Search
  • ARTIKLER
  • TEMA PÅ NETT
  • PAPIRMAGASINET
  • OM KOTE
Close
Menu
Search
Close
  • ARTIKLER
  • TEMA PÅ NETT
  • PAPIRMAGASINET
  • OM KOTE
Menu

Magasinet KOTE

February 11, 2016

Religionens fasader

by Mia Thun in Arkitektur


American Lutheran Church på Frogner Foto: Mia Thun

American Lutheran Church på Frogner Foto: Mia Thun

Mia Thun, studerer landskapsarkitektur ved NMBU, nettredaktør.

Noen religiøse bygninger kan passeres ubemerket. Beskjedent utformet og nøye tilpasset omgivelsene, uten noe synlig behov for å tiltrekke seg det ukjente. Andre, de mer monumentale, fanger oppmerksomheten til alle og enhver. Umulige å ikke legge merke til, ofte ruvende i landskapet og utfoldet over store arealer, med markante former og tydelige henvisninger til religionen de huser.

Man trenger ikke å dra lengre ut på tur enn til Oslo, for å oppleve en liten mengde religiøse bygg i ulike farger og fasonger. Av og til popper nye bygg opp, noen i stillhet, andre med et medfølgende leven i presse og nabolag.

De siste tiårene har stadig flere religioner og livssyn, gjerne nystiftede eller nyetablerte, kommet til syne i omgivelsene med egne religiøse bygninger.  Ofte vekker disse ekstra oppmerksomhet i de forbipasserendes øyne. Mest sannsynlig fordi de bryter med den kristne arkitekturen, og kirken, som så lenge har vært den ene og alene religiøse bygningen her til lands.

Mens de gamle kirkene har blitt til i takt med byens ekspansjon må nyere religiøse bygg finne en plass i en allerede velfylt by. Som med så mye annet nytt, blir ikke samværet mellom det nye og det eksisterende alltid like vellykket. Mange ulike faktorer avgjør om det nye bygget etablerer seg hensynsfullt til omgivelsene eller slår seg opp som gatas nye midtpunkt.

Umulig å oppdage fra sidegaten, stille plassert blant fjonge bygårdene på Frogner, ligger Kristensamfunnet i Oslo sitt tilholdssted. En liten, lilla kloss sammenkoblet med en borg-liknende bygning. Forunderlig nok til at du stopper opp, men ikke før du nesten har passert, fordi forsøket på en kamuflering fungerer middels godt. Det som får en til å stoppe er mest sannsynlig de mange rare og litt ubestemmelige formene, samt de pastellaktige fargene som bringer assosiasjoner til Steinerskolen. Og ja, assosiasjonene er ikke feil, for kristensamfunnet er sterkt påvirket av antroposofien og Rudolf Steiners tanker om kristendom.

Kristensamfunnet i Oslo Foto: Mia Thun

Arkitekten som står bak er det lille topersons-foretaket InSpirs. En interiørarkitekt og en arkitekt som har spesialisert seg på farger og som har gjort steinerskoler til et levebrød. Blant oppførte prosjekter finner vi steinerskolen i Bærum, Asker og Fredrikstad, for å nevne noen. De beskriver selv prosjektet som et infill-bygg: En fortetting på Frogner… Steinerfilosofiens arkitektoniske formspråk glir beskjedent inn blant historismens leiegårded (1). Bygget ble reist i 1990 og fremstår i dag som litt forfallent og forlatt. Men det er det ikke skal vi tro kalenderen deres.

Kristensamfunnet i Oslo Foto: Mia Thun

Kristensamfunnet i Oslo Foto: Mia Thun

Kristensamfunnet i Oslo Foto: Mia Thun

Ikke så langt unna, fortsatt på Frogner, kan man få være så heldig å oppdage det ruvende kirkebygget til American Lutheran Church. En brutal kloss av et kirkebygg som har funnet sin plass blant ambassader, herskapelige Frognervillaer og bygårder. En stor figur av Jesus avslører byggets funksjon, som kanskje ikke hadde vært like selvsagt uten hans sentrale plassering, høyt oppe mot himmelen på fasaden. Dette er et bygg en umulig kan unngå å legge merke til, og det er ikke umulig at arkitekten var litt misfornøyd med den bortgjemte plasseringen bygget fikk.

American Lutheran Church på Frogner Foto: Mia Thun

American Lutheran Church på Frogner Foto: Mia Thun

American Lutheran Church på Frogner Foto: Mia Thun

Kirken stod ferdig i 1963 og er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet Methri & Mattson, et kontor det er vanskelig å innhente mer informasjon om. Ideen om bygget som en rekke bøker foldet rundt det hellige rommet, er fin, og kan være en god forklaring på valg av former (2).  Kanskje gjør de stille omgivelsene byggets fremtoning enda mer dramatisk? Bygget forsøker seg i hvert fall ikke på noe ”infill” og det er naturlig å tro at sanering var nødvendig for å frigjøre arealene det opptar.

Hadde denne turen strukket seg lengre ville den garantert begitt seg mot østkanten, der man kan oppleve hele tre moskeer innen en kort avstand. Eller til St.Hanshaugen, der man både finner en synagoge og Markuskirken plassert omtrent midt i Ullevaalsveien. De grandiose menighetslokale til pinsemenigheten Filadelfia i St.Olavsgate hadde også vært vel verdt et besøk.
Vellykket innlemming i omgivelsene eller ei, dette er arkitektur som gjør en søndagstur i Oslo litt mer spennende.

 

1.     InSpirs Arkitekter http://www.inspiris.no/InSpiris/Arkitektur_- _Kirke_for_Kristensamfunnet_i_Oslo.html

2.     http://www.dn.no/d2/2014/02/18/Fotografi/brutalt-vakker

 

Comment

TAGS: Arkitektur


  • Previous Post
    En hellig skog
  • Next Post
    Revitalisering av ...

Copyright © 2012-2018, Magasinet KOTE
KOTE er et uavhengig tidsskrift om våre fysiske omgivelser.
ISSN 1893-8132 (trykk) | ISSN 1893-8140 (online) | Utgivelsessted: Oslo
Toppen av siden