Foto: Helge Høifødt/Creative Commons
”Det er viktig å sikre god medvirkning”- det sier man i hvert fall når man driver med byutvikling. Likevel kommer medvirkningsmuligheten alt for ofte for seint.
Ingeborg Apall-Olsen og Karoline Birkeli v/Byfabrikken. En interesseorganisasjon for og av unge byentusiaster.
Flere enkeltsaker som Bevar Ola Narr og Bevar Lakkegata 55 har utløst stort folkelig engasjement i Oslo, men dessverre kommer initiativene oftest etter at planer er lagt og politiske føringer gitt. I forbindelse med utstillingen på Oslo S med bidragene til utviklingen av Middelalderparken, arrangeres det kommende onsdag et folkemøte på Sukkerbiten. Her ønsker Byfabrikken at befolkningen skal komme inn i utviklingsprosessen før det er for seint.
Hva er medvirkning?
Medvirkning handler i hovedsak om å involvere lokale borgere i beslutninger og prosesser som angår deres nærmiljø. Dette kan gjøres på mange ulike måter, men dessverre ser vi ofte at beslutningstakere går for minimumsløsninger med informasjonsmøte og dokumenter på høring. Det er kanskje fordi det koster penger å involvere. Medvirkning må være en egen post på budsjettet i byutviklingsprosesser. I dag er det ofte en utgiftspost som blir nedprioritert. Skal en ta medvirkning på alvor, må en ta høyde for at det er både tidkrevende og koster penger. En kan da stille spørsmålstegn ved hvorfor man skal prioritere medvirkning? Hvorfor er det så viktig?
Hvorfor viktig?
Veldig ofte blir avgjørelser om små steder og funksjoner tatt ovenfra og ned, fra personer som ikke har kjennskap til nærmiljøet. Det vil si de kjenner ikke stedet ut ifra hverdagslivet som skjer der. De vet ikke at du er glad i duften fra sjasminen, eller at det er så godt og lunt å sitte i ly fra den gamle eiken, eller at barna dine elsker den lange akebakken. Dette er likevel perspektiver som er med å gjøre steder gode. Disse perspektivene kan hentes frem gjennom dialoger med befolkningen, og eksempelvis folkemøter. Informasjonen vil gjøre best nytte for seg, om den kommer inn tidlig i prosessen før planene er laget og nye perspektiver er skissert. Ellers kan det bli innspill som i etterkant blir bagatellmessige, men som i forkant kan sikre gode kvaliteter i et prosjekt. Det er altså viktig, kostnads- og tidsbesparende å få innspill fra nærmiljøet tidlig i prosessen.
Mer folkemøter!
På onsdag 14. Mai er det folkemøte på Sukkerbiten, hvor man ønsker å få inn innspill til hvordan landskapsplanen for Middelalderparken skal utformes. Det skjer før planen er laget, og nettopp derfor er dette et viktig folkemøte. Vi håper det vil komme flere slike folkemøter fremover for flere steder. Vi ønsker at byens befolkning skal kunne påvirke hvordan omgivelsene deres utvikles, og vi ønsker ikke kampsituasjoner. Vi ønsker at utviklingsprosjekter skal fungere for både innbyggere og utbyggere!