Alle foto: Ove Tennfjord
Randaberg, en liten kommune rett nord for Stavanger, har formulert en visjon om å være Den grønne landsbyen. Hvilke føringer legger dette for kommunens arbeid med stedsutvikling?
Kommunikasjons- og Næringssjef, Randaberg kommune
Tett
Randaberg er Norges minste landkommune i areal med kun 24 km² og med over 10.000 innbyggere. I tillegg er 65 % av dette arealet landbruksjord. Det vil si at det bor 415 personer pr. km² i Randaberg. Til sammenligning bor det 47 personer pr. km² i Norge og 14 personer pr. km² i Rogaland. I Randaberg bor vi tett på hverandre og naturen. Vi bor like tett som i Nederland. Det sier noe om nærhet og ansvaret vi har til å forvalte naturressursene og bokvalitetene på en så god måte som mulig.
Landsbybegrepet for oss handler om livskvalitet; folkehelse, miljø, naturen og menneskene – og det hele startet med revisjon av kommuneplanen i 2005. Med bakgrunn i den gamle kommuneplanen begynte arbeidet med å se på: hva er Randaberg? Mange omtalte Randaberg som en bygd. Er vi det og i så fall skal vi fortsatt være det? Hvordan klinger det å være by og samtidig være nærmeste nabo til Norges fjerde største by Stavanger? Vi kjente at for oss var dette feil. Bygd kan vi fortsatt være, men ikke by. Hva skal vi da være eller bli? I Randaberg har vi kun ett sentrum. I tillegg er dette sentrert rundt et torg. Det er et ord i denne kommunen som har en interessant betydning og det er ”avstand”. Det tar ti minutter å sykle fra hvert ”hjørne” av kommunen inn til sentrum og det tar ti minutter å kjøre fra Stavanger sentrum til Randaberg sentrum. Det er altså korte fysiske avstand her, og det er lagt opp til korte mentale avstander til politikere og administrasjon. Ordet landsby skal bety en samling rundt et torg, en brønn et samlingssted. Det er et gammelt afrikansk uttrykk som heter: ” det skal en hel landsby til for å oppdra et barn”. Rent historisk er vi ikke en landsby. Men vi har kvaliteter som gjør påstanden vår sann.
I 2007 vedtok politikerne visjonen ”Sammen skaper vi den grønne landsbyen”. Forankring og medvirkning er vesentlige stikkord i dette arbeidet. Arbeidet med kommuneplanen hadde så langt vært byråkratisk og lite tilgjengelig. Vi valgte derfor å tenke helt nytt. I høringsrunden brukte vi interaktiv høringsdokument på nett med tegninger og bilder, universelt tilrettelagt med fargekoder og ikke minst henvendelsen mot barn og unge. Over 100 barn og unge kom med kommentarer på innholdet i planen. Skoleunger som leser en kommuneplan er i seg selv en selvmotsigelse. I 2012 deltok skoleelever fra Grødem skole i noe som heter First Lego League med prosjektet «De grønne skjønne fra Grødem». De vant profileringsprisen!! Som en 6-klassingen sa: ”Vi forsket på salat fordi vi er fra Randaberg – Den Grønne Landsbyen”. Kan det sies bedre? Da kommuneplanen var vedtatt, satte vi i gang å lage et blomster- og urteprogram i sentrum med skoleelever fra de tre skolene våre. Dette har nå blitt til vårens vakreste eventyr. 6.-klassene fra hver av de tre skolene står hver vår klar til å plante ut grønnsaker og urter på torget sammen med staute og drevne bønder fra Randaberg bondelag. Det er ikke alle som har holdt i en plantespade eller en feiekost. Det skal jo feies opp på torget etterpå. Hærverk på torget. Skjer ikke. Du ødelegger ikke noe du har plantet ut selv. Og det kjekkeste av alt er at torget blir til å spise opp!
Innbyggerne er viktige ambassadører. Vi engasjerte innbyggerne til å være med på å lage logoen til grønn landsby. Treet i logoen er satt sammen av 114 håndavtrykk som er gitt av store og små innbyggere i Randaberg kommune. Logoen gjenspeiler at det er en moderne grønn landsby vi skal realisere. Den skal gi en opplevelse av nærhet og at dette er et tett samfunn hvor mennesker bryr seg om hverandre. Grønnfargen symboliserer vekst; organisk, menneskelig og samfunnsmessig. Den er jordnær og det demonstrerer at dette er et prosjekt som favner alle, og er til gode for alle. Dette er noe vi bygger sammen!
I fire år har det nå vært arrangert Landsbyfestival. Et godt eksempel på hva samarbeid betyr. Randaberg handelsforening, Landsbyrittet og Randaberg kommune arrangerer dette sammen. Vårmarken med skikkelig marknad, sykkelritt med 2000 syklister og søndagstur til landsbyen. Rene kinderegget på en langhelg. Resultatet er at det koker og syter av liv i landsbyen, på torget og på tur. Landsbykonferansen AS er to år gammel med aktiviteter som landsbyvandring, landsbyens mester og egen konferansen med hovedfokus på helse. Denne våren åpner vi Landsbyhuset 59°N på torget med kulturtilbud, bibliotek og kafè designet av Helen og Hard.
Fylkesdelplan for Nord-Jæren omhandler kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Time, Gjesdal, Klepp og Hå. Planen sier noe om hvor langsiktig grense mot landbruk er fastsatt. Planen ble vedtatt i 2001 og har et 40 års perspektiv over seg. Det er denne planen som danner grunnlaget for hvor vi kan bygge ut i forhold til eksempelvis sentrumsplan, næringsareal langs byfjorden osv. Arealplanlegging blir for oss spesielt viktig ifht å ivareta landbruksjord og legge til rette for så god arealutnyttelse som mulig.