Naturfagsuka på Tøyen foto: Ana Golub
Denne uken har vi kontaktet Kom ut i vår hage, ved Ana Golub.
Hva er deres prosjekt og hvor er det?
Grønn tankesmie og aksjonsgruppe som ønsker, og jobber for, å forvandle Tøyen til en spiselig felleshage.
Fortell om hvorfor dere startet opp og hva som inspirerte dere til å gjennomføre det?
Vårt primære mål er bærekraftig byutvikling gjennom nabolagsbygging; robuste lokalsamfunn hvor alle er ressurs på tvers av kulturell og sosial bakgrunn og alder. Urbant landbruk er språket vi har valgt. Nettopp fordi det overskrider kulturelle og sosiale forskjeller, og produserer både synlige fysiske innlegg og metafysiske sosiale strukturer. Dessuten er det nyttig i et globalt perspektiv.
Vi har sett prosjektets potensial som arena for integrering, holdningsendring og verdiskapning.
En stor del fremmedkulturelle i nabolaget kommer fra jordbrukssamfunn og vil kunne være ressurs for sitt nærmiljø, noe som kan ha overføringsverdi til andre områder.
Bevisstgjøring av barn i tidlig alder endrer både deres og familiens holdninger til privat forbruk, matkvalitet og matproduksjon.
Naturfagsuka på Tøyen foto: Ana Golub
Hvordan gikk prosessen med å starte opp?
Vi tenker langsiktig og holdbart og har utviklet typologier som vi mener kan få eget liv uavhengig av prosjektorganisasjone. Basert på lokal engasjement og dugnadsånd. I den anledning kartlegger vi uforløste situasjoner i nabolaget som har sosialt potensial i tillegg til klimatiske forhold nødvendig for matproduksjon. Målet er å endre folks holdning til neglisjerte og "usette" steder i nærmiljøet og gi dem merverdi.
Var det vanskelig?
Veldig vanskelig. Og det er det fortsatt, mest fordi vi strander i kommunal byråkrati og lite goodwill fra kommunale foretak. Det kreves et samarbeide med de fordi de forvalter kommunale eiendommer aktuelle for våre prosjekter.
Hva er den utslagsgivende faktoren for at dere eksisterer i dag?
Trass, hehe... Neida, håp om at vi ikke har tapt kampen og at Tøyen bare ikke er modent helt enda og trenger tid... Grønne dugnader er ofte overskuddsprosjekt og for tiden er det mye annet som er prekært å få i orden i nærmiljøet. Vi håper likevel at våre innlegg kan være en vekker og en del av løsningen på andre problemer Tøyens befolkning jobber med for tiden.
Hva er dere stoltest av?
At vi nesten fikk etablert bigård på takene til Enerhaugblokkene i samarbeid med Tøyen aktivitetsskole og Geitmyra birøkterlag. Det hører med til historien at Guri Melby dukket opp i avisen med ideen om solcellepaneler på de samme takene samtidig som vi skulle få til en avtale, og birøktere mistet interessen for prosjektet. Tøyen mistet dermed "Honning fra Haugen" og en enesteående mulighet til elevbedrift på barneskolen. Vi er likevel veldig fornøyd med samarbeidet med Tøyen aktivitetsskole og andre prosjekter.
Er initiativet overførbart til andre steder?
Absolutt. Dessuten er vi ikke de første som initierer urbant landbruk; vi har bare en unik setting (Tøyensatsningen red.anm.) og vinkling mot byutvikling og integrering heller en landbruk i seg selv.
Naturfagsuka på Tøyen foto: Ana Golub
Vil dere anbefale andre å starte opp et tilsvarende prosjekt? Hvorfor?
Alltid. Fordi det nytter. Men det er hardt arbeid!
Hvordan utarter en vanlig dag for dere/konseptet?
For tiden møter, skriving, hodebry...
Hva er din favoritthendelse i forbindelse med prosjektet?
Naturfagsuka på Tøyen skole våren 2014
Naturfagsuka på Tøyen foto: Ana Golub
Hvordan ser fremtiden ut? Eksisterer dere om 10 eller 20 år?
For tiden er fremtiden uviss, men vi håper at vi ikke trenger å eksistere om 10-20 år! Har vi lykkes, vil Tøyen gro av seg selv etter bare noen år :-)
Er det noen dere ønsker å takke?
Sindre Andresen (aktivitetsskoleleder ved Tøyen skole.) og Hanne Marie Sønstegård (prosjektleder for Områdeløftet Tøyen) som er alltid positive og heier på oss.
Er det noe dere bare må få ut til folket?!
Kom ut i vår hage!
Naturfagsuka på Tøyen foto: Ana Golub
““Send gjerne inn forslag til oss og tips oss om lokale initiativ dere ønsker skal belyses.”
— KOTE”