Foto: Mia Thun
En ny arkitektorganisasjon skal dannes. Mye tyder på at Norges Landskapsarkitekters forening vil takke ja til å gå sammen med arkitekter og interiørarkitekter og danne en ny stor-organisasjon.
Mia Thun, student landskapsarkitektur NMBU, nettredaktør.
For en ny organisasjon blir det, med eller uten landskapsarkitektene. Den endelige avgjørelsen tas på NLAs årsmøte den 18. april. Blant medlemmene er det blandede følelser rundt en sammenslåing. Noen jubler mens andre tenker tanken på å melde seg ut om planene blir til realitet.
Helt siden starten av sammenslåingsprosessen har saken vakt brennhet diskusjon. Mange vil påstå at diskusjonen nå er utdebattert, ettersom de fleste har kommet til en enighet. Det var tvungen medlemskap i Afag som var ankepunktet i debatten, og nå er Afag ute av bildet. Men hvordan kan en ny organisasjon bli seende ut? Og hvordan kan de uenige medlemmene komme til en enighet?
Tilrettelegge for et bedre samarbeid
- Jeg er bevisst i ordbruken: det handler ikke om en sammenslåing, men dannelse av en ny organisasjon. En ny organisasjon som omfatter alle sidene ved arkitekturfaget, poengterer Bård Magnus Fauske, landskapsarkitekt ansatt som fagleder for arealplan i DBC. Han mener en ny organisasjon vil tilrettelegge for bedre kommunikasjon mellom de ulike fagene og styrke den administrative driften.
- I dag brukes mye krefter på å spisse seg over hverandre. Alle organisasjonene har en egen agenda, NLA jobber med arkitekturpolitikk i juli mens Norske Arkitekters Landsforbund gjorde det i februar. Organisasjonene har ulik dagsorden og kapasitet. En samlet organisasjon kan fordele temaene innenfor de ulike faggruppene, og det blir lettere å ha en samlet agenda.
Landskapsarkitekter og arkitekter har mye til felles men har tradisjonelt holdt seg i hver sin ”leir”. Til tross for at man stadig samarbeider om prosjekter. Mange landskapsarkitekter frykter for at de vil forsvinne i skyggen av arkitektene. Men er en ny organisasjon den største trusselen for dette?
Bård Magnus mener man må tro på faget sitt, og sloss for sin stemme.
- Man kan ikke sitter på en stein ved siden av og betrakter de andre utenfra. Man jobber jo alltid med andre faggrupper, hvorfor skal man da isolere seg i en egen organisasjon?
Plass til flere
En av fordelene med en ny organisasjon blir at den kan romme flere enn de klassiske foreningene gjør. Som de med nyere og mer utradisjonelle utdanninger. Disse har i dag ikke noen organisasjon og forholde seg til.
I forkant av årsmøtet er det blitt definert tre muligheter for NLA;
- et selvstendig NLA slik man finner det i dag
- et NLA slått sammen med planfag og urbanister med et utvidet begrep av landskapsarkitekt
- et partnerskap med de andre arkitektfagene der landskapsarkitektene får sin egen underavdeling, 1
- Ved å være en samlet organisasjon kan man påvirke de ulike utdanningene. De overlappende fagene har i dag ingen arena. I stede slåss vi om å bevare en historisk tradisjonell utdanning, slik landskapsarkitekturfaget er i dag.
Frykter splittelse
Tore Edvard Bergaust, landskapsarkitekt og dosedent ved NMBU, er ikke like positiv til ideen om en ny organisasjon, og syns det er synd om en splittelse blir resultatet. Han er en av mange profilerte medlemmer som mener at en ny organisasjon ikke er et grasrotønske.
Han tror ikke en sammenslåing vil bringe frem flere aktive og synlige medlemmer. Disse røstene som er så viktge for synliggjøringen av faget. Han frykter også for større avstand mellom styre og medlem, uten direkte valg og med en tung administrasjon, slik som den arkitektene besitter i dag. Hele prosessen rundt sammenslåingen opplever han som et frieri uten forlovelsestid.
Han kunne heller se for seg en prosess der man startet med et samarbeid for senere å ta det fulle skrittet ut i en sammenslåing.
- Det er som om arkitektene plutselig har våknet og vil være med på planfaget, men dette inkluderer også mange andre yrker, ikke bare landskapsarkitekter. Vi befinner oss i en verden av tverrfaglighet.
Han har blitt beskyldt for å drive lobbyvirksomhet, etter å ha jobbet mye for å understreke viktigheten av å sette seg inn i saken. og vekke folk til å sette seg inn i saken. Over tid tror han et samarbeid kan føre gode ting med seg. Blant annet bedre kontakt med mellom arkitekter og landskapsarkitekter på et nasjonalt nivå, ikke bare lokalt. Men slik saken forholder seg i dag er han ikke særlig imponert.
- For å få påfyll har jeg ulike nettverk, jeg kan gå på By og Boplan, DogA, Litteraturhuset, Fortidsminneforeningen og så mange andre formuer for det faglige. Men jeg velger NLA på grunn av lojalitet og fordi det er et faglig hjem hvor jeg møter kolleger. Påvirkning på samfunnet gjør vi primært i våre roller der vi arbeider.
Et forbilde
- I resten av verden er NLA er et forbilde. I store deler av verden kjemper landskapsarkitekter fortsatt en kamp om anerkjennelse, den har vi vunnet her i Norge. Mange vil jo si at samarbeidet med arkitektene vil gi oss enda mer anerkjennelse.
Skal han opprettholde medlemskapet sitt blir det viktig at det dannes en tydelig søyle der landskapsarkitektene har sin egen arena. Ellers håper han alle leser seg opp på sakspapirer og overgir sin fullmakt om de ikke kan komme til Bergen selv. Dessverre har ikke studenter stemmerett.
I Sverige har landskapsarkitekter og arkitekter slått seg sammen, og utgjør i dag en organisasjon på over 11 000 medlemmer. I Danmark er fortsatt landskapsarkitektene organisert i en egen organisasjon tilsvarende NLA, med en sterk organisasjon med mye aktivitet. Men de er samlokalisert med arkitektene i Arkitektenes hus og samarbeider om arkitekturens dag og flere andre arrangementer. 2
Uansett hvordan en ny organisasjon blir seende ut, opplever man at behovet for et bedre samarbeid mellom fagene vokser, også samarbeidet med de utradisjonelle planfagene. Dagens byer og tettsteder står ovenfor kjempeutfordringer og tverrfaglighet vil være avgjørende i arbeidet med å utarbeide levedyktige løsninger. Så blir det opp til medlemmene og finne en løsning alle kan forsones med. Forhåpentligvis uten et alt for stort frafall i medlemslisten.
1 NLA i fremtiden. Rapport. 2014.
2 http://www.arkitektnytt.no/se-til-sverige