Built to Last - Relics of socialist architecture
2017, Haruna Honcoop - Rom 10 februar
Sigurd Oland Nedrelid
Built to last tar mål av seg å presentere en audiovisuell mosaikk av relikvier av kommunistisk arkitektur med eksempler fra sosial boligbygging til monumenter hogget inn i bulgarske fjellsider. I hjertet av Sovjetunionens totalitære samfunnssystem stod kulturen som opererte ved siden av politistatens undertrykking med et ideologisk prosjekt om å endre dens innbyggeres forståelsesrammer. Arkitektur var sentralt da det ideologiske prosjektet bokstavelig talt ble reist.
Forhåpentligvis klarer Built to last å konfrontere seeren med alternative premisser for hvordan urbanisme og arkitektur oppfattes. Det vil berike forståelsen av urbanitetens kompleksitet i en verden som blir stadig likere, en utvikling som skjøt fart med Sovjetunionens fall. Man skal heller ikke se bort i fra at Sovjetunionens bruk av ideologisk motiverte kulturelle verktøy kan finne klangbunn i vår egen samtid.
The Destruction of Memory
2016, Tim Slade - Rom 10 februar
Kristin Sunde
Hvis et tre faller i skogen og ingen kan høre det, lager det lyd?
Å glede seg til en film om krig og ødeleggelse, er litt som å like et innlegg om en død kattunge på facebook. MEN. Når vi ser urbyer som Palmyra bli smadret, eller ser de mange tusen år gamle ruinene av Nimrud bli valset over av Daesh (IS), skjønner vi at det handler om mer enn territoriell krigføring. “En av måtene å kvitte seg med historie på, er å fjerne alle fysisk bevis på at det har funnet sted”, sier arkitekten Daniel Liebeskind i filmen. Angrip kulturminnene, arkitekturen og landskapet, og du angriper samfunnets felles referanser; deres eksistensgrunnlag.
Basert på boken med sammen navn av Robert Bevan, handler denne filmen ikke bare om ødeleggelsene forårsaket av Daesh i Syria og Irak, men også pågående ødeleggelser av kulturarv i andre deler av verden. Filmen handler om det uløselige båndet mellom kultur, identitet, og fysiske omgivelser. Den handler om å forstå synlige og usynlige former for undertrykkelse og vold.
Hvordan snakke om identitet; hente kunnskap, minner og historier om og i en verden man ikke kan observere? Diskusjonen om historie, kulturminner, og hvordan vi integrerer det i dagens planlegging er en av de viktigste debattene som foregår i dag (over alt i verden). Dette i kjølvannet av den arkitekturen som globalisering, kommersialisering, homogenisering har ført med seg. Kulturhistoriens ødeleggere har mange ansikt, lærer vi i denne filmen. ..Men de har overraskende like hensikter også, lærer vi.
Gjenoppbyggingen av Syria og Irak er kanskje den tyngste og vanskeligste utfordringen kolleger i våres profesjoner står overfor i dag. Vi kjenner verken midlene eller målene. Hvis jeg skal slutte å snakke om denne filmen (eller boka som den er basert på), så må du nesten bare se den ass.