Henting av kaffeavfall på Åpent Bakeri. Foto: Siri Mittet.
Denne uken har vi kontaktet Gruten, ved Siri Mittet.
Hva er deres prosjekt og hvor er det?
Gruten er en nyoppstartet bedrift i Oslo som skaper nye verdier av byens kaffeavfall og bidrar til økt kunnskap og bevissthet om den fantastiske kaffegruten. Vi lager Grutensåpa (en økologisk kaffeskrubbsåpe) og holder kurs om bruk av kaffegrut til kreative og nyttige formål. I tillegg utvikler vi en Minisopphage som gjør det mulig å dyrke frem gourmet-østerssopp fra kaffegrut.
Fortell om hvorfor dere startet opp og hva som inspirerte dere til å gjennomføre det?
Ideen til Gruten fikk jeg for ca 2 ½ år siden etter å ha deltatt på ett meitemarkkompostkurs i regi av Omstilling Sagene. Jeg begynte å mate meitemarken med kaffegrut, og merket fort at den som meg elsket kaffe. Jeg hadde allerede tenkt mye på det at vi i Norge drikker enormt mye kaffe og at det aller meste av gruten blir kastet og deretter brent. Kaffegrut har mye næring (under 1% blir igjen i koppen), og dette kan benyttes til ulike gode formål, blant annet som gjødsel, dyrking av sopp og til hudpleie
Jeg hadde et ønske om gjøre noe konkret med kaffegruten og øke bevisstheten rundt tema. Jeg fant ut at kaffegrut kan brukes til veldig mye, og at det allerede finnes initiativer rundt om i verden som fokuserer på kreativ gjenbruk av denne ressursen. Jeg besøkte initiativer I England og Tyskland som dyrker gourmet-østerssopp i kaffegrut og begynte å eksperimentere med metoden her hjemme. Jeg utforsket også andre muligheter for å bruke kaffegrut, og etterhvert ble ideen om Grutensåpa (en økologisk kaffeskrubbsåpe) født. Våren 2014 ble Gruten AS etablert.
Grutensåpa er laget av kaffeavfall fra Oslo. Foto: Siri Mittet.
Hvordan gikk prosessen med å starte opp? Var det vanskelig?
Det var ikke så vanskelig, men det tok en god stund fra idestadiet til opprettelse av selskapet. Noe som jeg tror er naturlig, da man ikke helt vet hva man vil i startfasen og det tar tid å forme ideene til noe konkret, Samtidig endrer mye seg etterhvert. Høsten 2013 jobbet jeg mye med forretningsideen min og gjennomførte et nyttig gründerkurs som pushet meg i riktig retning. Jeg søkte om midler til utviklingsfasen, og fikk et stipend på 50 000 kroner fra stiftelsen Norges Vel som i tillegg til selve beløpet fungerte som en positiv tilbakemelding om at dette var et interessant prosjekt vel verdt å satse på.
Hva er den utslagsgivende faktoren for at dere eksisterer i dag?
Jeg tror tiden var moden for et konsept som Gruten da det ble lansert. Det er en økende interesse i Oslo og andre steder i Norge om å leve mer miljøvennlig, dyrke (deler av) egen mat og handle lokalt. I tillegg drikkes det enormt mye kaffe I Norge, over 4 milliard kopper årlig. Kaffe er dermed noe nesten alle i Norge har ett forhold til, alle kjenner hvertfall noen som drikker kaffe. Det gjør at Grutens budskap (om bruk av kaffegrut) blir forståelig for de fleste og det er lettere å skape interesse og engasjement. Også gjennom media. Vi har siden starten blitt kontaktet av mange aviser, magasiner og også tv med interesse for det vi gjør.
Viktig for selve realiseringen har også vært at jeg etterhvert knyttet til meg en liten ressursgruppe med noen dyktige og entusiastiske personer som har vært viktige for utviklingen av konseptet. Denne gruppen har bidratt spesielt mye med det kreative og visuelle (inkludert navn på bedriften, utvikling av logo, design av nettside, kasse på transportsykkelen HurtiGRUTEN og nå nylig utvikling av emballasje for Grutensåpa). Som enslig gründer kan man av og til føle seg litt aleine, og da er det viktig å ha noen bra folk rundt seg som kan bidra på ulike måter og som man kan diskutere og spille ball med.
Minisopphage. Foto: Siri Mittet.
Hva er dere stoltest av?
Det som gjør meg mest glad er å høre fra folk at de liker det vi gjør, at det inspirerer de og at vi utgjør en forskjell. For meg og Gruten er ikke økonomisk gevinst et mål I seg selv. Det å bidra til et mer fremtidsrettet og bærekraftig samfunn hvor ressursene vi allerede har rundt oss blir verdsatt er en mye viktigere drivkraft. Jeg er stolt av å ha startet Gruten og gleder meg til fortsettelsen.
Er initiativet overførbart til andre steder?
Ja det er det absolutt, og mitt ønske er at Gruten lignende initiativer sprer seg til andre byer/tettsteder i Norge. Det finnes kaffegrut nok til oss alle (bare I Oslo produseres det rundt 10 tonn daglig) og mitt ønske er at så mange som mulig blir med på Grutenlaget og tar nytte av dette sorte gullet.
Vil dere anbefale andre å starte opp et tilsvarende prosjekt? Hvorfor?
Ja! fordi det er givende, moro, viktig og enormt læringsrikt. Det er bare å ta kontakt med på epost siri@gruten.no om du ønsker mer info og vil ta en prat.
Hvordan utarter en vanlig dag for dere/konseptet?
Ingen dag er helt lik, men mye handler om kaffe og kaffegrut! 1-2 dager uken er vi ute for å hente kaffegrut til bruk i såpeproduksjonen og til utvikling av Minisophagene. Innsamling av kaffegrut, levering av varer og transport til møter og lignende skjer med den eldrevne transportsykkelen HurtiGRUTEN. Med elmotor kan vi frakte kilovis med kaffegrut rundt I Oslos gater og fremdeles komme hjem smilende. Sykkelen er en essensiell del av bedriften og bidrar til mye positiv oppmerksomhet i bybildet.
Sykkelen hurtiGRUTEN brukes til å samle inn kaffegrut fra ulike bedrifter i Oslo. Foto: Siri Mittet.
Hva er din favoritthendelse i forbindelse med prosjektet?
Det er veldig mye moro som har skjedd siden oppstarten. En hendelse som jeg husker godt er fra i sommer da jeg syklet rundt med en reporter fra programmet Norgesglasset på NRK radio, mens jeg ble intervjuet om prosjektet. Det var den desidert tyngste lasten jeg hadde hatt på lasteplanet og rett etter oppstarten greide jeg å krasje inn i en parkert bil. Det gikk heldigvis bra med HurtiGRUTEN, meg, reporteren og med innslaget. En litt mindre dramatisk hendelse, men nok enda mer stas var ordren i høst fra fra Tim Wendelboe Kaffe på 100 stk Grutensåpe, med egen kaffegrut. Siden den gang har også Åpent Bakeri bestilt Grutensåpe med egen kaffegrut, og 100 stk såper leveres til bakeriet i slutten av januar.
Hvordan ser fremtiden ut? Eksisterer dere om 10 eller 20 år?
Det er vanskelig å si om vi Gruten fremdeles holder på om 10-20 år, men jeg har i hvert fall personlig et lengre perspektiv på det jeg gjør og ønsker å jobbe med å utvikle konseptet videre. Jeg mener at ett initiativ som Gruten har fremtiden foran seg og jobber på lag med den nøvendige utviklingen og de prioriteringer som er viktige for å skape et bærekraftig samfunn.
Grutenkurs. Foto: Siri Mittet..
Er det noen dere ønsker å takke?
Jeg må takke alle som har vist interesse for Gruten siden oppstarten og alle som har tro på konseptet. Det gir masse inspirasjon og vilje til å jobbe videre. Så må jeg takke min kjære far som også startet sin egen bedrift, og som alltid har vært glad i å sette igang nye prosjekter. Han har gitt meg tro på at jeg også kan gjøre noe lignende, på min måte!
Er det noe dere bare må få ut til folket?!
Bli med på Grutenlaget! og besøk oss på gruten.no!
“Send gjerne inn forslag til oss og tips oss om lokale initiativ dere ønsker skal belyses.”
— KOTE