Foto: Astrid Skramstad
Det er et nytt rød-grønt byråd i Oslo dannet av Ap, SV og MDG. Sammen skal disse partiene avgjøre den videre framtiden til hovedstaden. Allerede har byen havnet på lister over ”grønne byer” og målet er å bli Europas miljøhovedstad.
Astrid Skramstad, bygningskonservator, medlem i nettredaksjonen.
Miljø og lavere klimautslipp
Det nye byrådet har satt seg mål om å føre en bærekraftig og ansvarlig økonomisk politikk. De vil innføre eiendomsskatt, utvikle mål for bærekraft i de årlige budsjettene, samt vurdere klimakonsekvensene av alle saker som legges fram for bystyret. Med to poster i byrådet er Miljøpartiet de Grønne godt representert og har nå mulighet til å påvirke den fremtidige byutviklingen i Oslo. Lan Marie Nguyen Berg er byråd for miljø og samferdsel og Hanna E. Marcussen byråd for byutvikling. Marcussen har allerede fremlagt sitt mål om å gjøre Oslo til Europas miljøhovedstad gjennom blant annet bærekraftig utbygging, samt å prioritere fotgjengere, syklister og kollektivtrafikk fremfor privatbilisme.
– Vi trenger rundt 120 000 nye boliger innen 2030, og det må vi få til på en måte som både er miljøvennlig og som skaper menneskevennlige byrom, sier Marcussen til Østlandssendingen (21.10.15).
Ifølge Plattform for byrådssamarbeid (mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 2015-2019) ønsker byrådet å ta solide grep for å sikre ren luft og å redusere klimakrisen til fordel for miljøet gjennom kommunale tiltak som gjelder energibruk, oppvarming og infrastruktur.
- Oslo skal vokse med nesten 200.000 innbyggere de neste 20 årene. De store byene har kraft og mulighet til å la folk leve mer urbant og samtidig mer miljøvennlig. Vi legger opp til en politikk hvor vi fremover vil bo tettere, bedre og grønnere. I tillegg må det legges til rette for barnehager, skoler, arbeidsplasser og gode byrom i nærmiljøet. Kollektivreisende, fotgjengere og syklister skal prioriteres foran privatbiler. Vi skal bli fossilfrie og sikre innbyggerne ren og trygg luft, samtidig som vi øker livskvaliteten og bidrar til et grønt næringsliv. Vi vil at Oslo skal vise vei for Norge og for Europa i arbeidet med å bli en bærekraftig storby, lyder Plattform for byrådssamarbeid.
Får å forbedre luftkvaliteten vil byrådet blant annet redusere klimagassutslippene med 95 prosent innen 2030, sammenliknet med 1990-nivå, som det lyder i kapittel 3. Klima, miljø og samferdsel. Dette innebærer at to konkrete tiltak har blitt foreslått. Til både glede og forargelse for byens befolkning ønsker bystyret å gjøre sentrum innenfor Ring 1 bilfritt i løpet av bystyreperioden. Forslaget vekker internasjonal oppsikt og Oslo blir sammenliknet med byer som Madrid, Paris og København hvor biltrafikken i stor grad har eller skal byttes ut med sykkel- og gangvei. (Nettavisen, 20.10.15) Byrådet vil også gå mot prosjekter som bidrar til å øke den fysiske veikapasiteten i og inn til Oslo og ønsker dermed å hinder utbygging av E18 i Vestkorridoren.
Grønn boligbygging og inspirasjon fra København
Byrådet etterstreber å bygge flere og bedre boliger. Dette vil de gjøre blant annet ved å bruke strategiske tomtekjøp og salg for å skape byutvikling og fortette rundt kollektivknutepunkter, noe som kom klart frem i valgkampen. De vil også planlegge større boligområder enn det som gjøres nå, øke antall kommunale utleieboliger over hele byen, samt bygge flere studentboliger og utrede muligheten til å bygge og etablere ikke-kommersielle utleieboliger.
Videre ønsker byrådet en kommunal arkitekturpolitikk med fokus på bærekraft og ”arkitektur som eksperimenterer med boformer, høyder, ny teknologi, tradisjonelle byggetradisjoner og materialer” som det lyder i byrådserklæringen. Inspirasjon til byutvikling kommer fra København hvor grønne tak er en del av taklandskapet. Et interessant poeng som også kommer frem i erklæringen er bruken av midlertidighet og kunst for å igangsette utvikling. I dag står mange bygg tomme og en midlertidig bruk av disse kan vise seg å være en praktisk løsning. I tillegg skal Byantikvaren styrkes og dermed sikres Oslos historiske kvaliteter. Byrådet vil også gjøre byen mer tilgjengelig gjennom universell utforming og ønsker generelt mindre reklame i byrommet, med merket retusjert reklame.
Under områdeutvikling ønskes det å forlenge og forsterke Groruddalssatsingen og Oslosør-satsingen i samarbeid med staten i 10 år. I tillegg skal det samarbeides med lokale aktører og eiere for å fornye drabantbysentrene. Det er forventet en kraftig økning i befolkningsveksten og et fokus på områdeutvikling er nødvendig for å sikre en helhetlig utvikling av byen.
For de som er opptatt av de grønne lungene og biologisk mangfold i byen har byrådet fremmet et ønske om å ta vare på områder for uorganisert friluftsliv, samt bevare Oslos mest verdifulle kulturlandskap. Bystyret vil videre satse på urban dyrking og dyrkekasser i hele byen, reetablere det gamle slåttemark-pregete artsmangfoldet i Oslo og etablere nye og nåværende økologiske boligprosjekter, med tanke på nye byggemetoder, teknologier og boligformer, som tar opp ønsket om en eksperimenterende form for arkitektur. Byrådet vil at markagrensa ligger fast og at fjorden er tilgjengelig for alle gjennom blant annet å fullføre kyststien langs fjorden, ruste opp badestrender og åpne opp for flere bademuligheter i en fjord fri for miljøgifter.
Mulige utfordringer
Under valgkampen var partiene noe uenig hvordan den grønne byen skal vokse frem og hvor kraftfulle tiltak som må til. I erklæringen ser det imidlertid ut som alle har fått igjennom noen av sine kampsaker. For MDG og deres to byråder er en av kampsakene et bilfritt sentrum, men dette er ikke nødvendigvis opp til dem.
En mulig utfordring ligger i at byrådspartiene ikke alltid har myndighet til å gjennomføre det som ble lovet i valgkampen. Vil deres fokus på bærekraft og en helhetlig byutvikling være forenelig med kravet om flere boliger og er deres ønske om å stanse utbyggingen av E18 vestover nok for å hindre utbyggingen? De sier gjennom byrådserklæringen at de legger til grunn et tett og forpliktende regionalt samarbeid om areal- og transportutviklingen. Dermed er det flere som blir trukket inn i kabalen. Hvilken løsning som til slutt blir valgt for E18, blir avgjort i forhandlinger med Akershus fylkeskommune og Statens vegvesen i begynnelsen av 2016, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Osloby (10.11.15). Beslutningene blir tatt på et høyere nivå, noe som kan hindre byrådet (MDG) i å oppfylle sin visjon. For å sikre et bilfritt sentrum kreves det også støtte fra statlige samferdselsmyndigheter og andre myndigheter.
Det blir spennende å se om byrådet følger opp det de har kommet med i erklæringen. Målsetningene er store og hårete og har dermed allerede fått mye oppmerksomhet både i norske aviser og internasjonalt. Tanken er god og om byrådet får det som de vil, kan Oslo gå foran som et eksempel på at det nytter å tenkte stort. Imidlertid er det fremdeles mye som skal på plass for å få gjennomført de grønne tiltakene, og politikerne kan risikere å sitte igjen med tomme ord om oppgaven viser seg for vanskelig.
Oslodebatten: Nytt byråd - nytt Oslo? blir avholdt på DOGA i kveld 19:00-20:00. I panelet sitter byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), tidligere byråd for samferdsel og miljø Guri Melby (V), Victoria Marie Evensen (AP) og Eirik Lae Solberg (H).
NRK Østlandssendingens Hanne Roald leder debatten gjennom tre hovedområder: Ambisjoner for boligutbyggingen, bilfritt sentrum og privat versus offentlig utbygging.
Kilder
Plattform for byrådssamarbeid mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 2015-2019, http://www.sv.no/oslo/wp-content/uploads/sites/2/2015/10/Byraadserklaering-web.pdf
”Slik blir den nye byregjeringen i Oslo”, Østlandssendingen (21.10.15) http://www.nrk.no/ostlandssendingen/slik-blir-den-nye-byregjeringen-i-oslo-1.12613767
”Her er Oslos nye byråd”, Nettavisen (21.10.15) http://www.nettavisen.no/politikk/her-er-oslos-nye-byrad/3423149565.html
”Bilfritt Oslo vekker oppmerksomhet i Europa”, Nettavisen (20.10.15) http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/bilfritt-oslo-vekker-oppmerksomhet-i-europa/3423149315.html
"En av to sier ja til bilfritt sentrum", Oslo by (10.11.15) http://www.osloby.no/nyheter/n-av-to-sier-ja-til-bilfritt-sentrum-8237353.html