Foto: Stine Ingjer Eriksen
Oslo Arkitekturtriennale 2016 ’After Belonging’ ble sist uke sparket i gang på DOGA, med lanseringen av ’In Residence: International Call for Intervention Strategies’. Fristen for å levere inn bidrag til utlysningen er 23. november.
Stine Ingjer Eriksen, studerer Landskapsarkitektur ved NMBU, medlem nettredaksjonen.
Astrid Skramstad, bygningskonservator, medlem nettredaksjonen.
Lanseringen fant sted et år i forkant av utstillingen som skal vise resultatet av Oslo Arkitekturtriennale, OAT, som betraktes som ”ett av arkitekturverdenes mest interessante kuratoroppdrag”. Ulike intervensjonsstrategier utlyses under tematikken migrasjon og tilhørighet, og under torsdagens lansering ble fem utvalgte steder presentert.
“The idea of the triennale is bringing both Norwegian and international practices together to talk about these issues.”
Tilstede var to av kuratorene, Lluís Alexandre Casanovas Blanco og Carlos Mínguez Carrasco, for å introdusere de utvalgte stedene – som alle befinner seg i Norden. Alle fem steder representerer ulike nivåer av tilhørighet, transformasjon av tilhørighet, midlertidige situasjoner og nye forståelser av tilhørighet.
Den første av de fem er Oslo Lufthavn Gardermoen og stedet som en transitt av mennesker og eiendeler. Kuratorene trakk frem ulikhetene og likhetene mellom flyplassens interiør og eksteriør som spesielt interessant. I tillegg ser de Oslo Lufthavns som et område hvor estetikk og teknologi kan utforskes, i sammheng med flyplassens ulike roller for ulike mennesker.
Den andre baserer seg på ’homesharing’ – en type plattform som først hadde sitt utspring i San Fransisco i 2005, og København. Air Bnb sitt slagord, ”we imagine a world where you can belong everywhere”, oppsummerer konseptet på enkelt vis. Spesielt interessant er muligheten til å leie opplevelsen av å bo midlertidig i København, samt denne type plattforms kobling av fremmede.
Det tredje stedet er asylmottaket på Torshov i Oslo. Dette beskrives som en vanskelig oppgave med ”obligation to do something”. Transittmotaket representer en bosituasjon som ikke alltid er like midlertidig. Slike sentre driftes ofte kommersielt, med hyppige forandringer i driften. Dette vises igjen i arkitekturen. Eriksen Skajaa arkitekter rapporterer fra transittmotaket gjennom en film som viser bruk av nærliggende epletrehage og utforsker muligheten for å skape rom for sosiale møter og interaksjon.
Kirkenes, en tidligere liten fiskelandsby langt nord er et komplekst område med grense til russland hvor bebyggelse og urbane omgivelser er i forandring. Stedet åpner opp for globale grensespørsmål og et blikk på arbeiderarkitektur på tvers av landegrenser og nasjonaliteter. Tilhørighet blir et viktig tema i forbindelse med den internasjonal ressursforvaltningen. Transborder Studio har rapportert fra stedet, med en film som utforsker begreper som transnationality og border-pass.
Det er også mulig å komme med nye strategier til flerkulturelle nabolag i bydelen Tensta i Stockholm. Rapporten fra bydelen viser et sted hvor den private sfæren går over i det sosiale, med sosiale møteplasser og flernasjonalt miljø. Kuratorene mener boligområder som Tensta byr på muligheter til å diskutere hvordan arkitektur og urbanisme kan bidra til bedre integrering.
Foto: Stine Ingjer Eriksen
Kuratorene er opptatt av å skape dialog om migrasjon og tilhørighet innen arkitektur- og andre fagfelt og har i et år jobbet med å finne fem steder som kunne starte en diskusjon rundt tematikken. Målet er å representere en virkelighet man ikke kan lese om i arkitekturmagasiner og lignende.
“Architecture isn´t about dealing with facades. Architecture isn´t an exercise you do in your studio. We believe architecture is something much more complex.”
I tillegg til nye prosjekter leter kuratorene etter eksisterende materiale og er blant annet på utskikk etter designprosjekter, dokumenter, modeller, tegninger og filmer. De ser allerede en stor interesse rundt triennalens tema og møter entusiasmen i kunst og arkitekturverdenen.
“We are discovering great things that we have never heard about. This kind of process is fascinating for us and very enriching. - We see practices that are getting into very different routes; performance, events, more critical practices, very good designers. We are looking at a much richer part of architecture.”
Oslo Arkitekturtriennale 2016 ’After Belonging’ blir avholdt 08. september - 27. november 2016. For mer infomasjon om utlysningen besøk: http://oslotriennale.no