Bygdøy. Foto: Guro Danielsen
Utstilling: Foto
Stakkars oss som bor i Oslo
Sted: DOGA fra 22. januar til 1. mars.
Den 22. januar åpner utstillingen med Osloborgernes egne bilder av byen de elsker, men som så mange utenforstående hater.
Mia Thun, student landskapsarkitektur NMBU, nettredaktør.
Byen blir stadig utskjelt og omtalt som en grå asfalt og betongjungel, uten medmenneskelighet og varme. Gjennom to og et halvt år har fotobloggen ”Stakkars Oss” samlet inn bilder som beviser det motsatte, nemlig at Oslo er et fantastisk sted å bo. Alt innpakket i en god porsjon ironi. Bloggen drives av Aina Kristiansen og Hanna Norberg, begge jobber som frilansjournalister, er byromantikere og elsker Oslo!
Hvordan begynte det?
Vi hadde kjent hverandre lenge og delte kontor på blå. Det var en knallfin dag og vi gikk langs Akerselva, fuglene kvitret og sola skinte. Hanna hadde nettopp blitt utskjelt i Drammen fordi hun bodde i Oslo. Vi tenkte at folk som hater Oslo kan jo ikke kjenne Oslo, og fant ut at vi ville finne bilder som motbeviser fordommene. Da vi kom til kontoret opprettet vi blogg, instagramprofil, twitter- og facebookonto. Også tok det helt av.
Hagelarm Foto: Jon Arne Foss.
Utsikt fra Ekebergåsen Foto: Magne Mellem Enoksen.
Samme dag fikk de forespørsel om å gjøre sitt første intervju. Det som var et innfall på vei til jobb, uten ambisjoner, viste seg å være sårt etterlengtet av byens innbyggere. Målgruppen var egentlig tenkt å skulle være de som ikke liker Oslo, men ble en helt annen. Det hele har blitt en eneste stor kjærlighetserklæring til Oslo. Et forsvar for byen og en dugnad for å nedkjempe et ondt rykte. Mange tusen bilder er blitt sendt inn. Både av kjente og ukjente steder i byen. Alt på grunn av en fin dag og en spasertur langs Akerselva.
Mange er ikke klare over mulighetene som finnes i byen. Vi har blitt kontaktet av folk som har oppdaget nye ting etter å ha bodd her i mange år. En mann hadde bodd i Oslo i 24 år men hadde aldri gått i botanisk hage. Han lurte på om det kostet penger å komme inn.
Rosenhoffgata Foto: Marius Arnesen.
På bloggen etterfølges vakre Oslobilder av ironiske tekster som harselerer med fordommene. Som for eksempel denne kommentaren til et bilde av idylliske Telthusbakken: “Vi vet faktisk ikke hvilket sted vi synes er aller styggest i Oslo, men Telthusbakken er definitivt langt oppe på lista.” Duoen må innrømme at de begynner å bli bittelitt lei all ironien, men uten humoren hadde ikke bloggen vært den samme. Ironien vil også kunne oppspores på DOGA. Utstillingen som består av 100 trykte favorittbilder skal motbevise fire fordommer: at Oslo er en grå asfaltjungel, at byen består av stygge bygg, at de som bor der er egoistiske drittfolk og at det er fælt sted å vokse opp.
Hvorfor så glade i Oslo?
Vi elsker å oppdage nye steder. Med buss, trikk, eller til fots. Det er bare å kikke inn i portrom, se seg rundt, se ned, så oppdager man nye ting. Dessuten er byen akkurat passe stor. Man kan være anonym men samtidig være på hils med folk. For det er jo ikke sånn at folk i Oslo ikke kjenner naboen. Også har man marka en T-banetur unna, alle parkene, øyene ja vi kan ramse opp i evigheter. Vi elsker Oslo!
Schouskvartalet Foto: Ingunn Maria Gjørva.
Noe som er mindre bra med byen?
Som i alle andre storbyer er det jo ting som ikke er så bra her og. Historier om vanskelige liv og folk som havner på utsiden. Dessuten burde det være bedre å sykle, og varmere. Norskt klima er jo ganske kjipt.
Er Oslos innbyggere stoltere av byen sin nå enn før?
Man tror man er alene om å elsker Oslo, men vi kan bekrefte at vi er mange. Vi tror folk er blitt stoltere. Sosiale medier har nok betydd mye, i tillegg til mange holdningskampanjer. Også skjedde noe etter 22 juli. Det hele gjorde noe med oslosjela. Man opplevde varme, folk snakket med hverandre og hadde en fellesopplevelse. Dette har jo gått over men det var en viktig bekreftelse.
Samtidig som de elsker Oslo kan de bekrefte at det tar litt tid før man finner sin plass, slik det ofte gjør i større byer. Det tar noen år før man føler at man hører til, kjenner byen og folk. Det handler om å finne sitt Oslo, og da kan jo bloggen være et godt hjelpemiddel for å oppdage alle de idylliske stedene som befinner seg utenfor hovedløypa fra Aker brygge til Karl Johan.
Sandakerveien Foto: Marius Slagsvold.
Mange forlater jo byen når de etablerer familie, er dette noe dere kommer til å gjøre?
Nei, absolutt ikke! Hanna har jo barn, og Aina venter barn. Vi ser ikke noen grunn for at Oslo ikke er et bra sted å vokse opp. Begge bor midt i sentrum og kommer til å fortsette med det.
Geitmyrsveien Foto: Ingrid Eikeland.
Etter ett og et halvt år i Drammen bestemte Hanna seg for å alltid bo i Oslo. Drammen som også er en by som har slitt med omdømmet, har fått mye ros for sin estetiske oppgradering. Men kjærligheten til byen opplevde hun som en annen enn den man finner i Oslo. I Drammen opplevde hun at endringene kom utenfra og inn, i form av politiske vedtak. Mens i Oslo er det mer snakk om en folkebevegelse, der man opplever at endringene kommer innenfra og ut.
Alt innholdet på bloggen er rent dugnadsarbeid, det samme gjelder for utstillingen. I tillegg til sponsorer har de samlet inn penger gjennom folkefinansiering. Bidragsyterne som ønsker det kan få navnet sitt på ”ja vi elsker Oslo veggen”. Penger kan doneres her.
Bloggen kan du lese her: http://stakkarsoss.no
Utstillingen åpnes den 22. januar kl 18:00, med en åpningsfest.