I fjor sommer åpnet Youngstorgets nye storstue Kulturhuset, men om få år vil Kulturhuset være jevnet med jorden, og snart vil ett nytt bygg stå der isteden: Et Thon hotell.
Ingrid Elizabeth Haraldseid, Student, by- og regionsplanlegging, NMBU, nettredaksjonen
Foto: Sindre Bodvar
Øke byens attraktivitet?
Det var i mai i år at byrådet bestemte at Youngstorget 3, det som i dag er Kulturhuset, skal rives etter 2015. Thon gruppen og OBOS som eier huset skal bygge et syv etasjers hotell der, som betyr at Kulturhuset må flytte ut av lokalene sine i løpet av neste år. Til tross for at Youngstorget 3 står på riksantikvarens gule liste over verneverdige bygg, får Thon-gruppen og OBOS bygge hotellet. Etter vedtaket fra april skal det bygges fire etasjer i tillegg til en tilbaketrukket femte etasje bak et skråtak. etasje bak et skråtak. Det står følgene i Plan- og bygningsetatens vurdering av forslaget; ”Planområdet grenser til Youngstorget, som er et av byens viktigste torg, og en oppgradering av planområdet vil bidra til å øke torgets attraktivitet”. Dette er noe Thon-gruppen og kommunen er enige om. Nemlig at et hotell på Youngstorget vil øke attraktiviteten og aktiviteten på Youngstorget.
Saken om at kulturhuset skal rives nådde sitt heteste punkt i sommer. Responsen fra folk og ikke minst fra brukerne var dårlig. Hvordan kan et hotell med gjester som kommer og går, og sjelden blir i byen mer enn et par dager gjøre hjertet av kultur-Oslo mer attraktivt enn det alternativet som står i dag? I løpet det første halvår ble det arrangert over 300 arrangementer i Kulturhuset. Vil et hotell skape like mye eller mer liv og kulturelt mangfold? Jeg er skeptisk. En av årsakene til at det er et yrende kulturliv på Youngstorget i dag er mye takket være utestedene, kafeene og scenene som våget å starte bedrift i et område som folk pleide å holde seg unna på til 80-tallet. Det er nettopp disse stedene som er med å huse konserter og klubbfestivaler som by:larm og Oslo Jazzfestival som er en viktig del av kulturlivet i Oslo. Vil et hotell klare å gjøre den samme jobben for byens attraktivitet og kulturliv?
Attraktivt, for hvem da?
Det er ikke tvil om at et hotell vil trekke turister og trekke oppmerksomhet til området. Youngstorget vil nok også være attraktivt selv etter at Kulturhuset forsvinner og blir erstattet av turisme og travle forretningsmenn og kvinner som er innom for noen netter. Men hva med de som bruker stedet hver dag, har det som møtested, byens eneste sted med bordtennis, shuffleboard og skjenkebevilgning. Hva med det miljøet som er rundt stedet, et miljø som på kort tid er skapt av Oslos egne. Det er ikke uten grunn det blir kalt Oslos storstue.
Utesteder og kafeer kommer og går. De fleste hadde nok håpet at Kulturhuset var kommet for å bli. Enn så lenge er det bare å nyte deilig kaffe, fine konserter og god stemning med ping pong til langt på natt, for snart er det over. Da vil storstua bli erstattet av et 7 etasjers høyt kompleks med sparedusj og forvirrede turister som spør etter veien til Karl Johan.