Bokanmeldelse av Mitt Oslo.
Boken om noen av Oslos beste sjapper og ildsjelene som driver dem.
Ingunn Cecilie Hvidsten, arkitekt, AAU, nettredaktør.
Når man går nedover Karl Johan i dag kan man spørre seg, er dette Oslo? Er vår hovedstad bare en lang rekke av kjedebutikker og blinkede Deli De Luca-skilt? Hva skiller Oslo fra de andre små storbyene i Europa?
Fotograf Håvard Schei har de siste to årene sett det som sin oppgave å besvare dette spørsmålet. Gjennom tradisjonelt dugnadsarbeid har han sammen med sine medsammensvorne avdekket de små nisjebutikkene og koselige kafeene som lever i skyggen av kjedebutikkene, og trukket de fram i lyset. Resultatet ble boken Mitt Oslo som fremstår som en guide til Oslos gjemte skatter.
Som perler på en snor blir den ene spesialbutikken etter den andre presentert, med eierens egne ord. Den muntlige skrivestilen i kombinasjon med helsides portretter av pådriverne omgitt av sine livsverk, gir følelsen av at man er midt i en livlig samtale. Der for eksempel Bjørg Svenøe strekker seg over disken og forteller om tobakksbutikken Sol Cigar Co.s over 100 år gamle historie og om hvordan Bill Clinton nesten kom på besøk. Torun Mørkeseth Karlsen har illustrert hver historie med illustrasjoner som i fugleperspektiv zoomer seg inn på byen og markerer hvor de forskjellige foretakene er å finne.
Brukthall Sinsen. Foto: Håvard Schei. Illustrasjon: Torun Mørkeseth Karlsen.
Fiolinbygger Jacob von der Lippe. Foto: Håvard Schei. Illustrasjon: Torun Mørkeseth Karlsen.
Fiskebutikken Laksen. Foto: Håvard Schei. Illustrasjon: Torun Mørkeseth Karlsen.
Flere av de portretterte fortetningene har lange tradisjoner og eieren minnes ofte tidligere dager der hele gaten var fylt med tilsvarende småbutikker. Denne skjønnmalingen av ”de gode gamledager” kan for yngre lesere virke fjernt, mens eldre lesere vil nikke samtykkende. Dette kan få butikkene til å fremstå som klenodier fra en svunnen tid, som klamrer seg fast i en verden der nyskapning og modernisering er nøkkelen til overlevelse. Denne tendensen blir motbevist av nyere nisjebutikker. Blant annet er guttetrioen bak Dapper et godt eksempel. Deres herrebutikk tilbyr tradisjonelt barberutstyr, klær og sykler i en moderne innpakning og beviser at gamle tradisjoner i ny innpakning passer godt inn i et Oslo i utvikling.
Initiativer drevet av våre nye landsmenn som viderefører sine tradisjoner og setter farge på byen er spennende lesning. Like gøy er det å høre om mer spesielle butikker som Christiania Møbeltapesering og Skumtex som selger skumplast. Felles for de alle er menneskene bak. Deres engasjement og stå-på-vilje er enestående og det er godt å se at deres drivkraft og lidenskap kan bli satt pris på av flere. Det er disse menneskene som utgjør den virkelige sjelen til Oslo og som gjør byen til et godt sted å leve.