I forbindelse med en rehabiliteringsprosess av byggene på Bygdøy Hovedgård er det enda ikke avklart om Økohagene på Hengsengen blir åpne for bruk eller ei.
Ingrid Elizabeth Haraldseid, Nettredaksjonen, Student, by- og regionsplanlegging, NMBU
Leieboerne har savnet informasjon om gjennomføringen av arbeidet og om hagene kan vedlikeholdes gjennom rehabiliteringsperioden. Utfordringen til nå har vært å kommunisere klart og tydelig hva som kommer til å skje med hagene under rehabiliteringen av bygningene. Tirsdag 20. møttes partene for å samtale om videre samarbeid i prosessen.
På Hensengen har det helt siden 1700-tallet vært drevet med hage- og jordbruk. De siste syv årene har det blitt utviklet to økologiske hager på tomta og flere av de historiske kjøkkenhagene har blitt tatt i bruk igjen i løpet av de siste årene. Et av formålene med de økologiske hagene har vært å utvikle et bærekraftig urbant jordbruk, og å opprettholde kulturlandskapet på Bygdøy. Hagene har blitt utviklet i samarbeid med flere aktører, blant annet; ØKOSLO, Biologisk- dynamisk forening. Det er også en bigård knyttet til området som har vært viktig for blant annet undervisning i bi røkting. Området er med andre ord et sted for læring, inspirasjon og rekreasjon. Dette er et arbeid som er gjennomført uten noen form for formell avtale med Statsbygg, noe som kan forklare den manglende kommunikasjonen mellom partene.
Usikkerheten rundt økohagenes fremtid har oppstått i forbindelse med at Statsbygg skal rehabilitere flere bygg på Bygdøy. Statsbygg forvalter 59 bygninger på Bygdøy, hvorav flere lider av et stort vedlikeholdsetterslep. Alle bygningene er i Verneklasse 1 og tiltak må iverksettes. Som en konsekvens av totalrehabilitering av bygningene, vil Statsbyggs leietakere måtte flytte ut. Oppstart av totalrehabiliteringen er ikke fastsatt, på bakgrunn av at finansiering til tiltaket ikke foreligger. Beboerne har kun mottatt varsel om oppsigelse av leiekontrakter ved oppstart av tiltaket.
Leietagerne har ytret sin bekymring for at rehabiliteringsperioden vil kunne føre til at de økologiske hagene på Hengsengen gror igjen, da det enda ikke er avklart hvordan hagene skal skjøttes eller om de kan skjøttes underveis. Drivkreftene bak hagene mener at arbeidet som er gjort med hagen bortimot uerstattelig, og veldig viktig for Oslos befolkning da hagene både brukes som rekreasjonsområde og som en læringsarena for urbant jordbruk. Ettersom vi har mindre og mindre kontakt med naturen er det viktig å holde føttene godt plantet på jorden, og lære kommende generasjoner hvor maten vår egentlig kommer fra. Forvaltningssjef Haavar Vive i Statsbygg sier at de har stor forståelse for at det er sterke ønsker om å bevare hagene og fortsette denne type virksomhet også etter rehabiliteringen. Det er mange interessenter å ta hensyn til på Hengsengen, og Vive presiserer derfor at som grunneier har det aldri har vært i Statsbyggs hensikt å utelate noen av disse: «I våre undersøkelser om mulige fremtidige løsninger for rehabilitering av byggene og utomhus, vil vi gå i dialog med interessenter til området».
Det kommer fram av Bevar Hengsengen at tirsdagens møte var positivt og la et grunnlag for videre dialog. Vi mener at det er positivt at det er opprettet dialog mellom partene og håper at det er rom for at Statsbygg og de forskjellige interessehaverne kan sette seg ned og utarbeide en plan for skjøtsel og vedlikehold for området under rehabiliteringen av byggene og bli enige om en plan for fremtidig bruk av uteromsarealene på Hengsengen.