skal stoppe.
Er det noen dere ønsker å takke?
Ja, det er veldig mange. Alle bidragsytere, støttespillere, sponsorer og venner som har heiet oss opp og frem. Uten dere ville ikke dette vært mulig. Må gi en spesiell shout-out til Oslovelo som har tatt oss i mot med åpne armer. Men mest av alt vil jeg takke min partner in crime – Silje Strømmen, som er Features Editor i Bikevibe. Er så takknemlig for at hun ville bli med på dette prosjektet og at hun holder ut med meg :)
Er det noe dere bare må få ut til folket?!
Har du ikke sykkel – kjøp en. Har du sykkel – bruk den. Sykler du – takk for at du sykler.
Og plukk opp en utgave av Bikevibe på bikevibe.no da vel. Hehe neida… joda ;)